Viduržemio jūros regiono ritmu: receptai su midijomis
2024-07-11 07:23Midijos – ne tik labai skanios, bet ir be galo maistingos. Tai puikus baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, cinko, folio rūgšties ir kitų organizmui naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Dar viena gera žinia – jos yra lengviausiai paruošiami moliuskai!
Troškintos su grietinėle ir česnaku
2 porcijos
100 g 263 kcal
Ruošti 15 min.
- 2 šaukštai sviesto
- 2 svogūnai
- 3 skiltelės česnako
- 1 kg šviežių midijų su kiautais
- 200 ml vištienos sultinio
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 250 ml grietinėlės
- Saujelė šviežių petražolių
GAMINIMAS. Puode ištirpinti sviestą ir kelias minutes apkepinti smulkiai pjaustytus svogūnus. Kai taps skaidrūs ir suminkštės, suberti smulkintą česnaką, pakepinti dar minutę. Suberti midijas, užpilti sultiniu, sudėti rozmarinus, pagardinti druska ir pipirais. Uždengus troškinti apie 5 min., kol midijos truputį prasivers. Gilioje keptuvėje užvirinti grietinėlę, supilti puodo turinį ir troškinti porą minučių. Patiekti pagardinus smulkintomis petražolėmis. Gardu su itališka duonele.
Tailandietiški aštrūs ryžiai su midijomis
4 porcijos
100 g 389 kcal
Ruošti 20 min.
- 4 skiltelės česnako
- 3 aitriosios paprikos „Bird‘s eye“
- 60 ml austrių padažo
- Šaukštas sojų padažo
- Šaukštas žuvų padažo
- Šaukštelis cukraus
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
- Svogūnas
- 450 g midijų be kiautų
- 600 g virtų ilgagrūdžių ryžių
- Sauja šviežių bazilikų lapelių
- Žalioji citrina
PADAŽUI:
- 3 šaukštai žuvų padažo
- Aitrioji paprika
GAMINIMAS. Česnaką kartu su paprikomis sutrinti elektriniu trintuvu iki pastos. Austrių padažą sumaišyti su cukrumi, sojų ir žuvų padažais. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti smulkintą svogūną ir kepinti 2 min. Sudėti česnakų ir aitriųjų paprikų pastą, kepti dar 2 min. Suberti midijas, supilti austrių padažo ruošinį ir troškinti apie 4 min. Sudėti ryžius ir gerai išmaišyti. Įmaišyti bazilikus (truputį pasilikti). Troškinti porą minučių, kol ryžiai tolygiai sušils. Patiekti apšlaksčius padažu iš žuvų padažo ir smulkiai pjaustytos paprikos. Papuošti likusiais bazilikais.
Užkeptos sūriu
4 porcijos
100 g 263 kcal
Ruošti 30 min.
- 16 šviežių midijų su kiautais
- 200 g majonezo
- 40 g tarkuoto kietojo sūrio
- 40 g tarkuoto fermentinio sūrio
- 2 skiltelės česnako
- Maltų citrinpipirių pagal skonį
- Pusė citrinos
- Kelios šakelės šviežių kalendrų
GAMINIMAS. Midijas gerai nuplauti tekančiu vandeniu ir palikti ant popierinio rankšluosčio nudžiūti, paskui atverti. Majonezą sumaišyti su sūriais, smulkiai pjaustytu česnaku. Ant kiekvienos midijos puselės dėti pasiruošto įdaro. Sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti šiltas, apšlaksčius citrinos sultimis ir papuošus smulkintomis kalendromis.
Taljateliai su midijomis
2 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 15 min.
- 400 g midijų su kiautais
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Aitrioji paprika
- Gabalėlis ančiuvių filė
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
- 100 g žaliųjų žirnelių
- 100 ml baltojo sauso vyno
- 240 g taljatelių
- Saujelė šviežių petražolių
- Pusė citrinos
GAMINIMAS. Midijas gerai nuplauti, pašalinti prasivėrusias geldeles. Įkaitintame aliejuje pakepinti smulkintą česnaką ir papriką. Kai apkeps, sudėti labai smulkiai pjaustytą ančiuvių filė ir maišant kaitinti 3 min. Sudėti pomidorus, žirnelius, supilti vyną ir kaitinti, kol užvirs. Sudėti midijas, uždengus kaitinti, kol jos atsivers. Sūdytame vandenyje išvirti makaronus, kaip nurodyta. Nusausinti, sumaišyti su paruoštu pagardu. Patiekti su skiltelėmis pjaustyta citrina ir šiek tiek smulkintomis petražolėmis.
Kreminė bulvių ir midijų sriuba
4 porcijos
100 ml 216 kcal
Ruošti 25 min.
- 1,5 l vištienos sultinio
- 500 g bulvių
- Svogūnas
- 250 g midijų be kiautų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šakelė šviežių čiobrelių
- 400 ml pieno
- 30 g kvietinių miltų
- Šaukštas sviesto
GAMINIMAS. Į verdantį sultinį suberti kubeliais pjaustytas nuluptas bulves ir smulkintą svogūną. Kai bulvės suminkštės, viską pertrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sudėti midijas, pagardinti druska, pipirais, suberti smulkintus čiobrelius. Miltus sumaišyti su pienu ir maišant palengva supilti į sriubą. Virti, kol ims tirštėti. Prieš patiekiant sudėti sviestą ir leisti jam ištirpti.
Jūratė Survilė