Virtuvė rudenį pagal fengšui
2022-10-14 09:07Kinai net gamindami maistą naudoja gamtos stichijų – vandens, žemės, ugnies, metalo ir medžio – sąveikos taisykles. Todėl norėdami teisingai, išlaikant kūno gyvybingumą ir tvirtumą, iš šiltojo sezono pereiti prie vėsaus rudens, galite pasinaudoti keliomis paprastomis kinų fengšui kulinarų taisyklėmis. Jei rudenį valgysite tik šiuos patiekalus, išliksite sveiki!
Mitybos filosofija
Vadovaujantis Geltonojo imperatoriaus traktatu, reikia atsiminti, kad ruduo leidžia žmogui sklandžiai pereiti iš Jan (vasaros) sezono į In (žiemos) laiką. Tai lėto energetinio organizmo veiklos ritmo sulėtėjimas po vasaros. Po galingo išsilaisvinimo vasarą, rudenį prasideda laikas kaupti gyvybinę energiją. Kūno adaptacija prie sezoninių pokyčių prasideda, įtraukiant subalansuotus In ir Jan maisto produktus.
Rudens racione turėtų būti daug saldžiarūgščio skonio. Tai, pavyzdžiui, moliūgai, kurie atlieka mitybos ir organizmo atstatymo funkciją, stiprina sistemas ir organus, skatina normalią žarnyno ir skrandžio motoriką.
Či energija keičiasi iš vieno sezono į kitą. Todėl priklausomai nuo sezono keičiasi ir valdymo elementas. Rudenį valdo Metalo energija, todėl šiuo laikotarpiu Ugnies energija susilpnėja, tačiau pradeda augti Vandens energijos stiprumas. Todėl norint išlaikyti gyvybingumą, į meniu reikėtų įtraukti patiekalus iš produktų, atitinkančių Metalo elementus.
Valgiaraštis rudeniui
Rudenį tinka įvairios žuvys, kuriose yra daug baltymų. Tai menkė, jūros ešerys, plekšnė, karpis. Pavyzdžiui, galima virti karpio sriubą su kukurūzų miltais ir šviežiomis kalendromis.
Pietums ar ankstyvai vakarienei galima patiekti sočius kiaulienos patiekalus su bulvėmis. Mėsą galima pamarinuotų sojų padažo, kukurūzų miltų, druskos ir cukraus mišinyje, pakepinti kartu su bulvėmis arba atskirai.
Puikus užkandis, įkūnijantis Ugnies ir Žemės elementą, bus kiniški baklažanai, troškinti su juodosiomis pupelėmis, česnaku ir svogūnais, į kuriuos dedama sojų padažo, svogūnų laiškų, cukraus ir druskos. Receptą galima šiek tiek pakoreguoti.
Desertui tiks viskas iš riešutų (migdolų, anakardžių, žemės riešutų). Tokie patiekalai leidžia organizmui greičiau prisitaikyti prie sezoninių pokyčių.
Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriama laikotarpiams, kai vasara virsta rudeniu, o ruduo – žiema. Rudenį dažniausiai kyla problemų dėl kvėpavimo takų, odos ir kaulų. Todėl reikėtų vartoti maistą, gerinantį plaučių veiklą (arbatas, medų), gydyti nugarą ir odą (į dienos valgiaraštį įtraukti pieną, augalinių aliejų turinčius produktus).
Sukurti In ir Jan pusiausvyrą
Planuojant rudens dietą, reikėtų atsižvelgti ir į elementą, kuriam priklauso žmogus, ir pagal tai keisti mitybą. Pavyzdžiui, Ugnies stichijos žmonės turėtų vartoti daugiau raudonos spalvos maisto, pavyzdžiui, raudonos mėsos ir žuvies, raudonų pomidorų ir uogų, aštrių prieskonių.
Į metalą panašūs gaminiai yra balti, apvalios formos, aštraus skonio. Tai bulvės ir grietinė, svogūnai ir česnakai, balta žuvis. Metalo elementai taip pat yra persikai, paukštiena ir ryžiai.
Remiantis šiomis taisyklėmis, tam tikrus gebėjimus galima paskatinti tinkama mityba. Pavyzdžiui, rudenį, norint lavinti ir stiprinti kūrybinius gebėjimus, patariama valgyti baltą žuvį su kariu (Metalo elementas) ir saldžiaisiais svogūnais (Žemė). Verta ruošti tokius patiekalus, kuriuose yra visų elementų produktų. To pavyzdys – paprastai troškintos bulvės su grietine, druska, maltomis aitriosiomis paprikomis, svogūnais ir actu.
Kinų mitybos specialistai pataria maistą valgyti lėtai, mėgautis skoniu. Maistą patiekti kvadratinėse arba aštuonkampėse lėkštėse suapvalintais kampais. Žmonėms, kurie rudenį kažkuo suserga, į mitybą verta įtraukti Jan produktų, kurie turi stiprinančių ir tonizuojančių savybių. Jei žmogus turi energijos perteklių, mitybą geriau papildyti In produktais. Pavyzdžiui, ryžiai ir žuvis yra neutralūs maisto produktai, kuriuose puikiai subalansuotas In ir Jan.
Pereinamuoju laikotarpiu vertėtų valgyti maistą, turintį Žemės energijos. Tai padės sustiprinti kūną ir pristaikyti prie sezono. Žemės produktai apima viską, kas yra oranžinės spalvos, sodraus ir saldaus skonio. Tai soros, abrikosai, moliūgai, oranžiniai citrusiniai vaisiai, jautiena.