Sotūs vegetariški valgiai
2019-02-06 08:50Vegetarizmo idėjos tampa vis populiaresnės. Vieni joms pritaria dėl ideologinių paskatų, kiti ieško sveikesnės mitybos sprendimų, dar kiti tiesiog renkasi tai, kas skanu. Tad šį kartą receptai tiems, kurie ne tik propaguoja vegetarizmą, bet ir ieško gardžių patiekalų idėjų.
Daržovių ir kruopų troškinys
100 ml apie 75 kcal
6–8 žmonėms
Ruošti 1 val. 45 min.
- 2 l daržovių sultinio
- 190 g miežinių kruopų
- 2 morkos
- 2 salierų stiebai
- 400 g konservuotų pomidorų
- Cukinija
- Svogūnas
- 420 g konservuotų pupelių
- 3 laurų lapai
- Šaukštelis česnako miltelių
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštelis druskos
- Šaukštelis džiovintos petražolės
- Šaukštelis kario
- Šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
- Šaukštelis Vusterio padažo
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Į sultinį suberti kruopas, tarkuotas morkas, smulkintus salierus, pomidorus, cukinijas, svogūną ir pupeles. Pagardinti prieskoniais ir Vusterio padažu. Išmaišyti ir kaitinti, kol užvirs. Kaitrą sumažinti ir uždengus virti apie 90 min. Prieš patiekiant išimti laurų lapus.
Kreminė moliūgų sriuba
100 ml apie 80 kcal
4 žmonėms
Ruošti 1,5 val.
- 400 g moliūgo
- Svogūnas
- 2 šaukštai natūralaus lydyto sviesto kepti
- 750 ml daržovių sultinio
- 370 ml sojų grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Moliūgo minkštimą supjaustyti gabalėliais ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Įpilti šlakelį vandens ir uždengti folija. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 165 ºC. Po to išimti ir palikti atvėsti. Svogūną susmulkinti ir kepti ant vidutinės ugnies apie 7 min., kol apskrus. Puode sumaišyti keptą moliūgą su keptu svogūnu, sultiniu ir grietinėle. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir užvirinti. Tada kaitrą sumažinti ir virti apie 25 min. Galiausiai nuimti nuo ugnies ir sutrinti iki vientisos masės. Galima patiekti iš karto.
Marokietiškas troškinys
100 g apie 190 kcal
4 žmonėms
Ruošti 40 min.
- Svogūnas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukšteliai maltų kmynų
- 2 šaukšteliai maltos kalendros
- Pusė šaukštelio maltos Kajeno paprikos
- Šaukštelis indiškų prieskonių
- Pusė šaukštelio kario
- 3 bulvės
- 400 g konservuotų pomidorų
- 100 g pomidorų padažo
- 100 g razinų
- 400 g konservuotų avinžirnių
- 200 g kopūstų
- Druskos, šviežių kalendrų pagal skonį
Gaminimas
Svogūną susmulkinti ir kepti ant vidutinės ugnies apie 2 min. Tada sudėti trintas česnako skilteles ir kepti dar apie 5 min. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kepti dar apie 1 min. Sudėti kubeliais pjaustytas bulves, smulkintus pomidorus, pomidorų padažą ir razinas. Įpilti vandens tiek, kad apsemtų masę. Užvirinti ir virti apie 15 min., kol bulvės suminkštės. Tada sudėti avinžirnius ir smulkintą kopūstą. Kaitrą sumažinti ir troškinti apie 5 min., kol kopūstas suminkštės. Patiekti apibarsčius smulkintomis kalendromis.
Geriausias čili
100 g apie 160 kcal
6–8 žmonėms
Ruošti 1 val. 15 min.
- Svogūnas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 laurų lapai
- Šaukštelis maltų kmynų
- 2 šaukšteliai džiovinto raudonėlio
- Šaukštas druskos
- 2 salierų stiebai
- 2 saldžiosios paprikos
- 2 aitriosios paprikos
- 3 skiltelės česnako
- 110 g konservuotų aitriųjų paprikų
- 340 g sojų mėsos
- 800 g konservuotų pomidorų
- 1 kg konservuotų pupelių
- 430 g konservuotų kukurūzų
- Aitriosios paprikos miltelių, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Svogūną susmulkinti ir kepti ant vidutinės ugnies. Sudėti laurų lapus, maltus kmynus, raudonėlį ir druską. Išmaišyti ir kepti apie 7 min. Tada sudėti smulkintus salierus, paprikas, trintas česnako skilteles, smulkintas konservuotas paprikas. Išmaišyti ir kaitinti apie 5 min. Sudėti smulkintą sojų mėsą. Kaitrą sumažinti ir troškinti apie 10 min. Sudėti smulkintus pomidorus, pupeles, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Uždengus troškinti ant silpnos ugnies apie 45 min. Galiausiai sudėti kukurūzus ir troškinti dar apie 5 min.
Cukinijų blyneliai
100 g apie 240 kcal
4 žmonėms
Ruošti 30 min.
- 380 g cukinijos
- 2 kiaušiniai
- Svogūnas
- 60 g miltų
- 50 g parmezano
- 40 g mocarelos
- 2 šaukštai aliejaus kepti
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Cukiniją nulupti ir sutarkuoti. Tada sumaišyti su plaktais kiaušiniais, smulkintu svogūnu, miltais ir tarkuotais sūriais. Pagardinti druska ir labai gerai išmaišyti. Kepti blynelius ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių apie 6 min. Galima patiekti su mėgstamu padažu.
Špinatų pyragas
100 g apie 250 g
4–6 žmonėms
Ruošti 1 val.
Pagrindui:
- 360 g miltų
- 250 ml šilto vandens
- Pakelis mielių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, cukraus pagal skonį
Įdarui:
- 280 g špinatų
- 3 skiltelės česnako
- Svogūnas
- 120 g sviesto
- 130 g marinuotų grybų
- 170 g fetos
- 230 g čederio
- 4 kiaušiniai
- 250 ml sojų pieno
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Pagrindo ingredientus sumaišyti ir gerai išminkyti. Palikti šiltai, kad šiek tiek pakiltų.
Įdarui česnako skilteles, svogūną susmulkinti ir sumaišyti su lydytu sviestu. Kepti ant vidutinės ugnies apie 7 min. Sudėti špinatus, smulkintus grybus, trupintą fetą ir apie pusę kiekio tarkuoto čederio. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir nuimti nuo ugnies. Kiaušinius išplakti su pienu. Tada įmaišyti į špinatų masę. Tešlą iškočioti ir padengti ja paruošto kepimo indo dugną. Ant viršaus tolygiai paskirstyti špinatų masę. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Po to išimti ir ant viršaus užberti likusį tarkuotą čederį. Kepti dar apie 40 min. Patiekti truputį pravėsusį.
Įdarytos paprikos
100 g apie 150 kcal
2 žmonėms
Ruošti 1 val.
- 2 saldžiosios paprikos
Įdarui:
- 250 ml vandens
- 100 g ryžių
- 2–3 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
- Šaukštelis džiovinto baziliko
- Šaukštelis itališkų prieskonių
- Šaukštelis druskos
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Pomidoras
- 50 g fetos
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Paprikas perpjauti išilgai pusiau, pašalinti sėklas ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC.
Į verdantį vandenį sudėti ryžius ir virti ant silpnos ugnies apie 20 min. Po to nukošti ir atidėti. Svogūnų laiškus sumaišyti su prieskoniais ir kepti ant vidutinės ugnies apie 3 min. Sudėti smulkintus pomidorus ir kepti dar apie 5 min. Sudėti ryžius, trupintą fetą ir kaitinti dar apie 2 min. Po to gautu ryžių įdaru įdaryti keptas paprikų puseles. Sudėti atgal į kepimo indą. Kepti apie 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Patiekti iš karto.
Daržovių lazanija
100 g apie 160 kcal
6–8 žmonėms
Ruošti 1,5 val.
- 9 lazanijos lakštai
- Svogūnas
- 4 skiltelės česnako
- 410 ml daržovių sultinio
- Šaukštelis smulkinto rozmarino
- 400 g marinuotų artišokų
- 280 g špinatų
- 800 g pomidorų padažo
- 270 g mocarelos
- 110 g fetos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Lazanijos lakštus sudėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti apie 10 min. Po to išgriebti, nusausinti ir atidėti. Svogūną, česnako skilteles susmulkinti ir kepti ant vidutinės ugnies apie 5 min. Supilti sultinį, sudėti rozmariną ir kaitinti, kol užvirs. Tada sudėti smulkintus artišokus, špinatus ir troškinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Sudėti pomidorų padažą, išmaišyti ir nuimti nuo ugnies. Dalį troškintos masės paskleisti paruoštame kepimo inde. Dėti 3 lazanijos lakštus ir apibarstyti trečdaliu smulkintos mocarelos. Taip suformuoti dar du sluoksnius. Galiausiai ant viršaus užberti smulkintą fetą ir uždengti folija. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Po to atidengti ir kepti dar apie 15 min.