Ne vienai šeimininkei kyla klausimas, kaip tinkamai laikyti maisto produktus. Pateikiame keletą patarimų, kaip kuo ilgiau išsaugoti šviežius ir skanius maisto produktus.

 

Šaldytuve laikomi produktai

 

Produktus šaldytuve reikia laikyti pakuotėse, maistinėje plėvelėje arba induose. Negalima dešros, sūrio ar kito produkto be pakuotės dėti ant lentynos – net ir švariausiame šaldytuve visada yra mikrobų ir bakterijų.

 

Jeigu į šaldytuvą ruošiatės dėti puodą su sriuba, troškiniu ar kitu maistu, nepalikite samčio, šaukšto ar kitų daiktų, kurie trukdytų sandariai uždengti. Praviruose induose laikomas maistas greičiau genda, iš jų sklinda įvairūs kvapai (įsivaizduokite silkę ir tortą, vienas kitą papildančius savo kvapais). Kai kurie maisto produktai ypač sugeria kvapus.

 

Šaldytuve laikomi gėrimai turi būti sandariai uždaryti. Stipriuosius gėrimus reikia laikyti vertikaliai.

 

 

Vaisiai ir daržovės

 

Jeigu vaisius ir daržoves parsinešėte plastikiniuose maišeliuose ir ketinate juose laikyti, maišelius atriškite arba keliose vietose pradurkite. Sandariai uždarytose pakuotėse, necirkuliuojant orui, pradeda kauptis vaisių ir daržovių išskiriama drėgmė, pagreitinanti jų puvimą ar pelijimą.

 

Nevisiškai sunokusius vaisius laikykite šaldytuve kartu su obuoliais, nes jie išskiria nokimą spartinančias dujas. Sunokusius vaisius geriau laikyti toliau nuo obuolių – ne taip greitai suges. Prapjautą citriną padėkite ant lėkštutės ir šaldytuve laikykite neuždengtą. Pjūvio vietoje vaisius šiek tiek apdžius, tačiau jo vidus bus tinkamas vartoti apie porą savaičių.

 

 

Šviežia mėsa

 

Šviežią mėsą geriausia ruošti iš karto arba užmarinuoti. Jeigu ketinate ją laikyti šaldytuve, supjaustykite, sudėkite į stiklinį, emaliuotą arba plastikinį indą ir pridenkite. Sandariai uždengti negalima, nes mėsa turi gauti oro. Jeigu šviežią mėsą arba žuvį laikote plastikiniuose maišeliuose, juos palikite pravirus arba pradurkite keletą skylučių.

 

Ką daryti, jeigu mėsa įgijo blogą kvapą? Jį galima pašalinti mėsą nuplovus šaltu vandeniu ir apšlaksčius citrinos sultimis. Jeigu nemalonų kvapą įgijo malta mėsa, ją ruošdami įdėkite svogūnų, česnakų, bazilikų arba mėtų. Iškeptus kotletus galima apšlakstyti citrinos sultimis. Tačiau atminkite, kad vartodami nešviežią mėsą, ypač maltą, rizikuojate apsinuodyti. Mėsą, nuo kurios sklinda aštrus, nemalonus kvapas, geriau išmesti.

 

 

Duonos gaminiai

 

Įsigytus duonos gaminius reikėtų suvalgyti per 3–4 dienas. Vėliau jie pradeda džiūti, pelyti ir būna ne tokie skanūs.

 

Šviežioje duonoje yra apie 50 % drėgmės, kuri labiausiai garuoja 0–2 °C temperatūroje. Todėl duonos nereikėtų laikyti šaldytuve. Duona šviežia ilgiau išlieka sandarioje plastikinėje pakuotėje, o traškius duonos gaminius geriau laikyti popieriniame maišelyje. Ruginius ir kvietinius duonos gaminius reikia laikyti atskirai.

 

Sužiedėjusią duoną galima apšlakstyti vandeniu ir pašildyti orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje. Tačiau duonos nesuvalgius per 2–3 valandas ji vėl sukietės. Ant duonos pastebėję pelėsių, jos nevalgykite, nes galite susirgti pavojinga, sunkiai gydoma liga. Nupjovę pelėsius nieko nelaimėsite – jų sporos būna pasklidusios po visą gaminį.

 

 

Geri patarimai

 

  • Šaldytuve atsiradus nemaloniam kvapui, išmeskite visus pradėjusius gesti produktus.
  • Jeigu blogas kvapas nedingo, šaldytuvą išvalykite servetėle, suvilgyta vandeniu, į kurį įpilta citrinos sulčių arba acto.
  • Nemalonų kvapą sugeria šaldytuve laikomas juodos duonos gabalėlis.
  • Kuo šiltesnėje patalpoje stovi šaldytuvas, tuo mažiau jis šaldo, todėl reikia nustatyti šiek tiek didesnę šaldymo temperatūrą.
  • Vaisius ir daržoves plaukite prieš valgydami.
  • Bananus laikykite šaldytuve, neprinokusius – popieriniame maišelyje su avokadu.
  • Nelaikykite pomidorų šaldytuve – jie praras skonį.
  • Nedėkite pieno produktų į šaldytuvo durelėse esančias lentynėles – pieno produktams reikia pastovios temperatūros, o varstant dureles temperatūra kinta.
  • Prieskonius laikykite nemaltus. Sumalkite arba sugrūskite prieš vartodami. Malti prieskoniai dvigubai greičiau praranda aromatą.