Keletą šimtmečių vafliai yra vienas iš mėgstamiausių desertinių patiekalų. Juos nesunku pagaminti ir galima pagardinti įvairiais vaisiais, uogomis, tiek šaldytomis, tiek šviežiomis, riešutais, ledais, šokoladu ir pan. Idealus gardumynas savaitgalio pusryčiams!

 

"vafliai"

Vafliai su bananais, riešutais ir šokoladu

 

  • 150 ml pieno
  • 3 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 500 g miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo mitelių
  • Druskos, vanilės ekstrakto pagal skonį

Padažui:

  • 75 g šokolado
  • 75 g natūralaus jogurto
  • Bananas
  • Riešutų puošti

 

Gaminimas

 

Kiaušinių baltymus išplakti su druska iki standžių putų. Kiaušinių trynius ištrinti su cukrumi. Supilti pieną, vanilę ir tirpintą sviestą. Sumaišyti su miltais ir kepimo miteliais. Kepti įkaitintoje vaflių keptuvėje apie 10 minučių, kol gražiai auksinės spalvos. Šokoladą sulaužyti, ištirpinti ir sumaišyti su jogurtu. Šiuo padažu aplieti vaflius, papuošti banano griežinėliais bei kapotais riešutais.

 

4 žmonėms

100 g apie 296 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Įdomu

 

  • Vaflių pavadinimas kilo nuo škotų kalbos veiksmažodžio „waff“, kuris reiškia „inkšti kaip šuniukas“, arba anglų kalbos veiksmažodžio „waffle“, reiškiančio „tuščiažodžiavimą, dvejojimą“,  arba iš senosios vokiečių kalbos daiktavardžio „wefan“, kuris vartojamas, norint apibūdinti kokį nors korio pavidalo daiktą. Ko gero, paskutinis variantas labiausiai tinka apibūdinti vieną populiariausių pusryčių patiekalų pasaulyje.

 

  • Ko gero, garsiausias pasaulyje vaflių restoranas duris pirmą kartą atvėrė prieš 60 metų JAV ir nuo tada pardavė daugiau nei 877 milijonus vaflių, o tai reiškia maždaug po 147 vaflius kiekvieną minutę.

 

  • Vafliai pradėti kepti Vakarų Europoje Viduramžiais. Tešla būdavo pilama tarp dviejų metalinių lėkščių su grotelėmis, kurios neleisdavo išbėgti tešlai, kol vafliai būdavo kepami ant atviros liepsnos.

 

  • Didžiausias pasaulyje vaflis buvo beveik 2,5 m ilgio ir svėrė apie 50 kg. Jį 2013 metais Nyderlanduose iškepė rekordo siekiantys konditeriai.

 

  • Skiriamos 3 pagrindinės vaflių rūšys: belgiški, amerikietiški ir Lježo. Belgiški arba Briuselio vafliai lengvi ir traškūs, su giliais langeliais, gaminami su mielėmis. Amerikietiški vafliai – daugmaž tokie patys, bet naudojami kepimo milteliai, o ne mielės. Lježo vafliai – taip pat belgiški vafliai, tik atsiradę dar anksčiau negu pastarieji. Šie vafliai taip pat kepami iš mielinės tešlos, yra švelnesni, tvirtesni, padengti karamelizuotu cukrumi, todėl ir saldesni.

 

  • Rugpjūčio 24 diena paskelbta JAV paskelbta nacionaline vaflių diena, nes tą dieną, 1869-aisiais, Corneliusas Swarthoutas gavo Jungtinių Valstijų patentą vaflių keptuvei. Kitose šalyse vaflių diena švenčiama kitu metu.

 

  • Vafliai – tai daugiau negu tik saldus patiekalas pusryčiams. Jie gali būti patiekiami su neįprastais maisto deriniais, pavyzdžiui, jūros gėrybėmis ar kt.

 

  • Amerikietis Patrickas Bertoletti 2007 metais pasiekė pasaulio rekordą, per 10 minučių suvalgydamas beveik kilogramą vaflių.

 

 

Spausdinti