Gira – nuo seniausių laikų lietuvių mėgstamas gėrimas troškuliui malšinti. Girą mėgstame ir dabar, ją mėgo ir prieš kelis tūkstančius metų. Ji minima senovės metraščiuose, o giros gaminimo receptai būdavo perduodami kartos į kartą. Galima sakyti, kad kiekvienas regionas turėjo savo ypatingos giros receptą!

 

gira

 

5 įdomūs faktai apie girą:

 
  • Gira gali būti gaminama iš šermukšnių ir burokėlių, tekšių ir aviečių, braškių ir raugerškių. Giroje gali būti obuolių ir kriaušių, spanguolių ir serbentų, bet ne tik jų. Gira gali būti tiršta su mėtomis ir cinamonu, girą galima naudoti sriuboms gaminti, su mielėmis, imbieru, gali būti baltoji ir raudonoji gira, iš serbentų lapų ir net islandiškų kerpių!
 
  • Vienas iš giros panaudojimo būdų – rūgšti kopūstų sriuba, kuri verdama iš dviejų rūšių salyklo su mielėmis ir grikių miltais, atskiestais vandeniu. Tačiau šiandien tai jau labai senoviškas receptas, kurio dauguma miestiečių nė nebėra kada nors gyvenime ragavę.
 
  • Gira stebuklingai malšina troškulį, net tada, kai karšta, padidina aktyvumą ir suteikia daugiau jėgų bei energijos dirbti, suaktyvina virškinimo procesus, kelia apetitą, padeda skaidyti riebų ir mėsišką maistą, atstato skysčių ir druskų pusiausvyrą organizme.
 
  • Ruošiant girai išsiskiria pieno rūgštis, panaši į tą, kuri yra jogurtuose ir kefyre. Ji naikina blogąsias žarnyno bakterijos, gerina žarnyno mikroflorą, padeda išvengti virškinimo sutrikimų ir disbakteriozės.
 
  • Dėl daug pieno ir vaisių rūgšties giros rekomenduojama vengti žmonėms, kurių skrandžio rūgštingumas padidėjęs, sergantiems gastritu, turintiems pepsinę opą. Gira, net saikingai vartojant, šiems asmenims gali sukelti nepageidaujamų organizmo reakcijų: rėmens griaužimą ir diskomfortą.
 

Dietinė, lengva ir skani sriuba su gira

 
  • 250 ml giros
  • 1,5 l vandens
  • 80 – 100 g burokėlių lapų
  • Nedidelis burokėlis
  • 2 nedidelės cukinijos
  • Didelis pomidoras
  • 50 g petražolių
  • 50 g svogūnų laiškų
  • 4 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kitų prieskonių pagal skonį
  • Citrinų sulčių pagal skonį
  • Grietinės pagal skonį
 

Gaminimas

 

Burokėlių lapus supjaustyti ir, nuplikius verdančiu vandeniu, nusausinti. Supjaustyti pomidorą, petražoles, svogūnų laiškus ir česnakų skilteles. Cukinijas supjaustyti šiek tiek stambiau. Burokėlį sutarkuoti. Į verdantį vandenį sudėti burokėlius, cukinijas, pomidorą ir pavirti sriubą 10 min. Sudėti burokėlių lapus, žalumynus (žalios svogūnų laiškų dalies nedėti), česnakus, prieskonius. Sriubą virti 5 min. Galima, bet nebūtinai, įpilti porą lašų citrinos sulčių. Sriubą galima patiekti ir karštą, bet skanesnė ji šalta ir sumaišyta su gira bei grietine.

   

4 porcijos

100 g apie 129 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Norite patys pasigaminti giros? Receptus rasite paspaudę žemiau esančias nuorodas:

 
Burokėlių gira
Ruginės duonos gira
Imbierų gira su medumi

 

Spausdinti