Sveikesni patiekalai ant grotelių
2021-08-03 08:16Vasarą daug švenčių vyksta lauke, bet kartais nereikia nė šventės – jei oras gražus, smagu užkurti kepsninę ir išsikepti ką nors gardaus. Šie receptai pravers, kai įprasti šašlykai pabos arba norėsis ko nors sveikesnio. Nustebinkite tiek artimuosius, tiek svečius!
Vištienos ir daržovių vėrinukai
- 500 g vištienos filė
- 250 g kumpio
- Cukinija
- Paprika
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 120 ml sojų padažo
- 2 šaukštai medaus
- Šaukštas obuolių acto
Gaminimas. Vištieną supjaustyti dideliais gabalėliais, svogūną – žiedais, o cukiniją – griežinėliais. Dubenyje sumaišyti sojų padažą, actą, medų ir smulkintą česnaką. Sudėti vištieną, svogūnų žiedus, cukinijos griežinėlius ir smulkintą papriką. Marinuoti 1 val. Suverti ant iešmelių kartu su pjaustytu kumpiu. Kepti ant grotelių apie 20 min.
4 porcijos
100 g 218 kcal
Ruošti 1,5 val.
Įdarytos paprikos
- 4 paprikos
- 120 g graikinių riešutų
- 250 g kietojo sūrio
- 100 g sviesto
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas. Nuplauti paprikas, perpjauti perpus, pašalinti sėklas. Apšlakstyti aliejumi ir lengvai pakepinti ant grotelių iš abiejų pusių. Sutarkuoti sūrį ir šaltą sviestą. Paprikų puseles įdaryti sviestu ir sūriu, pagardinti prieskoniais. Apibarstyti riešutais ir vėl kepti ant grotelių, kol sūris išsilydys.
4 porcijos
100 g 199 kcal
Ruošti 30 min.
Halumio ir arbūzų vėrinukai
- 220 g halumio
- 300 g arbūzo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Mėtų puošti
Mėtiniam bazilikų aliejui:
- 20 g bazilikų
- 7 g mėtų
- 120 ml alyvuogių aliejaus
- Pusė šaukštelio tarkuotų citrinos žievelių
- Žiupsnelis druskos
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Mėtiniam bazilikų aliejui nuplikyti ir susmulkinti mėtas bei bazilikus. Kartu su citrinos žievelėmis, aliejumi ir prieskoniais išplakti elektriniu trintuvu. Palaukti 30 min. ir nukošti per sietelį.
Halumį ir arbūzo minkštimą supjaustyti kvadratėliais, suverti ant iešmelių. Apšlakstyti aliejumi, pagardinti prieskoniais. Kepti ant grotelių vartant, kol iš abiejų pusių atsiras tamsių dryželių. Patiekti apliejus mėtiniu bazilikų aliejumi ir papuošus mėtomis.
4 porcijos
100 g 206 kcal
Ruošti 50 min.
Cukinijos su kalendromis
- 2 cukinijos
- 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 5 skiltelės česnako
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltos kalendros
- Šviežių kalendrų pagal skonį
Gaminimas. Cukinijas nuplauti, nusausinti ir supjaustyti plonesniais nei 1 cm storio griežinėliais. Sudėti į dubenį, suberti smulkintą česnaką, pagardinti prieskoniais, supilti aliejų. Išmaišyti ir marinuoti 1,5 val. Kepti ant įkaitintų grotelių, kol iš abiejų pusių atsiras tamsių dryželių. Apibarstyti smulkintomis kalendromis.
4 porcijos
100 g 56 kcal
Ruošti 2 val.
Pikantiška lašiša
- 800 g lašišos filė
- Žalioji citrina
- 100 g sviesto
- 4 šakelės čiobrelių
- 25 g petražolių
- Džiovintų Provanso žolelių pagal skonį
- Kvapiųjų pipirų pagal skonį
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Žuvį nuplauti ir nusausinti, supjaustyti porcijomis, ištrinti sviestu, druska ir pipirais. Žaliąją citriną supjaustyti ketvirčiais. Foliją sukarpyti tinkamo dydžio gabalėliais. Dėti po dvi petražolių šakeles, ant viršaus – paruoštą filė oda į apačią. Uždėti po citrinos griežinėlį, keletą kvapiųjų pipirų, pabarstyti Provanso žolelėmis, čiobreliais. Suvynioti ir kepti ant gerai įkaitintų grotelių apie 15 min.
4 porcijos
100 g 114 kcal
Ruošti 40 min.
Su medumi keptos daržovės
- 3 baklažanai
- 4 pomidorai
- 4 paprikos
- 4 skiltelės česnako
- 1,5 šaukšto medaus
- Šaukštas sojų padažo
- 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Rozmarinų pagal skonį
Gaminimas. Baklažanus perpjauti išilgai ir supjaustyti storais griežinėliais. Paprikas perpjauti ir pašalinti sėklas. Pomidorus perpjauti pusiau. Aliejų sumaišyti su medumi, sojų padažu, smulkintu česnaku, pagardinti prieskoniais. Supilti marinatą ant daržovių, išmaišyti ir marinuoti 30 min. Kepti ant grotelių, kol iš abiejų pusių atsiras tamsių dryželių. Apibarstyti smulkintais rozmarinais.
4 porcijos
100 g 52 kcal
Ruošti 50 min.
Daržovių salotos su keptais pievagrybiais
- 300 g pievagrybių
- Cukinija
- 400 g vyšninių pomidorų
- Raudonasis svogūnas
- 100 g įvairių salotų
- 25 g petražolių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis džiovintų Provanso žolelių
- Alyvuogių aliejaus kepti
Gaminimas. Pievagrybius supjaustyti stambiai, cukiniją – griežinėliais. Viską sudėti į dubenį, suberti žoleles, pagardinti prieskoniais, įpilti šiek tiek aliejaus. Išmaišyti ir kepti ant grotelių, kol atsiras tamsių dryželių.
Į lėkštes sudėti salotas, petražoles, perpjautus pomidorus, pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir keptus grybus su cukinijomis. Paskaninti prieskoniais, apšlakstyti likusiu aliejumi.
4 porcijos
100 g 105 kcal
Ruošti 30 min.