Žalias maistas: paprasta ir skanu
2015-05-19 13:45Ekologiška gyvensena populiarėja kaip ant mielių. Viduramžiais žmonės ieškodavo jaunystės eliksyro. Galbūt XXI amžiuje jį jau rado? Visus domina, kaip išlikti sveikiems ir jaunatviškiems, gyvenant mieste. Didelė oro tarša, transporto priemonių grūstys ir „dirbtinis“ maistas prekybos vietose. Nenuostabu, kad vis daugiau žmonių susižavi alternatyviomis mitybos idėjomis arba bent kruopelytę jų pabando pritaikyti savo gyvenime. Jei bent kelis kartus per savaitę arba dar geriau kartą per dieną žmonės suvalgytų šiek tiek žalio, neperdirbto maisto, jau visai netrukus džiaugtųsi pagerėjusia sveikata. Žalio maisto receptų yra labai daug. Geriausia, kad visi jie leidžia mėgautis ir pajusti tikrąjį maisto produktų skonį! Siūlome išbandyti ir patiems pasigaminti avižų ir vaisių rutuliukus, veganišką svogūnų duonelę arba troškinį su aitriąja paprika. Garantuojame, būsite nustebinti!
Traškūs avižų ir vaisių rutuliukai
- 90 g avižų
- 190 g džiovintų abrikosų
- 45 g kokosų riešutų drožlių
- Bananas
- 3 šaukštai klevų arba agavų sirupo
- 2 šaukštai kokosų aliejaus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
Gaminimas
Į maisto smulkintuvą sudėti avižas ir sumalti. Sudėti kitas sudedamąsias dalis ir susmulkinti iki vientisos konsistencijos. Iš masės suformuoti 12 rutuliukų ir padėti į šaldytuvą 1 valandai, kad sustingtų. Laikyti sandariame inde.
100 g apie 330 kcal
Paruošimo laikas: apie 70 min
12 vienetų
Nekepta veganiška svogūninė duonelė
- Nedidelė cukinija
- Morka
- 2 svogūnai
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 1 – 2 šaukštai sojų padažo
- 120 ml vandens
- 165 g linų sėmenų
- 140 g saulėgrąžų sėklų
- 0,5 šaukštelio druskos
Gaminimas
Į maisto smulkintuvą sudėti cukiniją, morką, svogūnus, alyvuogių aliejų, sojų padažą, vandenį, druską ir viską sutrinti iki vientisos masės. Sudėti linų sėmenis ir saulėgrąžų sėklas ir išmaišyti. Masę tolygiai paskirstyti ant padėklo ir džiovinti 60 laipsnių temperatūroje 1 valandą, paskui 6 – 8 valandas 40 laipsnių temperatūroje.
100 g apie 211 kcal
Paruošimo laikas: apie 9 val. 15 min
8 – 10 porcijų
Aštrus troškinys (šaltas, bet šildantis)
- 4 pomidorai
- 200 g salierų
- 90 g razinų arba datulių
- 50 g džiovintų pomidorų
- 100 g džiovintų grybų
- 240 ml vandens
- 120 ml alyvuogių aliejaus
- 1 – 2 šaukštai citrinų sulčių
- 2 – 5 skiltelės česnako
- 70 g bazilikų
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos pagal skonį
- 400 g daigintų pupelių, lęšių arba žirnių
- Petražolių puošti
Gaminimas
Viską, išskyrus daigintas pupeles, sudėti į maisto smulkintuvą ir sutrinti iki vientisos masės. Paskui sumaišyti su pupelėmis. Pabarstyti smulkintomis petražolėmis. Ką tik paruoštas troškinys bus šiek tiek šiltas (drungnas) nuo elektrinio maisto smulkintuvo. Šilumos pojūtį suteikia aštrūs prieskoniai.
100 g apie 105 kcal
Paruošimo laikas: apie 15 min
5 – 7 porcijų