Sočiai ir skaniai be mėsos
2024-12-27 10:05Sveikos gyvensenos specialistai dažnai pabrėžia, kad valgome pernelyg daug mėsos bei jos gaminių. Tarpšventinis laikotarpis – puikus metas sumažinti jos vartojimą ir išbandyti dar neragautų patiekalų be mėsos.
Burokėlių daugiaryžis
3 porcijos
100 g 367 kcal
Ruošti 45 min.
- 750 ml daržovių sultinio
- 4 burokėliai
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
- Šaukštelis smulkintų džiovintų čiobrelių
- 150 g rizoto ryžių
- 150 ml baltojo sauso vyno
- 30 g sviesto
- 60 g tarkuoto parmezano
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 40 g graikinių riešutų
- Mėgstamų žalumynų puošti
GAMINIMAS. Į verdantį sultinį suberti nuluptus ir stambiai tarkuotus burokėlius. Virti ant mažos kaitros.
Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti ir kepinti aliejuje, kol suminkštės. Suberti čiobrelius, ryžius ir kepinti dar apie 2 min., kol pastarieji taps skaidrūs. Supilti vyną. Pamaišant troškinti, kol šis išgaruos. Tuomet įpilti samtį sultinio su burokėliais, troškinti, kol skystis susigers. Vėl pilti ir laukti, kol susigers. Taip troškinti rizotą, kol neliks sultinio su burokėliais. Pabaigoje įmaišyti sviestą, sūrį, pagardinti prieskoniais.
Patiekti apibarsčius smulkintais riešutais (galima pakepinti sausoje keptuvėje) ir papuošus žalumynais.
Ankštinių pupelių troškinys
4 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g šparaginių pupelių
- Saldžioji paprika
- Aitrioji paprika
- 2 šaukštai aliejaus
- 200 g tofu
- 30 g sviesto
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Ryšelis svogūnų laiškų
GAMINIMAS. Pupeles supjaustyti trumpais šiaudeliais. Saldžiąją papriką susmulkinti kąsnio dydžio gabalėliais, o aitriąją – plonomis riekelėmis. Viską dėti į gilią keptuvę su įkaitintu aliejumi ir uždengus troškinti apie 10 min., kartkartėmis pamaišyti.
Tofu supjaustyti kubeliais ir atskirai kepinti svieste kelias minutes, kol apskrus. Sudėti į troškinį. Viską pagardinti spaustu česnaku, prieskoniais. Pamaišant troškinti uždengtoje keptuvėje apie 15 min. Suberti smulkintus svogūnų laiškus ir kepti dar apie 2 min.
Pikantiški lęšių kepsneliai
4 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 20 min.
- 250 g per naktį vandenyje mirkytų raudonųjų lęšių
- 2 pomidorai
- 2 kiaušiniai
- 2 skiltelės česnako
- 3 šaukšteliai kario
- Druskos pagal skonį
- Trečdalis šaukštelio smulkintų džiovintų rozmarinų
- Trečdalis šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
- 50 g avižinių dribsnių
- 200 g konservuotų kukurūzų
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Visus ingredientus permalti elektriniu smulkintuvu iki vientisos konsistencijos. Iš gautos masės suformuoti kepsnelius. Kepti po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekti su mėgstamu padažu, daržovių salotomis.
Ravioliai su rikota ir špinatais
4 porcijos
100 g 376 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 240 g kvietinių miltų (+ papildomai kočioti)
- Žiupsnelis druskos
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis šalto vandens
ĮDARUI:
- 150 g šviežių špinatų
- 125 g rikotos
- 70 g tarkuoto parmezano
- Pusė šaukštelio malto muskato
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Miltus suberti ant stalviršio, į juos įmaišyti žiupsnelį druskos ir suformuoti kauburį. Į jo centrą įmušti kiaušinius. Atsargiai sumaišyti visus ingredientus ir pradėti minkyti tešlą. Minkant supilti šaltą vandenį. Minkyti 10–15 min., kol tešla taps elastinga ir minkšta. Suvynioti į maistinę plėvelę ir bent 30 min. dėti į šaldytuvą.
Įdarui špinatus (kelis lapelius palikti) virti sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Kruopščiai nusausinti spaudžiant rankomis, kad liktų kuo mažiau drėgmės. Kai visiškai atvės, smulkiai supjaustyti. Sumaišyti su rikota, parmezanu (šiek tiek pasilikti), pagardinti muskatu, druska ir pipirais.
Tešlą padalyti į tris dalis. Dvi dalis palikti pridengtas vėsiai, o iš kitos iškočioti į maždaug 1 mm storio lakštą. Ant jo tolygiai paskirstyti įdaro rutuliukus, tarp jų paliekant apie 3 cm tarpelius. Šiuos lengvai suvilgyti vandeniu ir ant viršaus dėti kitą iškočiotos tešlos lakštą. Svarbu, kad lakštai būtų panašaus dydžio, kraštai sulygiuoti. Pirštais suspausti tuščius tarpus, kad gerai tarpusavyje suliptų. Lakštą supjaustyti maždaug 4 x 4 cm kvadratėliais, kad kiekvieno jų centre būtų įdaro rutuliukas. Kartoti, kol sunaudosite visą tešlą ir įdarą.
Paruoštus raviolius išdėlioti ant miltais pabarstyto padėklo ir prieš verdant bent 1 val. palaikyti šaldytuve. Dėti į sūdytą verdantį vandenį. Kai iškils į paviršių, virti dar 3 min. Patiekti apibarsčius likusiu sūriu, papuošti šviežiais špinatais.
Ryžių apkepas
8 porcijos
100 432 kcal
Ruošti 1 val.
- 85 g sviesto
- 180 g panko džiūvėsėlių
- 230 g tarkuoto čederio
- 700 ml daržovių sultinio
- 470 ml pieno
- Laurų lapas
- Šaukštelis smulkintų džiovintų čiobrelių
- Svogūnas
- 50 g saliero
- 230 g pievagrybių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 skiltelės česnako
- 30 g kvietinių miltų
- 280 g ilgagrūdžių ryžių
- 120 g grietinės
- 120 g majonezo
- 270 g brokolių
GAMINIMAS. Trečdalį sviesto išlydyti ir sumaišyti su džiūvėsėliais bei trečdaliu čederio.
Į sultinį supilti pieną, įmesti laurų lapą, suberti čiobrelius ir lėtai kaitinti, kol užvirs.
Likusiame svieste kepinti smulkintą svogūną ir salierą, kol lengvai apskrus. Sudėti riekelėmis pjaustytus grybus, pagardinti prieskoniais. Pamaišant kepti apie5 min. Įmaišyti smulkintą česnaką, miltus. Iš sultinio išgriebti laurų lapą ir supilti į grybų masę, išmaišyti. Sudėti dar vieną trečdalį sūrio ir maišyti, kol išsilydys. Suberti ryžius, sudėti grietinę, majonezą ir smulkintus brokolius. Jeigu reikia, pasūdyti. Masę supilti į kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Ryžiai turi būti minkšti, visas skystis susigėręs. Užberti likusį sūrį ir kepti dar kelias minutes, kol viršus lengvai apskrus.
Autorius Jūratė Survilė