Švieži agurkai – tikriausiai laukiamiausios pirmosios pavasario daržovės. Jie gaiviai kvepia, yra traškūs ir sultingi. Valgant agurkus dažnas prisimena vasarą. Kuo šios daržovės naudingos mūsų organizmui? Priežasčių, kodėl verta juos valgyti yra iš tiesų nemažai. Žinoma, sveikiausia vartoti tokius agurkus, kurie auginami ekologiškai, nenaudojant pesticidų ir kitų neorganinių trąšų. Agurkus auginti nėra sudėtinga ir patiems sode arba darže. Tik tada šviežių daržovių dar teks palūkėti. Agurkai skanūs ir vieni, jų galima įpjaustyti į pačias įvairiausias mišraines. Taip pat agurkų galima dėti į tortilijas ar ruošti kitus patiekalus.

 

agurkai

10 priežasčių, kodėl verta valgyti agurkus:

 
  • Agurkai suteikia energijos. Juose yra B grupės vitaminų, todėl šios žalios spalvos daržovės gali pakeisti puodelį kavos ar kofeinu papildytus gaiviuosius gėrimus.
  • Aprūpina organizmą vandeniu ir vitaminais. Agurkuose yra 95 % vandens, todėl jų valgymas drėkina organizmą ir padeda pasišalinti toksinams. Taip pat juose yra 10 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos.
  • Agurkai gali padėti išvengti vėžio. Juose randama organinių junginių, kurie gali apsaugoti nuo kai kurių vėžio tipų (krūtų, kiaušidžių, gimdos, prostatos).
  • Naudingi odai ir plaukams. Padeda nudegus odą saulėje. Mažina paakių patinimą ir skatina plaukų augimą.
  • Buityje taip pat naudingi. Patrynus agurko griežinėliu veidrodį, jis neberasos.
  • Slopina prastą burnos kvapą. Agurko griežinėlį palaikyti burnoje, liežuviu prispaustą prie gomurio apie 30 sekundžių, kad išsiskirtų veikliosios augalinės medžiagos, naikinančios blogą kvapą sukeliančias bakterijas.
  • Mineralinių medžiagų turtingi agurkai slopina galvos skausmą, kuris atsiranda dėl nuovargio, dehidratacijos.
  • Gerina virškinimą ir padeda mesti svorį.
  • Gali pagerinti diabetu sergančių asmenų sveikatos būklę, nes mažina cukraus kiekį kraujyje ir reguliuoja kraujo spaudimą.
  • Agurkai naudingi sąnariams. Malšina podagros, artrito skausmus. Agurkuose gausu silicio – mineralo, kuris būtinas sveikiems sąnariams ir stipriems jungiamiesiems audiniams. Agurkuose taip pat labai daug vitaminų A, B1, B6, C, D , folio rūgšties, kalcio, magnio, kalio. Agurkų sultys, sumaišytos su morkų sultimis, gali malšinti podagros ir artrito skausmus, nes sumažina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje.
 

Tortilijos su agurkais ir salotomis

 

agurkai

  • 4 tortilijos
  • 100 g keptos kalakutienos
  • 60 g tepamo sūrio
  • Ilgavaisis agurkas
  • Salotų lapų, svogūnų laiškų pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Tortilijas apie 15 sekundžių pašildyti keptuvėje. Tada vieną pusę ištepti tepamu sūriu. Pabarstyti druska bei smulkintais svogūnų laiškais. Uždėti porą gabalėlių keptos kalakutienos, salotos lapą ir agurkų griežinėlių. Susukti tortilijas su įdaru ir perpjauti per pusę.

 

100 g apie 198 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

 

Pikantiškos šviežių agurkų salotos

 
  • 300 g agurkų
  • 50 g svogūnų laiškų
  • Šaukštelis cukraus
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • 3 šaukštai sezamų aliejaus
  • 2 šaukštai sezamų sėklų
 

Gaminimas

 

Agurkus supjaustyti plonais griežinėliais. Susmulkinti svogūnų laiškus. Įpilti sojos padažo, ryžių acto, cukraus, aliejaus. Indą su salotomis uždengti ir gerai pakratyti, kad susimaišytų. Tada padėti į šaldytuvą 15 – 20 minučių. Prieš valgant pabarstyti sezamų sėklomis.

 

100 g apie 124 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

2 porcijos

Spausdinti