Plaukai yra lyg kūno vainikas, kuris subtiliai užbaigia žmogaus įvaizdį. Jų natūralus žvilgesys ir spalva suteikia odai švytėjimo, o elegantiškas kritimas ant pečių pabrėžia švelnias linijas. Kiekvienas šukuosenos potėpis yra galimybė atskleisti savo unikalumą ir puošti ne tik kūną, bet ir sielą.

 

Plaukai, kaip ir visas kūnas, kinta su amžiumi. Laikui bėgant plaukai praranda savo jaunatvišką elastingumą, stiprumą ir tankumą. Dėl natūralaus senėjimo proceso, hormoninių pokyčių ir aplinkos poveikio – plaukų struktūra keičiasi, o tai gali sukelti įvairias problemas: plaukų slinkimą, retėjimą, sausumą, pilkėjimą ir net galvos odos jautrumą.

 

Plaukų struktūros pokyčiai su amžiumivitaminai nuo plaukų slinkimo

 

Plaukų struktūrą sudaro trys pagrindinės dalys: plauko žievė, kutikulė ir šerdis. Žievė suteikia plaukui stiprumą ir elastingumą, kutikulė apsaugo žievę nuo išorinių veiksnių, o šerdis yra minkšta plauko dalis, kuri lemia jo tekstūrą. Senstant šių trijų sluoksnių būklė prastėja dėl vidinių ir išorinių veiksnių.

 

Plaukų folikulai laikui bėgant gamina vis mažiau plaukų, o kai kuriose vietose jie gali visai nustoti augti. Dėl to plaukai tampa retesni, ypač ties smilkiniais ir viršugalviu. Taip pat senstant plaukų augimo ciklas tampa trumpesnis, o tai reiškia, kad plaukai praleidžia trumpesnį laiką augimo fazėje, o daugiau plaukų įeina į slinkimo fazę. Tai gali sukelti matomą plaukų netekimą. Slenkant plaukams daugeliui žmonių atsiranda diskomfortas, tad ieškoma priemonių, kurios gali padėti bent jau laikinai sumažinti problemą. Geriausiai pasitarnauja vitaminai nuo plaukų slinkimo, kurie sprendžia problemą ne tik lokalizuotai, konkrečiai, tačiau ir ilgalaikėje perspektyvoje. Jie pamaina plaukų svogūnėlius, todėl plaukai ne tik nustoja slinkti, tačiau ir intensyviai auga nauji.

 

Laikui bėgant plaukai tampa plonesni, nes žievė silpnėja, o kutikulė praranda apsaugines funkcijas. Tai lemia trapumą, sausumą ir plaukų galiukų skilinėjimą. Taip pat su amžiumi mažėja melanino – pigmento, kuris suteikia plaukams spalvą – gamyba. Dėl to plaukai pradeda pilkėti, o vėliau gali tapti visiškai balti. Galiausiai, amžius lemia, kad plaukai praranda savo elastingumą ir tampa mažiau atsparūs mechaniniams pažeidimams, o tai reiškia, kad plaukai lengviau lūžta ir tampa nepaklusnūs.

 

Kodėl plaukai keičiasi?

 

Plaukų struktūros pokyčiai yra natūralaus senėjimo proceso dalis, tačiau juos lemia ir kiti veiksniai. Pavyzdžiui, genetika vaidina itin svarbų vaidmenį plaukų struktūros ir jų pokyčių su amžiumi procesuose. Kai kurie žmonės genetiškai linkę anksčiau prarasti plaukų tankumą ar pilkėti. Arba taip pat ir hormoniniai pokyčiai, ypač susiję su menopauze moterims ar andropauze vyrams, gali paveikti plaukų augimą, storį ir tekstūrą. Estrogeno ir testosterono lygio pokyčiai yra du pagrindiniai veiksniai, kurie lemia plaukų retėjimą ir silpnumą. Žinoma, chroniškas stresas, netinkama mityba ir nepakankamas miegas – gali pabloginti plaukų būklę. Stresas gali paskatinti plaukų slinkimą ar retėjimą, o nesubalansuota mityba lemia plaukų sausumą ir silpnumą. Galiausiai, saulės spinduliai, oro tarša, cheminės medžiagos ir kiti aplinkos veiksniai taip pat prisideda prie plaukų struktūros silpnėjimo. UV spinduliai, cheminės priemonės ir dažnas karščio naudojimas gali pažeisti plaukų kutikulę, dėl ko plaukai tampa trapūs ir sausėja.

 

Plaukų priežiūros pokyčiai su amžiumi

 

Kadangi plaukų poreikiai su amžiumi keičiasi, taip pat reikia pritaikyti ir jų priežiūros rutiną. Pateikiame keletą rekomendacijų, kaip suvaldyti šiuos pokyčius ir išlaikyti sveikus plaukus.

 

a) Mityba ir maisto papildai

 

Plaukai stiprūs ir sveiki pirmiausia būna tada, kai organizmas gauna pakankamai maistinių medžiagų. Subalansuota mityba, kurioje yra pakankamai baltymų, vitaminų ir mineralų, yra esminis plaukų sveikatos veiksnys. Ypač svarbūs vitaminai ir mineralai, pavyzdžiui, B grupės vitaminai (ypač biotinas) (jie padeda sustiprinti plaukus ir skatinti jų augimą), vitaminas C ir E (antioksidantai apsaugo plaukų folikulus nuo laisvųjų radikalų sukeliamų pažeidimų), omega-3 riebalų rūgštys (jos padeda išlaikyti galvos odos drėgmę ir pagerinti plaukų tekstūrą), geležis ir cinkas (šie mineralai yra būtini kraujo cirkuliacijai galvos odoje ir plaukų folikulų sveikatai). Jei mityba nepateikia pakankamai šių maistinių medžiagų – naudinga apsvarstyti maisto papildų vartojimą.

 

b) Tinkamos priemonės plaukams

 

Senstant plaukai tampa jautresni, todėl svarbu rinktis švelnias, maitinamąsias priemones. Rinkitės priemones be sulfatų ir parabenų, kurios yra švelnesnės galvos odai ir nepažeidžia plaukų struktūros. Ieškokite produktų su drėkinančiais komponentais – tokiais kaip alavijas, hialurono rūgštis ar argano aliejus. Reguliariai turi būti naudojami ir plaukų aliejai, kurie gali padėti atstatyti prarastą drėgmę ir sumažinti plaukų sausumą bei trapumą. Rinkitės produktus su argano, jojobos ar avokado aliejumi. Galiausiai, reguliarus giliųjų plaukų kaukių naudojimas padeda atstatyti pažeistus plaukus ir suteikia jiems drėgmės bei blizgesio.

 

c) Plaukų apsauga nuo aplinkos poveikio

 

Plaukų struktūra tampa pažeidžiamesnė UV spinduliams ir aplinkos teršalams su amžiumi, todėl svarbu apsaugoti plaukus nuo kenksmingų veiksnių. Naudokite plaukų priemones su apsauga nuo saulės spindulių arba dėvėkite skrybėles, ypač vasarą. UV spinduliai gali pažeisti plaukų kutikulę, o dėl to plaukai praranda blizgesį ir tampa silpnesni. Ribokite plaukų džiovintuvų, tiesintuvų ir garbanojimo žnyplių naudojimą, nes karštis išsausina plaukus ir gali padidinti jų lūžių riziką.

 

d) Streso suvaldymas ir miego kokybė

 

Stresas gali sukelti įvairias sveikatos problemas, o tai gali nelemti plaukų slinkimą ir prastą būklę. Siekiant išvengti plaukų problemų – svarbu rūpintis savo emocine ir psichine sveikata. Reguliari fizinė veikla, meditacija ir kokybiškas miegas – padės išlaikyti ne tik bendrą sveikatą, bet ir stiprius plaukus.