Dauguma puikiai žino, kad būtina saugoti odą nuo žalingų saulės spindulių. Jie kenkia ir plaukams: alina, sausina, blukina, pažeidžia struktūrą… Kaipgi jais pasirūpinti ir apsaugoti nuo negailestingų saulės bučinių?

 

Salty,Desert

 

Saugoti bet kurio tipo

 

Greičiausiai pastebėjote, kad po vasaros plaukai pašviesėja, kartais tarsi nusidažo sruogomis. Kadangi saulės poveikis yra natūralus, gali atrodyti, kad tai nekenksminga. Iš tiesų saulės spinduliai veikia panašiai kaip baliklis, kuris pakeičia ne tik plaukų spalvą, bet ir struktūrą. UVA ir UVB spinduliai plaukus silpnina, sausina, plonina, naikina jų žvilgesį, gali paskatinti lūžinėjimą, galiukų šakojimąsi, net galvos odos pleiskanojimą. Poveikis žalingas visų tipų plaukams, bet ypač šviesiems, ploniems, sausiems, neseniai dažytiems, balintiems. Natūraliai tamsesni, storesni, riebesni plaukai yra atsparesni UVA ir UVB spindulių poveikiui. Vasarą plaukams kenkia ne tik saulės spinduliai, bet ir sūrus jūros, chloruotas baseino vanduo, karštas vėjas – štai kodėl šiltymečiu būtina jais itin kruopščiai rūpintis.

 

Galvos apdangalai

 

Be apsauginių plaukų priežiūros priemonių su SPF filtrais saulėje saugu būti iki 15 min. Būnant ilgiau būtina dėvėti galvos apdangalus. Geriausia dėvėti plačiakraštę skrybėlę, mat saugo ne tik plaukus, bet ir jautrią veido odą, akis. Galima ant galvos užsirišti ir šalikėlį ar rinktis kitas alternatyvas. Labai svarbu, kad galvos apdangalas būtų pagamintas iš natūralių, šviesių (geriausiai atspindi saulės spindulius), orui laidžių ir drėgmę lengvai išgarinančių medžiagų. Idealu, kad pamušalas būtų šilkinis, mat toks tausoja plaukus, neleidžia jiems įsielektrinti. Kokybiškas galvos apdangalas apsaugos plaukus ne tik nuo alinančių saulės spindulių, bet ir juos sausinančio vėjo. Beje, apsauginės kepurėlės nevalia pamiršti ir maudantis baseine, mat chloruotas vanduo labai kenkia ne tik odai, bet ir plaukams. Jeigu kepurėlę pamiršote ir baseine sušlapote plaukus, po maudynių svarbu išsitrinkti juos švariu vandeniu.

 

SPF filtrai ir kitos specialios priemonės

 

Saulės spindulių neigiamą poveikį neutralizuojančios priemonės su SPF filtrais naudojamos ne tik odai, bet ir plaukams. Todėl vasarą reikėtų dairytis šampūnų, kondicionierių, balzamų, kaukių, purškiklių ir kitų plaukų priežiūros produktų, turinčių SPF filtrą. Naudojant specialią purškiamą ar tepamą nenuplaunamą priemonę svarbu gausiau ja padengti plaukų galiukus, mat tai yra seniausia ir pažeidžiamiausia jų dalis. Būtina atminti, kad plaukų priežiūros priemonės su SPF filtrais veikia ribotą laiką. Jomis pakartotinai plaukus išpurkšti ar patepti reikėtų ir po maudynių, jeigu jie sušlapo.

 

Ekspertai taip pat rekomenduoja vasarą rinktis plaukų priežiūros produktus, kurių pH yra švelniai rūgštinis, t. y. truputį mažesnis nei 5,5 (bet ne 3,5 ar mažesnis). Tokie produktai labiau užveria plaukų žvynelius, todėl jie būna atsparesni žalingam aplinkos poveikiui. Dauguma tokių priemonių tinka kasdienei plaukų priežiūrai arba jas galima naudoti per atostogas, kai daugiau laiko ketinate leisti saulėkaitoje.
 
MARC ANTHONY GROW LONG STRENGTHENING plaukų kondicionierius, 250 ml_600x600

 

MARC ANTHONY GROW LONG STRENGTHENING plaukų kondicionierius, 250 ml

 

Plaukų kondicionierius atgaivina ir stiprina plaukus, skatina jų augimą. Jis padeda išvengti sausų plaukų galiukų skilinėjimo. Veikliosios medžiagos atkuria ir atgaivina skilinėjančius ir lūžinėjančius plaukų galiukus. Jis tausoja plaukų spalvą, teikia plaukams švelnumo ir žvilgesio. Sudėtyje nėra sulfatų. Priemonės sudėti papildyta kofeinu, ženšeniu, vitaminu E.

 

MARC ANTHONY GROW LONG STRENGTHENING plaukų šampūnas, 250 ml_600x600

 

MARC ANTHONY GROW LONG STRENGTHENING plaukų šampūnas, 250 ml

 

Šampūno sudėtyje esančios veikliosios medžiagos aprūpina plaukus maitinamosiomis medžiagomis, atkuria, drėkina ir atgaivina, stiprina plaukus ir skilinėjančius jų galiukus. Priemonė skatina plaukų augimą, padeda išvengti sausų plaukų galiukų skilinėjimo, tausoja plaukų spalvą. Sudėtyje nėra sulfatų. Priemonės sudėti papildyta kofeinu, ženšeniu, vitaminu E.
 
Intensyvesnė priežiūra

 

Visais metų laikais plaukams nepakanka vien šampūno ir kasdienio balzamo. Kartkartėmis būtina naudoti ir intensyvesnio poveikio priemones. Jos ypač svarbios karštą vasarą, mat padeda sustiprinti plaukų struktūrą, stipriai juos maitina ir drėkina. Šiltymečiu ypač svarbu plaukus drėkinti, todėl reikėtų 1–2 kartus per savaitę juos palepinti drėkinamąja kauke, pavyzdžiui, su hialurono rūgštimi, Negyvosios jūros mineralais, augaliniais ekstraktais. Taip pat naudingos priemonės su keratinu (vasarą reikėtų naudoti ir kasdienes juo papildytas priemones: šampūną, kondicionierių, balzamą). Šis baltymas sudaro per 90 proc. plaukų, todėl yra labai svarbus atkuriant ir palaikant jų struktūrą. Plaukų galus stiprina ir apsaugo arganų aliejus. Tiesa, nerekomenduojama jo naudoti gryno, mat toks prastai įsigeria į gilesnius plaukų sluoksnius. Tokiu atveju plaukas tik padengiamas apsauginiu aliejaus sluoksniu ir intensyvesnės naudos nepajunta. Todėl geriausia įsigyti specialias plaukų priežiūros priemones su arganų aliejumi. Jos sukurtos taip, kad įsiskverbtų į gilesnius plaukų sluoksnius ir stiprintų juos iš vidaus.

Beje, nors intensyvaus poveikio plaukų priežiūros priemonės (kaukės, serumai, ampulės) stiprina plaukus, tai yra gydomieji produktai, todėl jais nereikėtų piktnaudžiauti. Kaukę pakaks naudoti 1–2 kartus per savaitę, o serumų ar ampulių kursą pagal nurodymus gaminio instrukcijoje. Tokius produktus naudojant per dažnai, plaukai gali apsunkti, imti greičiau riebaluotis, taip pat atsirasti pleiskanų, galvos odos sudirgimų ir kt.

 

MARC ANTHONY GROW LONG STRENGTHENING plaukų purškiklis, 250 ml_600x600

 

MARC ANTHONY GROW LONG STRENGTHENING plaukų purškiklis, 250 ml

 

Plaukų purškiklis skirtas sausiems plaukams ir skilinėjantiems jų galiukams prižiūrėti. Lengvos tekstūros purškiklis drėkina, atgaivina, stiprina sausus plaukus ir skilinėjančius jų galiukus. Priemonė padeda išvengti plaukų vėlimosi, suteikia plaukams žvilgesio. Ji skatina augimą ir tausoja plaukų spalvą. Sudėtyje nėra sulfatų. Priemonės sudėti papildyta kofeinu, ženšeniu, vitaminu E. Purkškite drėgnus arba sausus plaukus nuo šaknų iki galiukų, šukuokite šukomis ir palikite džiūti. Geriausiam rezultatui pasiekti, norint paskatinti sveikų plaukų augimą, švelniais judesiais pamasažuokite galvos odą.

 

MARC ANTHONY MOROCCO plaukų aliejus, 120 ml_600x600

 

MARC ANTHONY MOROCCO plaukų aliejus, 120 ml

 

Plaukų aliejus skirtas sausiems ir pažeistiems plaukams prižiūrėti. Priemonė pasižymi stiprinamosiomis, drėkinamosiomis ir atkuriamosiomis savybėmis, suteikia plaukams žvilgesio. Neriebus, ypač lengvos tekstūros arganų aliejus ir keratinas stiprina, atkuria ir atgaivina silpnus, sausus ir pažeistus plaukus bei skilinėjančius jų galiukus. Priemonė lygina plaukus, padeda sukurti lengvai krintančių plaukų sruogų efektą. Sudėtyje nėra sulfatų. Plaukų aliejaus sudėtis papildyta arganų aliejumi, keratinu, vitaminu E, taukmedžių sviestu. Purkškite ant drėgnų arba sausų plaukų, per visą jų ilgį, nuo šaknų iki galiukų. Leiskite įsigerti įplaukus ir formuokite šukuoseną kaip įprasta. Naudokite pagal poreikį.

 

MARC ANTHONY MOROCCO plaukų kondicionierius, 250 ml_600x600

 

MARC ANTHONY MOROCCO plaukų kondicionierius, 250 ml

 

Priemonė skirta pažeistiems, lūžinėjantiems, sausiems, silpniems, išsausėjusiems ir garbanotiems plaukams prižiūrėti. Plaukų kondicionierius stiprina, atgaivina, atkuria plaukus, suteikia jiems žvilgesio. Taip pat priemonė drėkina ir padeda tausoti plaukų spalvą, palengvina šukavimą, sukuria lengvai krintančių plaukų efektą. Priemonės sudėtis papildyta arganų aliejumi, keratinu ir vynuogių sėklų aliejumi. Sudėtyje nėra sulfatų.

 

MARC ANTHONY MOROCCO plaukų šampūnas, 250 ml_600x600

 

MARC ANTHONY MOROCCO plaukų šampūnas, 250 ml

 

Plaukų šampūnas skirtas pažeistiems, lūžinėjantiems, sausiems, silpniems, išsausėjusiems ir garbanotiems plaukams prižiūrėti. Priemonė rūpestingai trenka plaukus, pasižymi atkuriamosiomis, maitinamosiomis ir drėkinamosiomis savybėmis. Priemonės sudėtis papildyta arganų aliejumi, keratinu ir vynuogių sėklų aliejumi. Sudėtyje nėra sulfatų.

 

Dar daugiau puikių pasiūlymų eurokos.lt

 

Svarbu ir tai, kuo šukuojami plaukai

 

Plaukų šukavimas – ne tik estetinė, bet ir terapinė procedūra, prilygstanti galvos odos masažui. Tai gerina jos kraujotaką ir plaukų folikulų aprūpinimą maistinėmis medžiagomis. Stipresni folikulai – stipresni ir gražesni plaukai. Plaukams šukuoti ekspertai labiausiai rekomenduoja rinktis kombinuotus šepečius – natūralių ir plastiko šerelių. Metalinių verčiau vengti, mat jie pernelyg aštrūs ir gali pažeisti tiek plaukus, tiek galvos odą. Tinka ir mediniai šepečiai bei šukos. Tiesa, pastarąsias geriausia naudoti tik trumpiems, tiesiems, veltis nelinkusiems plaukams šukuoti. Ilgiems, garbanotiems, itin tankiems, nepaklusniems plaukams tinkamesni šepečiai. Taip pat reikėtų naudoti plaukų iššukavimą lengvinančią priemonę. Tai gali būti (ne)nuplaunamas balzamas ar kondicionierius. Svarbu, kad šepetys ar šukos būtų laikomi higieniškai, reguliariai valomi ir nusidėvėję nedelsiant keičiami naujais. Kitaip jie tampa palankia terpe veistis bakterijoms, grybeliams ir kitiems patogeniniams mikroorganizmams, kurie gali ne tik susilpninti plaukus, bet ir sukelti odos ligų.

 

Reguliariai kirpti

 

Nors daugybė plaukų priežiūros priemonių reklamų skelbia, kad tam tikras produktas padės atkurti išsišakojusius plaukų galiukus, tikrovėje tokių stebuklų nebūna. Tai, kas stipriai pažeista, atsikurti nebegali. Vienintelė išeitis atsikratyti pažeistų plaukų galų – juos nukirpti. Svarbu tai daryti reguliariai, geriausia – kartą per sezoną. Daug kirpti nereikia, dažniausiai pakanka poros centimetrų. Tokiu būdu pažeidimai nebeplinta aukštyn, todėl reguliarus kirpimas padeda apsaugoti plaukus ir net juos stiprina. Taigi po vasaros sezono patrumpinti plaukus tiesiog būtina.

 

Įdomu

  • Vasarą plaukai auga 10–15 proc. greičiau nei kitais metų laikais.
  • Kasdien iškrinta 50–100 plaukų, kuriuos pakeičia nauji.
  • Senstant plaukai sausėja, todėl sulaukus vyresnio amžiaus karšti vasaros orai bei saulė jiems tampa dar pavojingesni.
  • Plaukai – antras greičiausiai augantis žmogaus organizmo audinys po kaulų čiulpų.
  • Sveiki drėgni plaukai gali išsitempti iki 30 proc. savo ilgio.
  • Plauko gyvavimo trukmė yra apie penkeri metai.
  • Plaukas yra stipresnis nei tokio paties skersmens varinė viela.