Jeigu laikotės tradicijos namus šventėms puošti prieš pat Kalėdas, pats metas pasidairyti įdomių idėjų, kaip galima namus išradingai dekoruoti šiemet. Net jeigu šventine nuotaika namai sublizgėjo jau prieš kelias savaites, vis dar galite įterpti papildomų originalių akcentų.

 

Puošnūs dubenysBeautiful,Christmas,Tree,In,Decorated,Living,Room.,Festive,Interior

 

Tokią kalėdinę dekoraciją lengvai pagamins net mažiausi šeimos nariai. Prireiks tik keleto dalykų: dėl vienų reikės pasivaikščioti po mišką, o dėl kitų – apsilankyti parduotuvėje. Svarbiausias akcentas – perregimas stiklinis dubuo. Į jį dėti spalvingų eglutės žaisliukų, miške rastų kankorėžių, cinamono lazdelių, anyžių žvaigždučių ar džiovintų apelsinų griežinėlių. Šiais ingredientais puošiamas dubuo ne tik atrodys estetiškai, bet ir skleis malonų aromatą. Tam, kad dubuo atrodytų tikrai šventiškai, reikalinga trumpa lempučių girlianda, veikianti su baterijomis. Girliandą gražiai apdėlioti kankorėžiais ar kitais papuošimais ir dubenį pastatyti ant valgomojo arba virtuvės stalo. Juo galima papuošti ir kitus kambarius, kur nebus pagrindinės kalėdinės eglutės.

 

Jei stiklinio dubens neturite, tiks atviresnė lėkštė, taip pat įvairūs padėkliukai. Kalėdinė dekoracija atrodys įspūdingai, jeigu jai pasirinksite desertų padėkliuką su perregimu gaubtu.

 

Patarimas. Vietoj dubens ar lėkštės galima naudoti ir tuščius stiklinius butelius, į juos dėti eglišakių, kankorėžiukų, kadagių uogų ar kt. Vietoj lempučių girliandos, kuri veikiausiai netilps, į butelio kakliuką įstatykite ilgą žvakę. Ši dekoracija ypač papuoš pietų stalą.

 

 Winter,Decoration,With,Beautiful,Frosted,Lanterns

 

Langų dekoracijos

 

Papuošti langai šventinę nuotaiką dovanoja ne tik esantiems namuose, bet ir praeiviams. Tradiciškai langus galima puošti karpytomis snaigėmis, iš purškiamo sniego sukurtais paveikslėliais, kalėdinės tematikos lipdukais. Tiesa, visas šias puošmenas po švenčių reikės nuvalyti.

 

Prie karnizo ar užuolaidų pritvirtinkite virvelę, o ant jos dailiais segtukais prisekite kalėdinių atvirukų, pririškite kankorėžių, kalėdinių žaisliukų, snaigių ar valgomų puošmenų, pavyzdžiui, apelsinų griežinėlių. Tokias girliandas pakabinkite ant visų ar tik vieno lango.

 

Šventiškai atrodys užuolaidos, kurias vietoj įprasto raištelio atitraukę surišite raudonu ar žaliu kaspinu.

 

Jei norisi dėti mažai pastangų, bet turėti efektingą rezultatą, visada puiki išeitis langus dekoruoti lempučių girliandomis ar kitomis šviečiančiomis dekoracijomis, kurios džiugins akį ir dieną, ir naktį.

 

Patarimas. Šventinę nuotaiką ant palangės sukurs minėti puošnūs dubenys ar dekoratyvūs buteliai, taip pat galima tiesiog uždegti žvakelių arba paruošti kompoziciją iš skirtingo dydžio kalėdinių burbulų.

 

Many,Beautiful,Christmas,Decorations,,Candlesticks,And,Festive,Lights,On,Window

 

 Iš šakelių

 

Miške surinktos įvairių medžių šakelės gali tapti akį traukiančia natūralia dekoracija. Paprasčiausias sprendimas – pamerkti į didesnę vazą, papuošti lemputėmis ar šiaudiniais žaisliukais. Net ir žaisliukai nebūtini, nes stalo centre pamerktos visžalės šakelės jau sukurs kalėdinę atmosferą. Jei turite laiko ir norisi pažaisti, iš šakelių (be lapų ar spyglių) galite surišti žvaigždes ir nuleisti nuo šviestuvų, papuošti jomis kambarių duris. Iš skirtingo ilgio horizontaliai surištų, prie sienos pritvirtintų šakelių gražu suformuoti improvizuotą Kalėdų eglutę, kurią pagyvins lempučių girlianda.

 

Įvairias šakeles galima dažyti, puošti valgomomis dekoracijomis, lemputėmis, pastatyti į vazas ar pintus krepšelius. Puiki mintis jas nudažyti balta spalva – primins sniegą, kuriuo pastaraisiais metais retokai tenka pasidžiaugti. Baltas šakas tame pat ryšulėlyje derinkite su nedažytomis, kad sukurtumėte natūralesnį apsnigtų medžių vaizdą. Be abejo, reikalingos lemputės, kurios iš karto sukuria magišką efektą. Tokias šakeles tinka puošti baltomis snaigėmis ar žvaigždutėmis, pirktinėmis arba valgomomis dekoracijomis – ypač dailiai atrodys raudonos uogos.

 

Patarimas. Centrinei puokštei ant stalo eglišakes ar pušų šakeles tinka derinti su eukaliptų šakelėmis. Tokia kompozicija ne tik atrodys įspūdingai, bet ir skleis išskirtinį aromatą. Nepamaišys šakelė su uogomis, pavyzdžiui, šermukšniais.

 

Cozy,,Comfortable,Interior,Design,,Decorated,For,The,Holiday,Of,The

 

Kitokia eglutė

 

Gyva kalėdinė eglutė namuose suspindi tik prieš pat šventes, o kol jos laukiate, smagu kurti eglutę primenančias dekoracijas. Prie sienos pritvirtinkite norimų spalvų ir ilgio kaspinus taip, kad išeitų taisyklingas lygiašonis trikampis. Tokią „eglutę“ puoškite įvairiais karpiniais, kalėdiniais atvirukais, šeimos nuotraukomis. Eglutės formą galima sukurti vien iš lempučių girliandos, tuomet be jokių papildomų puošmenų ji vis tiek atrodys šventiškai.

 

Minimalistinį, tačiau estetišką drabužių pakabą pritvirtinkite ant norimos sienos. Prie jo pagrindo pririškite daug virvelių. Prie kiekvienos jų tvirtinkite kankorėžius taip, kad jie sudarytų 2D formato eglutę primenančią figūrą. Vietoj kankorėžių tiks naudoti ir kitas medžiagas: apelsinų griežinėlius, eglutės žaisliukus, snaiges ir t. t.

 

Eglutę galima sukurti iš kopėčių ir lempučių girliandos, iš kūgio forma sudėliotų knygų ar supakuotų dovanėlių, netgi nuo lubų sukabintų eglutės žaisliukų. Tiesa, tam reikalingas geras erdvinis matymas.

 

Patarimas. Jei namuose gyvena katė, reikėtų apgalvoti, kuri dekoracija bus saugesnė smalsiam gyvūnėliui, ir kokią pavyks kuo ilgiau išsaugoti nesugadintą.

 

Furoshiki,Gift,Boxes,Near,Zero,Waste,Christmas,Tree,At,Home.

 

Židinio puošmenos

 

Plazdanti židinio ugnis visada dovanoja jaukumą, o laukiant Kalėdų židinys gali tapti pagrindine namų puošmena. Tradiciškai jo atbraila puošiama eglišakėmis (tikromis ar dirbtinėmis), kalėdiniais žaisliukais, nuotaikingomis kojinėmis, tačiau į židinio dekoravimą verta pažiūrėti ir kūrybiškiau.

 

Jei mėgstate minimalizmą, ant židinio atbrailos surikiuokite daug žvakių, jas statykite grupelėmis: aukščiausios – toliau, žemiausios – pačiame priekyje. Greta padėkite visžalio augalo šakelių. Židinio atbrailai vietoj įprastų žvakių galima rinktis žibintus ar žibalines lempas, kurios sukurs mistišką, sykiu jaukią atmosferą.

 

Židinio puošimas gali atkartoti eglutę – apdėliokite eglišakėmis ir dabinkite tokiais pat žaisliukais. Virš židinio taip pat gražu pakabinti kalėdinį vainiką, tuomet ant pačios atbrailos pakaks žibinto, žvakelės arba lempučių girliandos. Jei turite mažųjų dekoratorių, jų pieštus atvirukus ar snaiges sukabinkite vietoj kojinių ar tarp jų.

 

Patarimas. Jei ant židinio paprastai stovi šeimos nuotraukos, neskubėkite jų slėpti – pakeiskite rėmelius į kalėdinių spalvų arba papuoškite eglišake, baltu karpiniu, mažu kaspinėliu, apvyniokite lempučių girlianda.

 

Stylish,Room,Interior,With,Beautiful,Christmas,Tree,And,Decorative,Fireplace

   

Išnaudoti laiptus

 

Laiptų turėklai – puiki vieta kabinti įvairias kalėdines dekoracijas. Siekiantiems ypatingo efekto siūloma laiptų turėklą apdėlioti eglišakėmis ir puošti kalėdiniais žaisliukais ir / arba lempučių girliandomis. Neprašausite pro šalį, jei laiptų turėklą dailiai apvyniosite ryškiaspalviu kaspinu arba šviečiančia girlianda. Ant turėklų, tarpuose tarp strypelių galima kabinti po didelį kalėdinį burbulą, kelių mažesnių rinkinį, didelę baltą snaigę, kalėdinę žvaigždę arba kojinę dovanoms. Ant laiptų pakopų greta strypelių pastatykite po žvakelę ar žibintą (tik žiūrėkite, kad būtų saugu uždegti, nekiltų gaisro pavojus). Verta įsigyti šviečiančių raidžių ir iš jų sudėlioti šventinį palinkėjimą – po raidę ant pakopos.

 

Ant kiekvienos pakopos arba turėklo pabaigoje, laiptų apačioje įkurdinti dekoratyvias dovanėles, kalėdines figūrėles, pavyzdžiui, šviečiančių elnių. Per visas laiptų pakopas nutiesti kalėdinių spalvų kilimą, tačiau tik tuo atveju, jei dera su visomis kitomis dekoracijomis ir namų interjeru.

 

Patarimas. Puošiant laiptus ir turėklus, pirmiausia galvoti apie saugumą, ypač jei namuose esama mažylių – ar dekoracijos netrukdys laikytis, ar bus vietos, kur pastatyti koją. Laiptų pakopų centras turėtų likti tuščias.

 

White,Room,Interior,Decorated,For,Christmas,With,New,Year,Tree

 

Šventinės durys

 

Kalėdine dvasia namai gali spinduliuoti dar į juos neįkėlus kojos. Tradiciškai ant lauko durų kabinami kalėdiniai vainikai, tačiau galima pasipuošti ir originaliau. Virš durų sukurti arką iš natūralių ar dirbtinių visžalių šakelių ir dabinti kalėdiniais žaisliukais arba natūraliomis medžiagomis – kankorėžiais, džiovintomis uogomis, apelsinų griežinėliais. Puikiai tiks ir lempučių ar kita puošni girlianda.

 

Verta įsigyti keletą metrų raudonos, žalios ar auksinės spalvos labai plono audinio ir juo aprišti duris (būtinai su dailiu kaspinu), sukuriant didelės dovanos iliuziją.

 

Ant žemės pridėlioti žvakių, žibintų, padėti puošnų dubenį, kalėdinių žaislų kompoziciją, šviečiantį kalėdinį personažą, suvyniotų dovanėlių ar kt. Jaukiai atrodo pamerktos visžalės ar dažytos medžio šakelės. Prie namo durų įkurdinkite dailiame krepšyje sudėtas malkas židiniui. Atrodys magiškai, jeigu papuošime lempučių girlianda.

 

Patarimas. Jei neturite energijos ar stinga fantazijos, paprasčiausias sprendimas – įsigyti kalėdinį durų kilimėlį. Jo tikrai pakas, kad visi į namus įžengtų su šypsena.

 

Porch,With,A,White,Door,In,Christmas,Decorations,And,Christmas

 

Autorius Laima Samulė