Sveikatai palankūs desertai
2024-10-16 08:58Stengiantis sveikai maitintis desertų įprastai atsisakoma. Juose daug cukraus ir kitų organizmui nenaudingų priedų. Tačiau jeigu saldėsius gaminsitės patys, jie gali būti ne tik gardūs, bet ir palankūs sveikatai. Dalinamės keletu puikų receptų!
Kepti įdaryti obuoliai
4 porcijos
100 g 99 kcal
Ruošti 30 min.
- 4 dideli rūgštūs obuoliai
- 100 g džiovintų datulių be kauliukų
- 100 g džiovintų slyvų be kauliukų
- Apelsinas
- Žiupsnelis cinamono
- 40 g skystos vyšnių uogienės
GAMINIMAS. Obuolius nuplauti ir išskobti sėklalizdžius. Datules ir slyvas supjaustyti mažais gabalėliais, apšlakstyti apelsino sultimis ir pagardinti cinamonu. Gerai išmaišyti ir gauta mase įdaryti obuolius. Viršų apšlakstyti vyšnių uogiene. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Kokosiniai varškės kamuoliukai
4 porcijos
100 g 340 kcal
Ruošti 45 min.
- 200 g varškės
- 250 g kokosų drožlių
- 50 ml agavų sirupo
- 20 ml natūralaus jogurto
GAMINIIMAS. Varškę sumaišyti su 200 g kokosų drožlių, agavų sirupu, jogurtu. Iš šios masės formuoti mažus rutuliukus. Juos apvolioti likusiomis kokosų drožlėmis. Bent 30 min. dėti į šaldytuvą sutvirtėti.
Sluoksniuotas medaus skanėstas
2 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 20 min.
- 150 g rikotos
- 100 g graikiško jogurto
- 60 g medaus
- Obuolys
- Šaukštelis cinamono
- 50 g sviesto
- 60 g graikinių riešutų
- Šviežių mėtų puošti
GAMINIMAS. Rikotą sumaišyti su jogurtu ir 30 g medaus (jeigu sukietėjęs, išlydyti karšto vandens garų vonelėje).
Obuolį nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais ir apibarstyti cinamonu. Kepinti kelias minutes svieste, kol ims minkštėti. Supilti likusį medų ir maišant dar truputį patroškinti. Obuolių masę palikti atvėsti.
Per tą laiką susmulkinti riešutus. Viską sluoksniuoti stikliniuose indeliuose: pradėti nuo rikotos sluoksnio, tuomet obuolių, šiuos apiberti smulkintais riešutais. Kartoti, kol stiklinė užsipildys. Papuošti mėtomis.
Naminiai javainiai
8 porcijos
100 g 368 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 60 g lukštentų saulėgrąžų sėklų
- 60 g mėgstamų riešutų
- 2 šaukšteliai sezamų sėklų
- 30 g pūstų ryžių
- 80 g avižinių dribsnių
- 170 g medaus
- 60 g kreminio žemės riešutų sviesto
- 60 g šokolado lašelių
GAMINIMAS. Saulėgrąžas, smulkintus riešutus ir sezamų sėklas kelias minutes kepinti sausoje keptuvėje, kad apskrustų. Suberti pūstus ryžius, avižas ir išmaišyti.
Medų (jei kietas, išlydyti garų vonelėje) sumaišyti su žemės riešutų sviestu ir šokolado lašeliais. Į šią masę suberti riešutų ir pūstų ryžių mišinį. Viską gerai išmaišyti ir suformuoti maždaug 1,5 cm storio lakštą. Bent 2 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Prieš patiekiant supjaustyti porcijomis.
Bananiniai „ledai“
4 porcijos
100 g 323 kcal
Ruošti 25 min.
- 2 bananai
- 100 g juodojo šokolado
- 50 g sviesto
- 80 g mėgstamų riešutų
GAMINIMAS. Bananus supjaustyti 3–4 cm ilgio gabalėliais ir įsmeigti po medinį iešmelį.
Šokoladą išlydyti su sviestu ir jame pamirkyti bananus, kad visiškai pasidengtų glaistu. Apibarstyti smulkintais riešutais. Bent 15 min. dėti į šaldytuvą, kad glaistas sustingtų.
Autorius Jūratė Survilė