Originalus balzaminis actas gaminamas Modenoje, Emilijos – Romanijos regione šiaurės rytų Italijoje iš vynuogių misos (sulčių), kuri virinama ant lėtos ugnies. Koncentratas paliekamas fermentuotis, po to mažiausiai 12 metų brandinamas statinėse, pagamintos iš skirtingos medienos, kad balzaminio acto būtų visokio skonio. Kuo ilgiau brandinamas, tuo tampa tirštesnis ir intensyvesnio skonio. Taip gaunamas tamsus, tirštas, panašus į sirupą, labai skalsus skystis. Balzaminiu actu galima pagardinti šviežias braškes, parmezano sūrį, vanilinius ledus, vištienos ar antienos krūtinėlę, tuno kepsnius, pomidorų salotas arba vegetarišką makaronų patiekalų padažą. Gurmanų labai vertinamas balzaminis actas patiekalams ne tik suteikia specifinį saldžiarūgštį skonį ir kvapą, bet ir yra labai naudingas sveikatai. Štai keletas priežasčių kodėl.

 

balzaminis actas

7 priežastys naudoti balzaminį actą:

 
  • Gali padėti numesti svorio. Mokslininkų išvados rodo, kad balzaminis actas yra puikus kalcio, geležies, mangano, kalio šaltinis. Visi šie mineralai gerina kūno funkcijas ir net gali padėti numesti svorio. Mažai kalorijų turintis balzaminis actas slopina apetitą ir padeda išvengti persivalgymo.
 
  • Gerina kraujotaką. Antioksidantai balzaminiame acte gali padėti neutralizuoti laisvųjų radikalų žalą organizmui. Balzaminiame acte yra polifenolių – antioksidantų, kurie gali apsaugoti organizmą nuo širdies ligų ir vėžio.
 
  • Gerina kaulų būklę. Pepsinas ir acto rūgštis gerina esminių mikroelementų (kalcio, magnio) įsisavinimą. Abiejų šių mineralų apstu balzaminiame acte ir jie yra be galo svarbūs stipriems ir sveikiems kaulams. Acto rūgštis taip pat gali padidinti kalcio įsisavinimą ir tai pagerinti kaulų būklę.
 
  • Stiprina imuninę sistemą. Vynuogės, naudojamos balzaminio acto gamybai, turi antioksidantų, kurie mažina ląstelių pažeidimus, stiprina organizmo imuninę sistemą ir padaro trombocitus kraujyje lankstesnius.
 
  • Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Balzaminis actas gali padidinti jautrumą insulinui, sergantiems diabetu, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažina diskomfortą keliančius šalutinius poveikius, sergant šia liga.
 
  • Mažina cholesterolio lygį kraujyje. Mokslininkai pastebėjo, kad balzaminis actas slopina „blogojo“ cholesterolio oksidaciją ir mažina riziką, kad cholesterolis pažeis kraujagyslių ląsteles. Dėl šios priežasties rekomenduojama salotų nepamiršti apšlakstyti balzminiu actu.
 
  • Gerina virškinimą. Balzaminis actas teigiamai veikia virškinimo sistemą. Jis suaktyvina pepsinų, skrandžio fermentų, kurie skaido baltymus į smulkesnes aminorūgštis, kad organizmas jas galėtų lengviau pasisavinti, veiklą. Pepsinas taip pat padeda pagreitinti organizmo medžiagų apykaitą.
 

Dar kelios idėjos, kaip panaudoti balzaminį actą:

 
  • Riekę visadalių grūdų duonos galima pamirkyti indelyje, kuriame sumaišytas alyvuogių aliejus su pora lašelių balzaminio acto. Tai gali būti puikus, lengvas užkandis prieš pagrindinį patiekalą.
 
  • Galima supjaustyti pomidorus, mocarelą, pabarstyti bazilikais ir apšlakstyti aromatingu balzaminiu actu. Papildomai galima dėti šviežių smidrų, bet nebūtinai.
 
  • Balzaminį actą sumaišius su alyvuogių aliejumi, žolelėmis ir prieskoniais gaunasi skanus padažas salotoms arba marinatas mėsai.
 
  • Balzaminis actas suteikia unikalų skonį desertams. Juo galima apšlakstyti šviežių uogų salotas. Itin skanu su braškėmis ir mėlynuoju sūriu.