Nuo seniausių laikų musulmonų pasaulyje datulės laikomos šventu maistu. Jų šventojoje knygoje, Korane, šie džiovinti palmių vaisiai minimi daugiau nei 20 kartų. Teigiama, kad misdamas vien tik datulėmis žmogus išgyventi mėnesių mėnesius ir jam nepritrūks jokių svarbiausių vitaminų ir mineralinių medžiagų.

 

"datulės"

Kuo tokios vertingos datulės? Juose apstu vitaminų A, C, B1, B6, niacino, riboflavino ir pantoteno rūgšties. Teigiama, kad jos gali padėti, sergant kepenų ligomis, pagerinti akių, odos, plaukų būklę ir net gali padėti išsikapstyti iš giliausios depresijos! Pastebėta, kad pavalgius datulių nuotaika pagerėja jau po 20 minučių.

 

Datulėse aptinkama 15 mineralinių medžiagų (vario, fosforo, natrio, geležies, magnio, cinko, mangano, kalio, aliuminio, kobalto, sieros, seleno, boro, fluorido ir kitų. Jos gali būti vartojamos imunitetui stiprinti, širdies, kraujagyslių, odos, plaukų ir kaulų sveikatai gerinti. Natūralus selenas ir fluoridas stiprina dantis ir dantenas. Be to, datulėse yra daugiau nei 20 aminorūgščių, neaptinkamų kituose vaisiuose.

 

11 priežasčių valgyti daugiau datulių:

 

  • Patiriama protinė įtampa. Manoma, kad datulės teigiamai veikia smegenis ir gali padidinti jų produktyvumą net 20 % ar net daugiau.

 

  • Kvėpavimo takų ligos, peršalimo infekcijos, nusilpusi imuninė sistema.

 

  • Širdies ir kraujagyslių ligos. Datulėse gausu kalio. Sergant širdies nepakankamu datulės padeda stimuliuoti širdies darbą, turi tonizuojantį ir atkuriamąjį poveikį, grąžina jėgas po ilgos ligos.

 

  • Mažakraujystė, blogas kraujas.

 

  • Prasta spermos kokybė, impotencija.

 

  • Gimdymas. Datulių rekomenduojama daugiau valgyti nėščioms ir neseniai pagimdžiusioms moterims, kad kūnas greičiau atgautų jėgas. Moksliniai tyrimai parodė, kad šiuose džiovintuose vaisiuose yra tam tikrų stimuliantų, kurie stiprina gimdos raumenis paskutiniaisiais nėštumo mėnesiais. O tai ne tik palengvina gimdymą, bet ir sumažina kraujavimo riziką.

 

  • Blogas virškinimas, kiti virškinimo sutrikimai. Datules vartoti labai naudinga virškinimo sistemai, ją valo. Kai kurie sveikatos specialistai nuo virškinimo sutrikimus rekomenduoja vartoti datules.

 

  • Pablogėjęs regėjimas, akių nuovargis.

 

  • Natūralūs senėjimo procesai, noras pailginti gyvenimo trukmę.

 

  • Vitaminų trūkumas motinos piene. Krūtimi žindančios moterys, valgančios datulių, pagerina savo pieno sudėtį. Jame padaugėja vaiko vystymuisi būtinų vitaminų ir mineralų. O tai didina kūdikio atsparumą įvairioms ligoms. Dėl šios priežastis šių vaisių rekomenduojama vartoti nėščioms ir krūtimi žindančioms moterims.

 

  • Vaikų nervų sutrikimai, padidėjęs jautrumas.

 

Įdomu

 

  • Viduriniuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje žmonės datules vartoja daugiau nei 7000 metų.

 

  • Datulės yra labai maistingos, turi daug vitaminų (A, B, D), cukraus (fruktozės), todėl tai yra puikus energijos šaltinis.

 

  • Tinkamai laikomos datulės nepagenda net keletą metų. Datulės padėdavo išgyventi ilgose kelionėse jūromis, dykumomis. Jos būdavo sandėliuojamos tvirtovėse kaip maistas išlikimui.

 

  • 15 datulių per dieną gali apsaugotų žmogų nuo bado.

 

  • Kai Omano valstybėje gimsta sūnus, tėvai pasodina datulių medį. Medis auga kartu su vaiku ir užtikrina, kad šeima niekada nekentės bado.

 

  • Datulių kauliukai naudojami natūralių muilų ir net akių pieštukų gamyboje.

 

  • Datulių medžiai naudingi ne tik dėlto, kad veda skanius ir maistingus vaisius. Platūs palmių lapai dykumoje tarnauja kaip pavėsinės. Iš lapų gaminami krepšiai, kilimai, vėduoklės ir net padėklai. Kamienas gali būti naudojamas kaip rėmas palapinei arba baldams gaminti. Datulių palmių pluoštas tinkamas virvėms, žvejų tinklams, šluotoms, čiužinių ir pagalvių užpildui gaminti.

 

  • Korane teigiama, kad datulių medis yra gyvybės medis Edeno soduose.

 

Mėlynuoju sūriu įdarytos datulės

 

  • 24 džiovintos datulės
  • 25 g maltų duonos džiūvėsėlių
  • 100 g mėlynojo sūrio

 

Gaminimas

 

Išilgai prapjauti datules ir išimti kauliukus. Į vidų įdėti šiek tiek sūrio ir apvolioti džiūvėsėliuose. Sudėti ant kepimo skardos, kad įpjovimas būtų į viršų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 10 – 15 minučių, kol suminkštės sūris. Patiekti po 5 minučių, kai iškeps.

 

24 žmonėms

100 g apie 297 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Datulių pyragas su karameliniu padažu

 

  • 275 g datulių
  • 0,5 kg apelsinų
  • 225 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 200 ml 33 – 38 % grietinėlės
  • 50 ml brendžio
  • 125 g miltų
  • 125 g rudojo cukraus
  • 10 g kepimo miltelių
  • Šaukštelis druskos

 

Gaminimas

 

Išspausti apelsinų sultis. Iš datulių išimti kauliukus, susmulkinti. Užpilti apelsinų sultimis ir užvirinti. Supilti brendį, vėl užvirti, suberti dalį kepimo miltelių, išjungti ugnį ir viską išmaišyti. 125 g sviesto išplakti elektriniu plaktuvu su šaukštu cukraus. Toliau plakant, įmušti kiaušinį, supilti šaukštą miltų, likusius kepimo miltelius, druską, kitą kiaušinį. Tešlą sumaišyti su miltais, po to datulėmis. Tešlą supilti į paruoštą kepimo formą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 – 40 minučių. Iškepusį ir atvėsusį pyragą išimti iš formos. Paruošti karamelinį padažą: išsukti likusį sviestą su cukrumi, kaitinti, kol cukrus visiškai ištirs. Supilti grietinėlę ir virinti ant mažos ugnies 2 – 3 minutes, kol masė sutirštės. Tuomet pyragą aplieti šiuo karameliniu padažu.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 308 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti