Patiekalai Joninėms (+ 3 receptai)
2022-06-23 08:58Joninės, Rasos arba vasaros saulėgrįža – pagoniška šventė, trumpiausia naktis metuose. Šią dieną žmonės šokinėjo per laužus, būrėsi, į vandenį leido gėlių vainikus. Tradiciškai per Rasų šventę buvo gaminami tradiciniai patiekalai. Svarbiausia, kad tą dieną ant stalo netrūktų šviežių vaisių ir uogų, žalių salotų, gėlių žiedlapių ir žolelių arbatų, medaus, saldumynų, vaisinių pyragaičių. Siūlome keletą skanių patiekalų receptų, kuriuos galima pasigaminti per šią šventę.
Pastatykite prašmatnų vasaros stalą, patiesti staltiesę, padėti servetėles ir ryškių, džiaugsmingų spalvų indus, gražias spalvotas arba paauksuotas stiklines ir krištolines taures. Stalą būtinai papuoškite beržų šakelėmis, pievų ir miškų gėlėmis, žalumynais. Tai neturėtų būti tik skanus valgis – prieš valgį padėkokite viskam ir visiems – nuo gamtos jėgų iki dievų iki protėvių ir šeimos. Kadangi šio laikotarpio energijos labai stiprios, padėkoję už viską, būtinai paprašykite Aukščiausiųjų Visatos jėgų gerovės, sveikatos ir laimės.
Kepti kiaušiniai
Kadangi per vasaros saulėgrįžą pagerbiame Saulę, pats laikas pusryčiams išsikepti kiaušinių, nes šis patiekalas geriausiai simbolizuoja šį skaisčiai šviečiantį ir mūsų Žemę šildantį dangaus kūną.
- 1 – 2 kiaušiniai
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 1 – 2 šaukšteliai lydyto sviesto arba šoninės riebalų
- Žalumynų puošti
Gaminimas
Keptuvėje pakaitinti sviestą arba šoninės taukus. Atsargiai įmušti kiaušinius. Po 30 sek. sumažinti ugnį ir vis pakreipdami keptuvę tai į vieną, tai į kitą pusę, iškepti kiaušinius. Perdėti į lėkštę ir papuošti smulkintais žalumynais.
1 porcija
100 g apie 215 kcal
Ruošti: 15 min.
Joninių salotos
Maisto ruošimui gali būti naudojami jauni siaurialapių gauromečių lapai. Kuo anksčiau juos surinksite, tuo geriau. Bet kuriuo atveju tai reikia padaryti prieš augalų žydėjimą, nes tada ūgliai tampa šiurkštūs. Geriausias laikas lapams skinti – gegužė ir birželis. Kaip ir daugelyje laukinių augalų, gauromečiuose yra daug vitaminų ir maistinių medžiagų. Šiek tiek apmaudu, kad jie taip retai vartojami maistui. Gauromečiuose yra skrandį saugančių taninų, todėl gauromečių arbatos labai naudingos, sergant virškinamojo trakto ligomis. Jie taip pat pasižymi sutraukiančiu poveikiu, stabdo kraujavimą, mažina uždegimus. Flavonoidai gauromečiuose turi silpną choleretinį ir diuretinį poveikį. Gauromečiuose randama vitaminų A, o C yra net tris kartus daugiau nei apelsinuose. Be to, yra geležies, vario ir mangano, kurie skatina kraujodarą, o nikelis, boras ir molibdenas gerina medžiagų apykaitą.
- 200 g siauralapių gauromečių lapų
- 200 g rūgštynių
- 3 kiaušiniai
- 2 šaukštai aliejaus
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Alyvuogių puošti
Gaminimas
Kietai išvirti, atvėsinti, nulupti ir smulkiai supjaustyti kiaušinius. Nuplauti gauromečių ir rūgštynių lapus. Gauromečių lapus nuplikyti verdančiu vandeniu. Po to supjaustyti gauromečių ir rūgštynių lapus. Sudėti kiaušinius. Supilti citrinos sultis su aliejumi. Pagardinti druska ir pipirais. Galima papuošti alyvuogėmis.
2 porcijos
100 g apie 80 kcal
Ruošti: 20 min.
Trešnių pyragas
Kas gali būti vasariškiau už minkštą ir purų pyragą su trešnėmis! Jis idealiai tinka Joninių šventei.
- 300 g trešnių
- 250 g miltų
- 120 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 8 šaukštai pieno
- 8 šaukštai tirpinto sviesto
- 10 g kepimo miltelių
- Tarkuotos pusės citrinos žievelės
- Žiupsnelio druskos
- Miltelinio cukraus puošti
- Sviesto formai patepti
Gaminimas
Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska. Supilti šaltą pieną, tirpintą sviestą ir išmaišyti iki vientisos masės. Suberti smulkiai tarkuotą citrinos žievelę. Maišant pamažu suberti sijotus miltus su kepimo milteliais ir išmaišyti. Gautą tirštą tešlą supilti į sviestu pateptą kepimo indą. Mentele išlyginti paviršių. Išimti kauliukus iš trešnių ir sudėti ant tešlos. Uogas šiek tiek paspausti. Kepti 30 – 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Ar iškepė, patikrinti mediniu pagaliuku. Iškepė, jei ištrauktas pagaliukas nėra aplipęs tešla. Kai šiek tiek atvės, apibarstyti milteliniu cukrumi.
8 porcijos
100 g apie 245 kcal
Ruošti: 1 val.