Ridikėliai – daržovė, priklausanti kopūstinių augalų šeimai. Ridikėliai į Lietuvą atkeliavo iš Viduržemio jūros regiono. Įdomu, kad jie vartoti net senovės Egipte. Visi žino, kaip atrodo ridikėlis – tai šakninė daržovė, nors valgomi ir jauni ridikėlių lapai, pailgos arba apvalios formos, maždaug 3 cm storio, gali būti baltos, rožinės arba skaisčiai raudonos spalvos.

 

ridikėliai

Dėl ridikėliuose esančio garstyčių aliejaus juntamas aštrumas. Juose gausu geležies, magnio, įvairių vitaminų, tiamino. Vartojant ridikėlių stiprinama imuninė sistema. Jie padeda išvengti ligų ir suteikia energijos.

 

Kuo dar naudingas šis šakniavaisis? Jame yra organinių rūgščių, skaidulų, sočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų B, PP, mikroelementų: fluoro, nikelio, jodo, boro, mangano, chromo, geležies, vario, cinko, makroelementų: fosforo, magnio, kalio, chloro, natrio, kalcio, krakmolo, disacharidų ir monosacharidų.

 

Ridikėlių vengti, sergant skydliaukės ligomis, gastritu, kolitu, kepenų, inkstų ligomis, jei dažnai vargina vidurių pūtimas. Jei kamuoja medžiagų apykaitos sutrikimai, ridikėlių taip pat vartoti saikingai, jei leidžia gydytojas.

 

Ridikėlių skonis patinka daugeliui, tačiau ne visi žino, kokie jie naudingi sveikatai. Ypač juos naudinga valgyti šiais atvejais:

 

  • Sergant virškinamojo trakto ligomis. Ridikėliai gerina žarnyno peristaltiką, šalina toksinus, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

 

  • Podagra, nes greitina medžiagų apykaitą.

 

  • Vidurių užkietėjimas. Teigiama, kad padeda ridikėlių šaknų ir lapų nuoviras. Gerti 30 minučių po valgio, 3 – 4 dienas iš eilės.

 

  • Nusilpus imuninei sistemai (gripas, lėtinis nuovargis, avitaminozė). Ridikėliuose yra natūralių antibiotikų (fitoncidų), kurie padeda atgauti jėgas.

 

  • Tulžies pūslės ligos, šlapimo takų akmenys. Gerina tulžies veiklą, tirpdo akmenis.

 

  • Apsaugo nuo vėžio, nes juose yra antocianų.

 

  • Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų (širdies priepuolio, trombozės, išemijos). Ridikėliuose yra organinių junginių, kurie šalina „blogąjį“ cholesterolį, gerina kraujotaką, stiprina kraujagyslių sieneles ir skystina kraują.

 

  • Ridikėlių rekomenduojama vartoti sergantiesiems diabetu, nes jie padeda reguliuoti cukraus lygį kraujyje.

 

  • Ridikėlių kompresai greitina žaizdų gijimą, malšina patempimų, išialgijos, reumato skausmą.

 

  • Gerina odos būklę. Kartą per savaitę rekomenduojama pasidaryti skaistinamąją kaukę: tarkuotus ridikėlius sumaišyti su aliejumi ir krakmolu. Šiuo mišiniu ištepti švariai nuvalytą veido ir iškirptės srities odą. Po 10 – 15 minučių nuplauti su šiltu vandeniu.

 

  • Ridikėliai gydo alkoholizmą, ypač mišiniuose su džiovintomis slyvomis. Žinoma, tai tik profilaktinė priemonė.

 

  • Nuo antsvorio, nes greitina medžiagų apykaitą. Be to, ridikėliai gali būti sveiku ir liesu užkandžiu, nes 100 g daržovių turi tik 14 kalorijų.

 

  • Skatina pieno gamybą žindančioms motinoms.

 

  • Nuo galvos skausmo: 2 – 3 lašelius ridikėlių sulčių užlašinti ant nosies ir smilkinių.

 

Varškės užtepėlė su ridikais

 

  • 15 ridikėlių
  • 200 g liesos varškės
  • 100 g liesos grietinės
  • 3 – 4 česnakų laiškai
  • 4 – 6 riekės duonos skrudinimui
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Varškę pertrinti per sietelį ir sumaišyti su grietine. Paskaninti druska, pipirais, smulkintais laiškiniais česnakais. Dalį ridikėlių smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti su varške. Užtepti ant skrudintų duonos riekelių, ant viršaus uždėti ridikėlių griežinėlių ir papuošti česnakų laiškais.

 

100 g apie 124 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

4 – 6 porcijos

 

Ridikų, pomidorų ir fetos salotos

  • 5 ridikėliai
  • 6 – 8 vyšniniai pomidorai
  • 100 g fetos
  • 100 g salotų
  • 100 g keptos lašišos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Svogūnų laiškų, petražolių, krapų puošti

 

Gaminimas

 

Ridikėlius supjaustyti griežinėliais, vyšninius pomidorus – per pusę. Suplėšyti salotų lapus. Ant viršaus uždėti keptos lašišos gabalėlius, sutrupinti fetos sūrį, smulkintus žalumynus. Paskaninti druska ir pipirais. Aplieti alyvuogių aliejumi ir sumaišyti.

 

100 g apie 145 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

2 porcijos

 

Vietnamietiškos ridikėlių salotos

  • 5 – 6 ridikėliai
  • 3 – 4 agurkai
  • 2 morkos
  • 100 g salotų
  • 50 g kalendrų
  • 50 g svogūnų laiškų
  • 50 g cukraus
  • 60 ml ryžių acto
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 120 ml karšto vandens
  • Druskos, maltos, raudonos paprikos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Karštame vandenyje sumaišyti actą, maltą, raudoną papriką ir druską. Supilti cukrų ir maišyti, kol ištirps. Tada sudėti agurkų ir ridikėlių griežinėlius, sumaišyti ir palikti marinuotis 10 – 15 minučių. Indą iškloti salotų lapais, ant jų tolygiai paskirstyti tarkuotų morkų, sudėti marinuotus agurkėlius ir ridikėlius, uždėti sluoksnį smulkintų kalendrų ir svogūnų laiškų. Užpilti alyvuogių aliejumi. Patiekti su aštria, kepta vištiena.

 

100 g apie 92 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

2 porcijos

Spausdinti