Visi žino, kad žaliąją arbatą gerti sveika. Tačiau tikrai ne visi pagalvoja, kad ji gali būti patiekiama ne tik kaip gėrimas. Žalioji arbata desertams suteikia pikantiško, gaivinančio skonio. Tokie saldumynai ypač populiarūs Japonijoje – žaliosios arbatos tėvynėje.

 

Japonijoje per arbatos gėrimo ceremoniją dažnai patiekiami tradiciniai saldumynai „Wagashi“. Jie yra ruošiami iš tam tikros arbatos rūšies, vadinamos mača. Mača arbatos miltelių dedama į kepinius, ledus bei kitus desertus. Jie ne tik pagerina patiekalų skonį, bet ir suteikia švelnų smaragdinį atspalvį.

 

Mača arbatos galima įsigyti daugelyje specializuotų prekybos vietų. Galima naudoti ir paprastą žaliąją arbatą, lapelius sumalus kavamalėje arba užplikius stiprią arbatą. Tačiau tada spalva nebus tokia įspūdinga.

 

Smaragdinis tortas su žaliąja arbata

 

"tortas su žaliąja arbata"

  • 2 kiaušiniai
  • 70 g cukraus
  • 80 g miltų
  • Šaukštelis mača arbatos
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelio

Kremui:

  • 100 ml pieno
  • 10 g žaliosios arbatos su jazminais
  • 300 g 33 – 35 % riebumo grietinėlės
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 7 g želatinos
  • Vaisių, uogų arba riešutų puošti

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti iki standžių putų. Toliau plakant, pamažu supilti cukrų. Masė turi padidėti keletą kartų. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir mača arbata. Supilti sausą mišinį į kiaušinių masę ir atsargiai išmaišyti.

 

Formą iškloti kepimo popieriumi ir patepti riebalais. Supilti tešlą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 20 – 25 minutes. Ar biskvitas iškepė, patikrinti mediniu pagaliuku. Jeigu įsmegus jį į tešlą, pagaliukas ištraukiamas sausas, vadinasi, pyragas jau iškepė. Tada jį išimti iš orkaitės ir, kai šiek tiek atvės – iš formos. Biskvitą perpjauti pusiau.

 

Želatiną paruošti pagal instrukciją ant pakelio. Arbatą užpilti verdančiu pienu, uždengti ir palikti pritraukti. Paskui nukošti. Želatiną pašildyti vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ir tada, supylus į pieną, gerai išmaišyti. Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi, supilti želatiną, pieną ir dar kartą viską išplakti. Masė turi būti puri ir sodri. Šiuo įdaru pertepti biskvitą ir viršų. Tada padėti į šaldytuvą, kad kremas sustingtų. Prieš patiekiant papuošti tortą savo nuožiūra, pavyzdžiui, skaldytais pistacijų riešutais, šviežiais vaisiais arba uogomis.

 

100 g apie 442 kcal

Paruošimo laikas: apie min

8 – 10 porcijos

Spausdinti