Pėdos – svarbiausios žmogaus kūno dalys. Unikali jų sandara leidžia laisvai judėti, o natūraliai tvirtesnė padų oda apsaugo jautrius raumenis. Netgi menkiausi pėdų pažeidimai daro didelę įtaką eisenai, laikysenai ir pusiausvyrai. Todėl nenuostabu, kad šios kūno dalys reikalauja ypatingo dėmesio. Visi trokšta turėti gražias, išpuoselėtas ir sveikas pėdas, tačiau netgi trečdalis žmonių bent kartą gyvenime susidūrė su pėdų problemomis.

 

pedos

Nemalonus kvapas

 

Daugiau negu 60 % žmonių kenčia nuo gausaus kojų prakaitavimo, ypač šiltymečiu. Dvokiančios pėdos kelia daug rūpesčių, bet tai retai būna ligos ženklas. Tiesiog pėdose yra daugiau prakaito liaukų negu bet kuriose kitose kūno vietose. Normaliomis sąlygomis pėdų oda per valandą išskiria 1,5–3 ml, dirbant – 8–12 ml prakaito. Dažna gausesnio kojų prakaitavimo priežastis – nestabili emocinė būsena. Nustatyta, kad gausiau prakaituojama nusilpus imunitetui arba vartojant antibiotikus. Nemalonų pėdų kvapą sukeliančios bakterijos nemėgsta drėgmės, todėl specialistai pataria 2 kartus per dieną kojas plauti antibakteriniu muilu, jas gerai nusausinti ir naudoti talką. Vienintelis būdas išvengti nemalonaus pėdų kvapo – kojas laikyti sausas.

 

Pleiskanojanti oda ir suskilinėję kulnai

 

Dažniausiai pėdų problemos būna susijusios su jų oda. Nors ji yra net 4 mm storio, tai toli gražu nereiškia, kad yra nepažeidžiama. Kai kurie žmonės iš prigimties turi sausą odą, todėl nuolatos spaudimą patiriančios pėdos greitai suskilinėja. Senstant bei mažėjant odos elastingumui pėdų oda greičiau išsausėja ir tampa lengviau pažeidžiama. Pėdas, kaip ir viso kūno odą, būtina nuolatos drėkinti. Pasirodo, to niekada nedaro netgi 74 % žmonių. Daugiausia nemalonumų kelia suskilinėję kulnai. Taip nutinka dėl nepatogios avalynės, antsvorio, stovimo darbo ir pan. Kitos priežastys – vitaminų A ir E stoka, taip pat įvairios ligos, tarkime, žvynelinė arba egzema. Itin jautrūs yra tarpupirščiai. Išsausėję arba peršintys tarpupirščiai gali byloti apie grybelinę pėdų infekciją. Kilus uždegimui infekcija išplinta, ilgainiui atsiranda pūslelių, o joms trūkus oda pradeda luptis. Jeigu infekcija neįsisenėjusi, ją galima išgydyti kruopščiai laikantis higienos ir naudojant dezinfekuojamąsias priemones.

 

Skausmingos nuospaudos 

 

Pėdose yra per 8 000 nervinių galūnių, todėl jos itin jautrios. Nuospaudos – tai suragėjęs odos sluoksnis, kuris spaudžia nervines galūnėles ir sukelia didžiulį skausmą. Moterims paprastai nuospaudų susidaro dažniau negu vyrams dėl siaurų batų. Todėl gydytojai ragina avėti patogią avalynę, o namie vaikščioti tik su kojinėmis. Dėl nuospaudų gali būti kaltos ir vidaus organų ligos. Jos dažniausiai byloja apie sąnarių ligas. Jeigu nuospaudų atsiranda išorinėse pėdų pusėse, tuomet gresia gimdos uždegimas (moterims) arba prostatitas (vyrams).Didelių nuospaudų ant padų atsiranda, jeigu žmogus patiria didžiulę įtampą. Jos dažniausiai šalinamos pieno ir vaisių rūgšties pagrindu pagamintais preparatais, pėdų brūžikliu arba chirurginiu būdu.

 

Iššokę pėdų kauliukai

 

Pėdų deformacija, kai didieji pirštai pradeda krypti kitų link, dažniausiai kankina moteris. Pėdos tampa platesnės ir atsiranda skausmingų nuospaudų ties iššokusiais kauliukais. Jie parausta ir patinsta. Kauliukai iššoka dėl įvairių priežasčių: pėdų raiščių ir raumenų silpnumo, per didelės fizinės apkrovos, o dažniausiai dėl aukštakulnių. Avint juos smailiomis noselėmis pradedama žengti nuo pirštų ir padikaulių. Tuomet jiems tenka didžiausias krūvis. Pėdų sąnariai traumuojami, nes kūno svoris pasiskirsto netolygiai. Vis dėl to viena svarbiausių pėdų deformacijos priežasčių – paveldimumas. Pirmieji deformacijos požymiai: skausmas, nuovargis ir galiausiai akivaizdžiai matomi kauliukai. Šiai patologijai gydyti yra tik viena išeitis – operacija. Kauliukai pašalinami, atliekamas kaulų audinių atkūrimas ir aplinkinių audinių korekcija. Po operacijos galima remtis tik kulnais, taip pat privalu avėti specialią avalynę ir atlikti pėdas stiprinančių pratimų.

 

Kas bjauroja kojų nagus?

 

Tyrimų duomenimis, nagų grybelis sudaro trečdalį visų odos ir netgi pusę visų nagų ligų. Tai ne tik estetinė problema. Pažeistus nagus skauda, ima spausti avalynė, o ilgainiui dėl negydomo grybelio sukeltos infekcijos nagai pradeda trupėti, netgi gali nukristi. Pasak JAV nacionalinio sveikatos instituto specialistų, grybelis dažniausiai pažeidžia kojų nagus ir niekada staigiai neišplinta ant visų jų. Dažniausios grybelinės infekcijos suvešėjimo vietos – didžiųjų kojų pirštų nagai. Šį susirgimą sukelia mikroskopiniai parazitiniai grybai. Užsikrėsti galima po kontakto su sergančiu žmogumi, avint svetimą avalynę, lankantis pirtyse arba baseinuose ir nesilaikant higienos. Pažeistos nagų plokštelės pagelsta ir sustorėja, nes po jomis oda suragėja. Kartais nagų plokštelės šonuose ištrupa ir tampa itin pažeidžiamos. Kita nemaloni ir skausminga kojų nagų problema – nagų įaugimas. Dažniausiai ji kamuoja nykščių nagų išorinius kraštus. Maždaug penktadalis dėl pėdų problemų į specialistus besikreipiančių asmenų kenčia būtent dėl skausmo ir uždegimo, susijusio su nagų įaugimais. Nagų kampučius būtina ne iškirpti, o pakelti. Žirklėmis pašalinti nagai ir toliau augs, kol vėl pradės remtis į minkštuosius audinius.

 

Įdomu

 
  • Yra net 50 % tikimybė, kad jeigu pėdos pradėjo kelti problemų, dėl to kalta avalynė. Jeigu batai dėvimi ilgiau negu 3 sezonus, tuomet nefiksuoja pėdų taip, kaip derėtų. Tai gali sukelti rimtų traumų.
  • Batai turėtų būti bent 10–15 mm ilgesni už pėdas. Todėl renkantis avalynę patartina atkreipti dėmesį į tai, ar didieji kojų pirštai nesiremia į batų noseles.
  • Jeigu ant pėdų dažnai susiformuoja nuospaudų, reikia valgyti daugiau morkų – bent po 300 g per dieną. Šiose daržovėse esantis vitaminas A padeda epidermiui atsinaujinti. Galima prieš valgį vartoti ir koncentruotą vitaminą A. Jeigu minėtos priemonės nepadeda, reikia kreiptis į chirurgą.
  • Sparčiai populiarėja pėdų chirologija. Pasak specialistų, linijos, pirštai ir išlinkimai gali daug atskleisti apie žmogaus sveikatos būklę, charakterio savybes, netgi likimą.
 

 Irmina Borisaitė-Juozaitienė

Specialistės komentaras

Nagų dizaino meistrė Irmina Borisaitė-Juozaitienė

 

Kodėl svarbu reguliariai atlikti pedikiūrą?

 

Pedikiūras kaip ir sportas – gerų rezultatų galima pasiekti tik reguliariai atliekant procedūras. Tai svarbu ne tik grožiui, bet ir sveikatai. Pėdų ir nagų būklei įtaką daro amžius, kai kurios ligos ir medikamentų vartojimas. Trapūs nagai, sausa, šerpetojanti oda, nelygios nagų plokštelės byloja apie sveikatos sutrikimus. Suragėjusi oda gali įtrūkti, o įtrūkimuose besikaupiantys mikroorganizmai sukelti odos uždegimų. Todėl reguliariai atliekant pedikiūrą galima išvengti kai kurių problemų, anksčiau pastebėti ligos požymius ir laiku kreiptis į specialistą.

 

Kaip išlaikyti pedikiūrą gražų avint uždarus batelius?

 

Jeigu avalynė uždara, prakaituoja pėdos, o siauros batelių nosytės gali mechaniškai pažeisti laką. Visa tai lemia, kad jau po savaitės uždaruose bateliuose nagai neatrodo gražiai. Labai svarbu pasirinkti tinkamą nagų ilgį – jie turėtų būti trumpi. Prieš aunantis batus nagus galima patepti specialiu aliejumi. Jis sumažins trintį. Geriausia išeitis – ilgalaikis gelinis lakavimas. Jis patvaresnis, ilgai išlieka blizgus, nereikia laukti, kol sukietės ir išdžius.

 

Kokias pėdų priežiūros procedūras galima atlikti namie, o ką vertėtų patikėti specialistui?

 

Kad pėdos atrodytų estetiškai, svarbu laiku patrumpinti nagus. Tačiau nevalia persistengti, nes giliai iškirpti nagų kampučiai linkę įaugti, o tai skausminga ir pavojinga problema. Bent porą kartų per savaitę reikėtų pašveisti suragėjusias vietas švelnia pėdų dilde, o kremu pėdas būtina pamaitinti kas vakarą. Jokiu būdu nevalia patiems pjaustyti suragėjusios odos. Kiekvienas namie gali nušveisti pėdas, po maudynių šiurkščiu rankšluosčiu patrinti odeles, pasitrumpinti ir nusilakuoti nagus. Bet profesionalų pedikiūrą derėtų patikėti specialistui. Taip ne tik saugiau bei sveikiau pėdoms, bet ir padeda atsipalaiduoti. Pėdų masažas padeda kovoti su stresu, o dailiai atrodančios pėdos daugeliui moterų iš tiesų kelia nuotaiką.