Gera burnos higiena svarbi ne tik dėlto, kad prižiūrėti dantys atrodo baltesni, bet ir dėl geresnės viso kūno sveikatos. Bloga burnos ir dantų sveikata tiesiogiai susiję su viso kūno savijauta, širdies ir kraujagyslių ligomis. 80 %blogo burnos kvapo priežasčių sukelia bakterijos, esančios burnoje. Štai keletas patarimų, kaip turėti gražią, sveiką šypseną ir gaivų burnos kvapą.

 

burna

Geri patarimai, kaip prižiūrėti burną ir dantis:

 
  • Naudoti dantų pastą, kuri ne tik valo dantis, bet ir suteikia gaivų burnos kvapą. Tokiose dantų pastose paprastai būna maistinės sodos ir silicio dioksido, kurie šalina apnašas, balina dantis ir suteikia gaivų, dažniausiai mėtinį, kvapą.
 
  • Naudoti higieninį liežuvio valiklį. Visapusei burnos priežiūrai vien dantų šepetuko ir pastos neužtenka, apnašas ir nešvarumus būtina nugramdyti ir nuo liežuvio su specialiu higieniniu liežuvio valikliu. Jie gali tai, ko negali dantų šepetukas.
 
  • Balinti dantis. Balti dantys šiandien – aukšto statuso, grožio ir geros sveikatos simbolis. Nenuostabu, kad siūloma tiek daug priemonių ir procedūrų balinti dantims. Geriausia, dantų balinimą patikėti profesionalams (odontologams). Patiems namuose galima naudoti specialias dantų balinimo pastas arba juosteles su vandenilio peroksidu, o štai naminių priemonių geriau vengti, nes jos gali labiau pakenkti negu padėti.
 
  • Nepamiršti naudoti dantų siūlą. Dantų siūlą reikia naudoti kasdien, prieš dantų valymą, kad pašalintumėte maisto likučius iš tarpdančių.
 
  • Naudoti burnos skalavimo skystį. Jis naikina bakterijas, naikina apnašas, gali net padėti išvengti ėduonies.
 
  • Gydyti pūslelinę. Pažeistas vietas tepti specialiu tepalu ir gerti antivirusinius vaistus. Šiek tiek gali padėti alavijų sulčių, mėtų, jonažolių, medicininio spirito kompresai.
 
  • Kramtyti gumą su cinamonu. Tyrėjai įrodė, kad cinamono skonio kramtomoji guma gali sumažinti bakterijų kiekį burnoje. Tokioje gumoje yra cinamaldehido (cheminis junginys, suteikiantis kramtomajai gumai skonį ir spalvą), augalinio eterinio aliejaus, kuris neleidžia daugintis bakterijoms, sukeliančioms dantų ėduonį.
 
  • Gerti pakankamai vandens. Jei vargina sausa burna, rekomenduojama gerti daugiau vandens (iki 12 stiklinių per dieną). Vengti alkoholio (net burnos skalavimo skysčių, kurių sudėtyje yra įrašytas alkoholis), kofeino, rūgščių sulčių.
 
  • Danties skausmą malšinti ledo kompresais. Žinoma, tai laikina pagalba. Tačiau gali padėti, laukiant apsilankymo pas dantų gydytoją.
 
  • Skalauti burną aliejumi. Šiai holistinei procedūrai dažniausiai naudojamas kokosų aliejus. Teigiama, kad aliejus padeda pašalinti burnos bakterijas, virusus ir kitus kenksmingus mikroorganizmus. Skalauti burną aliejumi rekomenduojama ryte, nevalgius. Po to aliejų išspjauti.
 
  • Naudoti jonizuojančius dantų šepetėlius. Teigiama, kad tokie dantų šepetėliai dantis išvalo net be dantų pastos. Tokie dantų šepetėliai laikinai pakeičia danties paviršiaus poliškumą nuo neigiamo (-) iki teigiamo (+), todėl padeda nuvalyti daugiau apnašų nuo dantų paviršiaus.
 
  • Gerti žaliąją arbatą. Žalioji arbata sveika dantims ir visai burnai, padeda išlikti sveikoms dantenoms. Naudingą poveikį žaliajai arbatai suteikia antioksidantai, katechinai.