Atėjus rudeniui dauguma skuba pildyti vitaminų ir mikroelementų atsargas organizme. Juk artėja ligų sezonas, tad stiprus imunitetas svarbus kaip niekada! Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio sulaukia intraveninė vitaminų terapija, leidžianti svarbiausių maistinių medžiagų gauti itin efektyviai ir greitai. Ar teko apie ją girdėti?

 

Tiesiausiu keliuYoung,Happy,Smiling,Woman,Sitting,On,The,Couch,In,Medical

 

Intraveninė terapija yra standartinė procedūra ligoninėse, skirta skysčiams, vaistams ir maistinėms medžiagoms tiekti pacientams. Pastaraisiais metais ji vis dažniau naudojama ir sveikatingumo tikslais, kai vitaminai ir kiti naudingi komponentai tiesiai į kraujotaką leidžiami visiškai sveikiems žmonėms. Infuzijos parenkamos pagal individualius poreikius, apima vitaminus, mikroelementus, antioksidantus ir elektrolitus. Visi jie per lašelinę tiekiami tiesiai į kraujotakos sistemą.

 

Maistinės medžiagos patenka tiesiai į kraują, tad šis metodas užtikrina geresnę jų absorbciją ir greitesnius rezultatus, palyginus su geriamais maisto papildais, kuriems pirmiausia tenka praeiti per virškinimo sistemą ir kurių įsisavinimo efektyvumas labai skirtingas. Štai geriant vitaminą A jo absorbuojama tik apie 50 %, o leidžiant į veną – net apie 90 %. Tai ypač aktualu turintiems virškinimo trakto problemų: sergantiems celiakija, Krono liga, esant dirgliosios žarnos sindromui.

 

Nuo grožio iki sveikatos

 

Intraveninė vitaminų terapija taikoma įvairiais tikslais, pradedant senėjimo procesų lėtinimu, energijos didinimu ir baigiant imuniteto stiprinimu, net lėtinių ligų prevencija. Vienas populiariausių vitaminų kokteilių, leidžiamų tiesiai į veną, papildytas B grupės vitaminais, vitaminu C, skirtingais stipriais antioksidantais. Jis gerina odos, plaukų būklę, pakelia nuotaiką, bet svarbiausia, ypač šaltymečiu, – palaiko imuninę sistemą. Tai aktualu prasidėjus gripo sezonui, sparčiai plintant viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms.

 

Intraveninė terapija padeda palaikyti reikiamą skysčių pusiausvyrą organizme, taip pat jį papildo elektrolitais. Tai aktualu daugumai, nes, deja, vis dar dažnas vartoja per mažai vandens. Papildoma hidratacija ypač naudinga sportuojantiems, dirbantiems sunkų fizinį darbą, daug laiko leidžiantiems karštoje aplinkoje, dėl įvairių priežasčių gausiai prakaituojantiems. Be to, ji padeda detoksikuotis organizmui: sparčiau šalinami laisvieji radikalai, įvairūs toksinai. Taip organizmo ląstelės saugomos nuo pažaidos. Reikiamos skysčių pusiausvyros palaikymas svarbus tiek gerai savijautai, tiek išvaizdai, mat drėgmės prisotinta oda ir plaukai būna tvirtesnės struktūros, elastingesni, stangresni, labiau žvilga. Netgi gali sumažėti smulkių raukšlelių, lėtėti naujų radimasis.

 

Tos infuzijos, kuriose gausu B grupės vitaminų (ypač B12), vertinamos dėl teigiamo poveikio energijos lygiui. Šių vitaminų stokojantys asmenys dažnai susiduria su nuovargiu, apatija, silpnumu. Grįžta ne tik fizinės, bet ir protinės jėgos: B grupės vitaminų infuzijos stiprina kognityvines funkcijas, palaiko emocinę sveikatą. Todėl itin svarbios sunkiai besimokantiems, dirbantiems protinį darbą, patiriantiems daug streso.

 

Populiarūs ir tokie intraveniniai kokteiliai, kurie padeda lieknėti. Kiekviena klinika siūlo skirtingus jų derinius, bet esminės jų sudedamosios dalys – karnitinas, argininas ir alfa lipoinė rūgštis. Pirmieji du spartina medžiagų apykaitą, padeda greičiau deginti riebalus ir juos paversti energija. Alfa lipoinė rūgštis ne tik greitina metabolizmą, bet ir turi ypač stiprų antioksidacinį poveikį, taigi, detoksikuoja organizmą. Trumpai tariant, intraveninė terapija padeda greičiau deginti riebalus, auginti raumenų masę ir spartina medžiagų apykaitą. Be to, ji gerina atletinius pasiekimus, greitina raumenų atsigavimo laiką po treniruočių, didina kūno ištvermę. Žinoma, svarbiausias vaidmuo visgi atitenka subalansuotai mitybai ir sportui – be jų trokštamų rezultatų nebus.

 

Kiti intraveninės terapijos privalumai:

 
  •  Stiprina širdį, gerina kraujotaką.
  •  Aštrina regą ir klausą.
  •  Padeda atsigauti po ligų.
  •  Veikia kaip depresijos ir nerimo sutrikimų prevencija.
  •  Gelbsti sergant autoimuninėmis ligomis.
  •  Slopina lėtines infekcijas.
  •  Naudojama onkologinių ligonių organizmo detoksikacijai ir stiprinimui.
  •  Padeda kontroliuoti alergijas, astmą.
  •  Gali mažinti migrenos priepuolių kiekį ir intensyvumą.
 

Kaip atrodo procedūra?

 

Pirmos vitaminų infuzijos atsirado 1970-aisiais, kai jas ėmė naudoti dr. Johnas Myersas. Todėl dar ir šiandien intraveninė vitaminų terapija vadinama Myerso kokteiliu. Pacientui pagal individualius poreikius lašinamas įvairus vitaminų, mikroelementų ir kitų veikliųjų medžiagų mišinys. Pirmiausia būtina gydytojo konsultacija, kurios metu jis nuspręs, ar terapija tikslinga, ar ją saugu atlikti, koks veikliųjų komponentų derinys turėtų būti naudojamas. Pati procedūra nesudėtinga, viskas vyksta taip pat, kaip įvedant įprastą lašelinę – skauda ne daugiau nei imant kraują iš venos. Procedūra trunka nuo 20 minučių iki valandos. Labai svarbu pabrėžti, kad ji gali būti atliekama tik oficialiose gydymo ir sveikatinimo įstaigose. Rinkdamiesi bet kokias abejotinos kokybės nesertifikuotas paslaugas stipriai rizikuojate sveikata ar net gyvybe.

 

Autorius Jūratė Survilė