XXI amžiuje tai, kad bulvė yra sveika šakninė daržovė, kalbama retai. Tačiau nuo seno žinomos jų gydomosios ir organizmą stiprinančios savybės. Tinkamai paruoštos ir vartojamos bulvės gali padėti išvengti ir net pasveikti nuo kai kurių sunkių ligų.

 

bulves

Nuo tada, kai Kristupas Kolumbas atrado Ameriką, bulvės auginamos visame pasaulyje. Milijonams pasaulio gyventojų jos tapo kaip duona kasdieninė. Natūraliojoje medicinoje naudojamos šviežios bulvių sultys gal ir ne pats skaniausias produktas, bet labai vertingas.

 

Bulvių sultys turi stiprų priešuždegiminį poveikį, todėl naudojamos kaip veiksminga priemonė nuo artrito ir kitų uždegiminių ligų ir skausmų, ypač nugaros ir sąnarių skausmo. Bulvių sultys gerina kraujotaką visose kūno dalyse ir vidaus organuose.

 

Bulvių sultys yra šarminis maisto produktas, todėl padeda atkurti idealią organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą ir apsaugo nuo širdies, kraujagyslių ligų ir net vėžio.

 

Išoriškai naudojamos bulvių sultys valo odą, gali padėti, sergant egzema ir akne (paprastaisiais spuogais) ir nuo įvairių odos alergijų.

 

Nors keptų bulvyčių geriau atsisakyti, bet bulvių sultis galima gerti, norint numesti svorio. Rekomenduojama kiekvieną rytą išgerti 240 ml šviežiai spaustų bulvių sulčių, vakarą, likus 2 – 3 valandoms iki miego, vėl išgerti tokį patį kiekį bulvių sulčių. Kai kuriems žmonėms šių šakniagumbių sulčių skonis labai nemalonus. Jį galima šiek tiek pagerinti, bulvių sultis sumaišius su morkų sultimis ir įdėjus šiek tiek medaus. Morkos ir medus taip pat turi daug vertingų mikroelementų, todėl toks trijų sudedamųjų dalių gėrimas – tikras sveikatos eliksyras, kuris gali pakeisti dažnai vartojamus multivitaminus ir daugelį kitų maisto papildų. Galima maišyti ir su obuolių bei citrinų sultimis. Papildomai galima šviežias bulvių sultis maišyti su žolelėmis (dilgėlėmis, šalavijais), melsvadumblių milteliais (vingrūne, chlorele), kurie vertingą gėrimą praturtins kitomis organizmui būtinomis medžiagomis.

 

Bulvių sultimis senovėje buvo gydoma podagra. Šis gydymo būdas yra pagrįstas, nes daržovių sultys šalina šlapimo rūgštį, kuri kaupiasi organizme.

 

Taip pat bulvių sultys mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje ir pagerina viso organizmo sveikatos būklę ir bendrą savijautą.

 

Bulvių sultys – vienas pigiausių būdų natūraliai išvalyti organizmą nuo šlakų ir toksinų. Bulvių sultys ypač gerai valo ir gerina kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Japonijoje ir kai kurios kitose pasaulio šalyse bulvių sultys buvo naudojamos, sėkmingai gydant hepatitą.

 

Pasaulyje yra atlikta medicininių tyrimų, kuriuose įrodyta, kad bulvių sultys gali būti naudojamos kaip pagalbinė priemonė, gydant pankreatitą (kasos uždegimą) ir inkstų ligas. Rasta įrodymų, kad šios daržovių sultys gali pagerinti sergančiųjų diabetu arba turinčių aukštą kraujo spaudimą sveikatos būklę.

 

Reguliarus šakniagumbių sulčių vartojimas gali apsaugoti nuo kalcio oksalatinių akmenų susidarymo šlapimo takuose.

 

Bulvių sultys gali būti naudojamos kaip pagalbinė priemonė, gydant auglius ir vėžį. Raudonose ir violetinės bulvių veislėse itin gausu antocianų, kurie stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi. Geltonose ir oranžinės spalvos bulvėse yra daug zeaksantino, kuris gerina akių regėjimą.

 

Bulvės – šarminis produktas, todėl jų sultis rekomenduojama gerti, sutrikus virškinimui, jei kyla rūgštys, sergant dirgliosios žarnos sindromu, nuo skrandžio opų ir nuo kitų negalavimų.

 

Cheminė bulvių sulčių sudėtį sudaro vitaminai A, C ir B grupės, mineralinės medžiagos – fosforas, kalcis, geležis, kalis, pigmentas zeaksantinas, dietinės skaidulos ir augaliniai baltymai.

 

Bulvių sultis visada spausti iš gerai prinokusių bulvių, be juodų taškelių, nesudygusių ir nepažaliavusių. Žalsvose bulvių vietose kaupiasi sveikatai pavojingi toksinai. Bulves būtina gerai nuvalyti ir apžiūrėti, kad gėrimas iš tiesų būtų sveikas ir naudingas organizmui. Bulves spausti sulčių spaudyklėje arba galima sutarkuoti bulves ir išspausti sultis per marlę. Gerti šviežias.

 

Receptai sveikatai:

 

  • Nuo gastrito: šaukštą šviežių bulvių sulčių atskiesti vandeniu ir gerti pusvalandį prieš pusryčius, pietus ir vakarienę.
  • Nuo skrandžio opų: 50 ml bulvių sulčių gerti ant tuščio skrandžio ir 50 ml prieš pietus ir vakarienę.
  • Cukraus kiekiui kraujyje mažinti: kasdien gerti bulvių sulčių.
  • Nuo plaučių ligų: kasdien gerti bulvių sulčių.
  • Nuo vėžio: alternatyvioje vėžio gydymo terapijoje pacientai turi vartoti bulvių sultis.
  • Nuo blužnies ir kepenų, širdies ligų, dažno galvos skausmo bei skausmingų menstruacijų: kasdien gerti bulvių sulčių.