Traukiantis šalčiams ir vis dažniau šildant saulutei atgyja ir gamta. Esant +5–6 °C temperatūrai, įšilus medžiams jų šaknyse pradeda cirkuliuoti sukauptos skystosios maisto medžiagos, kylančios kamienais į sprogstančius pumpurus. Tai ir yra sula. Klevų sula pradedama leisti anksčiau nei beržų, tačiau dažniausiai sula leidžiama iš beržų, nes ji iš jų bėga ilgiau. Sula teka maždaug 2–4 savaites, kol išsprogsta pumpurai. Iš vieno beržo galima pritekinti apie 100 litrų sulos ir daugiau.

 

Sulos nauda

Sulos skonis priklauso nuo daugelio veiksnių: medžių geografinės padėties, kritulių kiekio praėjusiais metais, žiemos sąlygų. Jeigu žiema buvo šalta, sula bus saldesnė.

Šis iš medžių sulčių išgautas gėrimas šalina iš žmogaus organizmo susidariusius akmenis, druskas, toksinus, šlakus ir pan. Tokiu būdu gydo akmenligę. Siekiant išvengti šios ligos, rekomenduojama sulą gerti tris kartus per dieną po vieną stiklinę. Prieš tai galima ją šiek tiek pašildyti. Toks inkstų valymo ciklas turėtų trukti 30–40 dienų. Beržų sula padeda kepenims neutralizuoti kenksmingas medžiagas: alkoholį, sočiuosius riebalus, trigliceridus, maistinius priedus ir dažiklius, pesticidus, konservantus. Teigiama, kad sula padeda sergantiems tuberkulioze, reumatu, stiprina organizmą, gerina medžiagų apykaitą. Po žiemos žmogaus organizmui labai trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl šis gėrimas yra labai naudingas. Jame apstu geležies, vario, kalio, kalcio, azoto, bario, fosforo, magnio, natrio, nikelio, taip pat įvairių rūgščių, eterinių aliejų, saponinų (kurie lengvina atsikosėjimą ir skatina šlapimo išsiskyrimą), fitoncidų (saugo augalus nuo kenkėjų). Ypač rekomenduotina gerti žmonėms, sergantiems angina, turintiems furunkulų (šunvočių), sunkiai gyjančių žaizdų. Tokiais atvejais sulos kompresai dedami ant žaizdų. Beržų sula gerina medžiagų apykaitą, todėl ypač rekomenduojama gerti laikantis dietos. Taip pat gali būti naudojama ir kaip veido kosmetikos priemonė. Dėl savo gydomųjų savybių iš medžių sulčių išgautas gėrimas vertinamas daugiau ne kaip gėrimas, bet kaip vaistas.

 

Kaip leisti sulą?

Norint išgauti švarios ir kokybiškos sulos, reikia pasirinkti sveiką beržo kamieną. Derėtų vengti medžių, augančių šalia judraus kelio. Leidžiant sulą reikia 70 cm aukštyje išgręžti 4–5 cm gylio ir iki 1 cm pločio skylutę arčiau žemės, šiaurinėje kamieno pusėje, ir joje įtaisyti specialų lataką sulai bėgti. Geriausiai tinka stiklinis indas, nes dėl plastikiniuose induose esančių cheminių medžiagų sula gali įgauti specifinį skonį. Sulai skirtą indą patariama pridengti tinkleliu. Tuomet nepateks vabzdžių, vėjas neprineš medžių šakelių, lapų ir t. t.

Leidžiant sulą svarbiausia nepakenkti medžiui, nes sula medžiui – kaip žmogui kraujas. Baigus leisti reikėtų užkimšti kamieno skylutę mediniu kamščiu, užtepti moliu ar specialiu tepalu. Taip medis bus apsaugotas nuo ligų ir puvimo.

 

Kaip nepakenkti medžiui?

Iš vieno suaugusio beržo galima prileisti iki 10 litrų sulos. Toks kiekis didelės žalos medžiui nedaro, tačiau jis auga lėčiau, o šakos būna trumpesnės, lapai smulkesni. Tekintas medis praranda daug maistingųjų medžiagų, todėl būtina stengtis nesužaloti jo kamieno. Sulą tekinti reikėtų iš menkesnių palaukės beržų, kuriuos numatoma iškirsti. Negalima žaloti medžių parkuose, skveruose ir pan.

 

Sulos tradicijos

Sulos tekinimas turi senas tradicijas. Sula kaip gėrimas jau šimtmečius yra vartojamas Šiaurės šalyse, Vidurio Europoje, Kanadoje, Korėjoje. Senovėje iš beržų ištekintą sulą supildavo į medines statines, įberdavo naminės duonos, juodųjų serbentų lapų, įpildavo avižų ir raugindavo vėsiose patalpose. Vasarą, darbymečių metu, iš medžių sulčių išgautas gėrimas puikiai malšindavo troškulį. Jau žiloje senovėje lietuviai suvokė šio gėrimo gydomąjį poveikį. Sula padėdavo kovoti su pavasariniu nuovargiu, gydė inkstų ligas ir net rachitą. Šiais laikais šis gydomasis gėrimas ypač išpopuliarėjo Japonijoje ir Vidurio Europoje.

 

Kaip laikyti sulą?

Sula labai greitai surūgsta, todėl nepatartina jos laikyti ilgiau nei 2–3 dienas, nes tuomet ją gerti gali būti pavojinga. Norint ilgiau turėti šio gėrimo, reikia jį rauginti. Iš beržų sulos galima gaminti ir girą. Jums reikės 0,5 litro perkoštos beržų sulos supilkti į stiklainį, kuriame ji bus laikoma, įberti šaukštelį cukraus, 2–3 razinas, sandariai uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje. Po 4–5 dienų gėrimą jau galima gerti. Senovėje užraugta sula išsilaikydavo net 3–5 mėnesius.

Beržų sulą galima ir užšaldyti. Jums reikės gėrimą supilstyti į plastikinius butelius ir laikyti šaldiklyje arba šiek tiek pasaldinti cukrumi, užkimšti ir laikyti rūsyje.

Iš medžių sulčių išgautą gėrimą galima ir konservuoti. Jums reikės pavirti 1 l sulos su 50 g cukraus, įdėti apelsinų, citrinų, greipfrutų griežinėlių, supilstyti į indelius ir sandariai uždaryti.

Iš beržų sulos gaminamas ir sirupas, kuriuo gali būti gardinami blynai. Be to, jis yra naudojamas padažams, užpilams ruošti ir kaip kvapioji medžiaga gaminant ledus, alaus, vyno bei gaiviuosius gėrimus.

 

Beržų sulos vynas

Iš beržų sulos galima pasigaminti puikaus skonio vyną! Jums reikės:

  • 4,5 l beržų sulos
  • 250 ml baltųjų vynuogių sulčių koncentrato
  • 1 kg cukraus
  • 2 šaukštelių citrinų rūgšties
  • 1/2 šaukštelio tanino (tai rauginė augalinė medžiaga)
  • 10 g mielių

Beržų sulą, vynuogių sulčių koncentratą ir cukrų sumaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol užvirs. Po to nukelti nuo ugnies ir įberti citrinų rūgšties. Viską maišyti, kol cukrus visiškai ištirps. Atvėsinti iki kambario temperatūros, vėliau įdėti tanino, suberti mieles. Uždengti ir laikyti apie 3 mėnesius. Po to supilstyti į butelius ir gerti.

 

Tai įdomu

  • Iš jauno beržo (kurio kamieno skersmuo apie 15 cm) per dieną gali pritekinti iki 5 litrų sulos, iš didesnio kamieno skersmens medžio (apie 30 cm) – iki 15 litrų per dieną.
  • Pavasario pabaigoje iš medžio leidžiama sula būna karti.
  • Japonijoje 1 litro sulos kaina gali siekti 50 eurų.
  • Norint pagaminti 1 litrą beržų sulos sirupo, reikės 80 110 litrų sulos (dvigubai daugiau, nei gaminant klevų sirupą).
  • Sergantiems diabetu šį gėrimą rekomenduotina vartoti saikingai.

Spėjama, jeigu teka daug sulos, vadinasi, vasara bus lietinga, jeigu mažai – sausa.