Ketus tai išskirtinės kokybės ir ilgaamžiškumo medžiaga, kuri puikiai dera prie šiuolaikinės gastronomijos. Daugelis žmonių aktyviai laikosi sveikos mitybos ir kasdieniame gyvenime stengiasi naudoti aplinkai nekenksmingas medžiagas. Todėl metas griauti mitus ir įvardinti pagrindinius ketaus privalumus.

 

26. KÐ reikia Øinoti apie maisto gamybÐ ketaus puodose.

Ketaus indų pranašumai

 
  • Atsparumas dilimui. Ketus yra patvari ir dilimui atspari medžiaga – ne veltui keptuvės ir puodai yra perduodami iš kartos į kartą. Šią gerą tradiciją galite atgaivinti įsigiję tik ketaus indus.
  • Šilumos išlaikymas. Ketus įkaista lėtai ir taip pat lėtai atvėsta. Tai reiškia, kad jums nereikia šildyti prieš porą valandų pagamintos vakarienės.
  • Nelipni danga. Tinkamai apdorota ir karšta ketaus keptuvė maisto nepridegina, todėl net restoranų šefai rekomenduoja kepti tik ant jų.
  • Skonis. Ar norite pajusti savo patiekalų skonį ir aromatą? Tai tik ketaus induose gaminami patiekalai neturi pašalinių kvapų ir skonių.
 

Ketaus indų savybės

 
  • Svoris. Indai iš ketaus yra išliejami, todėl dažnai būna gana sunkūs. Tačiau šis svoris leidžia pasiekti ilgą šilumos išsiskyrimą gaminant ir pasiekti norimą patiekalų skonį.
  • Rūdys. Kadangi medžiaga yra 98% geležies, ji yra pažeidžiama vandens atakai. Todėl nepamirškite išplautų indų sausai nušluostyti ir patepti plonu aliejaus sluoksniu.
  • Poringumas. Ketaus „sugeria“ kvapus dėl medžiagos poringumo, todėl nereikėtų jame laikyti termiškai apdoroto maisto.
 

Taigi, ketaus pranašumai yra nenuginčijami. Svarbiausia yra tinkamai juos prižiūrėti ir tinkamai apdoroti prieš pirmą kartą naudojant.

 

Yra keli paplitę mitai apie ketaus indus

 
  • Kaitinant išsiskiria kenksmingos medžiagos, kurios patenka į maistą. Kadangi ketus iš esmės yra geležis su nedideliu kiekiu priemaišų, gaminant gali išsiskirti tik nedidelis geležies kiekis. Ir tai ne tik nekelia rūpesčių, bet netgi naudinga.
  • Ketaus induose maistas dega. Tai tiesa tik iš dalies, pavyzdžiui, tais atvejais, kai keptuvė netinkamai pradėta naudoti. Kad indai įgautų natūralų nelimpantį sluoksnį, poras reikia „užsandarinti“ augaliniu aliejumi.
  • Ketaus indus lengva sulaužyti. Tiesą sakant, keptuvių, puodų ir katilų sienos ir dugnas yra tokie stori, kad norint tai padaryti, reikia įdėti daug pastangų. Tačiau esant stipriam mechaniniam poveikiui ar smūgiui, net ketus gali sulūžti.

Jei norite pajusti tų pačių patiekalų skonį, „kaip vaikystėje gamino močiutė“, rinkitės ketaus indus. Platų pasirinkimą galite rasti internete: https://www.bausa.lt/laisvalaikiui/kazanai-ketaus-puodai-ir-keptuves/ketaus-puodai.