Sparčiai populiarėjanti žiemos pramoga – nebijantiems šaltuko ir mėgstantiems skaniai pavalgyti
2017-01-20 10:24Šiltuoju metų laiku dažnai stengiamės atitrūkti nuo miesto šurmulio ir renkamės poilsį gamtoje. Grilyje keptas maistas – neatsiejama to dalis. Kad ir kaip stipriai patiekalų gaminimas lauke asocijuojasi su vasara, kasmet vis labiau pastebima tendencija juo mėgautis ir žiemą.
Kepimo grilyje istorija prasideda vos išradus ugnį, maždaug prieš 500,000 metų. Žinoma, visas procesas stipriai skyrėsi nuo to, kaip jį suvokiame dabar. Šiandienos grilinimo tradicijos, palyginus, nėra labai senos. Maždaug nuo 1929 metų, grilis, labai artimas dabartiniui, buvo pradėtas naudoti Amerikoje. Pasibaigus Antrajam Pasauliniam karui, kai viduriniosios klasės gyventojai ėmė keltis į priemiesčius, šis išradimas išplito ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje, ne tik kaip maisto gaminimo, bet ir laisvalaikio praleidimo priemonė.
Maisto gaminimas lauke, net ir spaudžiant šaltukui, gali tapti žiemiška šeimos tradicija. Vis labiau populiarėja ne tik tokios žiemos pramogos kaip slidinėjimas ar čiuožinėjimas pačiūžomis, bet ir grilio kultūra. Nors pastaroji Lietuvoje dar tik formuojasi, pastebima, kad vis daugiau šeimų ar draugų kompanijų renkasi maisto gaminimą gamtoje net ir esant minusinei temperatūrai.
„Gaminti maistą lauke, net ir žiemos metu, Lietuvoje renkasi vis daugiau žmonių. Yra atsiradę daug kepsninių rūšių, kurios kepimą paverčia tikrai lengvu procesu. Populiarūs ir nešiojami griliai – juos galima su savimi pasiimti į gamtą. Tiesa, žiemą žmonės vis dažniau renkasi rūkyti mėsą ar žuvį specialiai tam pritaikytose rūkyklose. Tai puikus gaminimo būdas žiemos metu, nes nereikia nuolat prižiūrėti, taigi mažiau laiko praleidžiama šaltame ore.
Šiek tiek mažiau griliai naudojami po švenčių. Prieš jas daug kepama ančių, žąsų mėsos, žuvies. Iki Užgavėnių žmonės grilina rečiau, o per jas, kai reikės sočiai prisivalgyti, grilyje bus galima kepti blynus, ne tik tradicinius, mielinius ar bulvinius, bet ir, pavyzdžiui, iš moliūgų, kuriuos galima įdaryti sūriu, rūkytais lašinukais,“ – sako Halina Bovševič, Lietuvos Barbekiu Kepėjų Asociacijos narė.
Vienas iš šios pramogos privalumų yra buvimas gryname ore. Žiemą lauke praleidžiame daug mažiau laiko, o tai neigiamai veikia mūsų darbingumą, energingumą bei imuninę sistemą. Rekomenduojama poilsį gamtoje rinktis saulėtomis dienomis, nes tuomet gauname žiemą ypatingai trūkstamo vitamino D.
Grilyje teisingai paruoštas maistas yra puiki alternatyva pilnoje aliejaus keptuvėje gaminamiems patiekalams. Grilyje kepta mėsa turi daug mažiau riebalų, nes didelė jų dalis tiesiog ištirpsta ir nuvarva. Svarbu tik stebėti, kad jie nevarvėtu tiesiogiai ant žarijų bei naudoti specialiai griliams pritaikytus vienkartinius padėklus. Vartodami mažiau riebalų užkertame kelią blogojo cholesterolio kiekio kraujyje didėjimui, sukeliančiam nutukimą, diabetą, įvairias širdies ir kraujagyslių ligas.
Maisto kepimas grilyje suteikia kūrybinę laisvę. Nustebtumėte, kokius maisto produktus siūloma jame ruošti, apart jau tradicija tapusių kepsnių. Sparčiai populiarėja grilyje gaminami desertai. Kepami egzotiniai vaisiai, šokoladu įdaryti bananai ir netgi pyragai. Reikia tik trupučio fantazijos ir jūsų kasdienį meniu papildys išskirtiniai, akį traukiantys bei gomurį lepinantys, receptai.
„Yra tikrai įdomių būdų, kaip galima ruošti mėsą grilyje. Vienas naujausių mano matytų – įvynioti mėsą į natūralaus pluošto audinį, išmirkytą, pavyzdžiui, raudonajame vyne, ir kepti žarijose, laikas nuo laiko jį apšlakstant vynu, praskiestu su vandeniu. Taip pat galima įvynioti ir į medžio popierių, kuris prieš tai irgi turi būti išmirkytas“.
Jeigu idėja kepti maistą grilyje žiemos metu pasirodė viliojanti, jums tikrai pravers keli praktiniai patarimai:
- Kruopščiai pasiruoškite ir atkreipkite dėmesį į tai, kur statote grilį. Šalia turėkite kuro atsargų, nesvarbu, ar naudojate anglis ar dujas – žiemą jų prireikia gerokai daugiau. Grilį statykite mažiausiai vėjuotoje, toliau nuo lengvai užsidegančių šaltinių, vietoje ir jokiu būdu ne garaže ar kitoje uždaroje patalpoje. Žiemą saugiau naudoti grilius, kūrenamus medžio anglimi, briketais arba malkomis. Dujų balionai nemėgsta šalčio, ypač staigių temperatūros pakeitimų.
- Gerai įkaitinkite grilį ir pašildykite indus. Žiemą griliui įkaisti prireiks gerokai daugiau laiko, todėl pradėkite tai daryti ankščiau nei įprastai. Šiek tiek pašildykite indus, į kuriuos dėsite iškeptą maistą- tai neleis jam taip greitai atšalti minusinėje temperatūroje.
- Planuokite patiekalus bei laiką. Turėkite omenyje, kad žiemą kepimo procesas užtruks ilgiau, atsižvelkite į tai planuodami pietų laiką. Išsikepkite daugiau produktų vienu metu. Juos šaldytuve galėsite laikyti iki keturių dienų.
- Kuo mažiau atidarinėkite grilio dangtį. Kepdami stenkitės kuo ilgiau jį laikyti uždarytą, kad išlaikytumėte karštį viduje ir taip pagreitintumėte kepimo procesą ir kuro sąnaudas.
- Pasirūpinkite savo saugumu. Kai šalta, rengiamės daug daugiau drabužių, labai svarbu tai įvertinti stovint šalia grilio. Stebėkite, kad šalikas ar kiti drabužiai neplevėsuotų virš ugnies. Pirštines būtinai rinkitės iš jai atsparaus audinio.
- Įvertinkite oro temperatūrą. Kad ir kaip viliojančiai skambėtų grilinimas lauke žiemos metu, būtina atsižvelgti į oro temperatūrą. Jeigu lauke tikrai labai šalta, yra rizika susirgti, nušalti. Tokiu atveju geriau likite namuose ir savo mėgstamus grilio patiekalus gaminkite orkaitėje, įjungę grilio režimą.
„Žiemą net ir maistą kepimui reikėtų rinktis kiek kitokį nei vasarą. Kai šalta, jis turi būti kaloringesnis, kad ilgiau jaustumėmės sotūs ir nepritrūktume energijos. Siūlyčiau rinktis riebesnę mėsą, pavyzdžiui, sprandinę, šonkauliukus, šoninę. Jeigu norėtumėte vištienos siūlyčiau rinktis kulšelių, šlaunelių mėsą, o krūtinėles įvynioti į plonai pjaustytos šoninės juosteles. Tinka patiekalai gaminami su aštresniais prieskoniais, marinatais, tarkime, aštrios dešrelės, aštriai marinuota vištiena, nes jie sušildo kūną. Svarbu nepamiršti karštos žolelių arbatos ar kitų šiltų gėrimų, kurie neleis sušalti, populiarus karštas vynas. Garnyrus taip pat reikėtų rinktis šiltus, daržoves kepti grilyje arba troškinti virš žarijų specialiose ketaus puoduose. Rauginti agurkėliai čia jau netiks.“- primena H. Bovševič.“
Spaudžiant šaltukui, maistą norisi pagaminti kuo greičiau. Jei norite sutaupyti laiko ne tik grilindami, bet ir ruošdami mėsą kepimui, net ir žiemos metu jau paruoštų, marinuotų gaminių galite rasti prekybos centruose. Platus asortimentas leis mėgautis pačiais įvairiausiais skoniais be didelių pastangų. Medaus ir garstyčių, mėlynių, bruknių ar spanguolių skonio marinuota vištiena – tik keli iš daugelio parduotuvėse siūlomų variantų. Taip pat galima rinktis specialiai griliui skirtas kepamąsias dešreles, jos iškepa labai greitai, vos per dvi minutes, taigi nereikės stovėti šaltyje ir laukti. Svarbu rinktis greitai iškepančią mėsą, pavyzdžiui, vištieną. Štai vienas, daug laiko, pastangų ar kulinarinių sugebėjimų nereikalaujantis, tačiau visus sužavėsiantis, receptas:
Keturioms porcijoms Jums reikės:
4 vištienos krūtinėlių be kaulų ir odos;
4 ilgesnių gabaliukų š/r šoninės;
4 šauktų ypač tyro alyvuogių aliejaus;
4 skiltelių česnako;
1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
½ šaukštelio raudonėlių;
1 šaukštelio druskos;
½ šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų;
Tarkuotos vienos citrinos žievelės.
Gaminimas:
Padėkite vištieną ant sviestinio popieriaus ir mėsos plaktuku išmuškite maždaug 0,7-1cm storio kepsnelius.
Visus kitus ingredientus sumaišykite ir gautu mišiniu tolygiai įtrinkite vištieną.
Kepsnelius šaldytuve marinuotis palikite mažiausiai šešioms valandoms. Prieš kepimą apvyniokite kespenelius šoninės juostelėmis.
Gerai įkaitinkite grilį ir kepsnelius kepkite po 6 minutes iš abiejų pusių. Prieš baigiant kepti, sudėkite kepsnelius į lengvai pašildytą uždarą indą arba susukite į kepimo popierių ir padėkite šiltai tam, kad skonis dar labiau įsigertų, o kepsneliai neatšaltų.
Patiekite su grilyje keptomis daržovėmis: paprikomis, cukinijomis ar moliūgais.