Pirmųjų žalumynų vilionės!
2020-03-24 08:29Vos tik ant palangių, turgaus arba parduotuvių lentynų pasirodo pirmosios daržovės ir prieskoninės žolelės, nejučia kyla mintis – „Pagaliau pavasaris!“ Tad dabar puikus metas iš pirmųjų žalumynų pasigaminti ką nors gardaus. Juk tai šviežios, maistingos ir daug vitaminų turinčios pavasario dovanos.
Krapų ir morkų sriuba
100 ml apie 70 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 2 šaukštai smulkintų krapų
- 2 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
- 450 g morkų
- 2 skiltelės česnako
- Svogūnas
- 870 ml vištienos sultinio
- 180 ml pieno
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Morkas nuskusti, supjaustyti griežinėliais, užpilti vandeniu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tada nusunkti ir atidėti. Česnako skilteles, svogūną susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 5 min. Paskui sumaišyti su morkomis, sultiniu ir kaitinti apie 25 min. Tada nukelti nuo ugnies ir sutrinti. Tuomet supilti pieną, sudėti krapus, svogūnų laiškus, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kaitinti dar apie 4 min. Galima patiekti papuošus smulkintais krapais.
Žuvis žolelių pataluose
100 g apie 140 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 40 min.
- 20 g svogūnų laiškų
- Šaukštas smulkintų krapų
- 900 g oto filė
- 100 g majonezo
- 100 g grietinės
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Žuvį supjaustyti gabalėliais ir įtrinti prieskoniais. Svogūnų laiškus susmulkinti, sumaišyti su krapais, majonezu ir grietine. Gautu mišiniu apšlakstyti žuvies gabalėlius, dėti į aliejumi išteptą kepimo indą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis.
Salotos su orzo makaronais
100 g apie 100 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
- 30 g krapų
- 300 g orzo makaronų
- 3 salierų stiebai
- 4 pomidorai
- 2 trumpavaisiai agurkai
- 100 g ridikėlių
- 50 g konservuotų juodųjų alyvuogių
- Raudonasis svogūnas
- 140 g ožkų pieno sūrio
Padažui:
- 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 4 šaukštai balzaminio acto
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Makaronus virti sūdytame vandenyje, kol suminkštės. Paskui nukošti, perlieti šaltu vandeniu ir palikti nusivarvėti. Daržoves susmulkinti, sumaišyti su pusiau perpjautomis alyvuogėmis, smulkintais krapais, svogūnais ir sūriu. Galiausiai sudėti makaronus, pasūdyti ir gerai išmaišyti.
Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais. Salotas patiekti apšlaksčius gautu padažu.
Gaivi šaltsriubė
100 ml apie 70 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
- 30 g krapų
- 10 g svogūnų laiškų
- 10 g mėtų lapų
- 4 agurkai
- Šaukštas citrinos sulčių
- 2 skiltelės česnako
- 500 g natūralaus jogurto
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Agurkus nuskusti, pašalinti sėklas, supjaustyti kubeliais, apšlakstyti citrinos sultimis ir išmaišyti. Tuomet sumaišyti su smulkintais žalumynais, trintomis česnako skiltelėmis, likusiais ingredientais, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Tada laikyti šaldytuve apie 10 min. Galima patiekti papuošus smulkintais krapais.
Pyragas su svogūnų laiškais ir šonine
100 g apie 360 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 100 g svogūnų laiškų
- 50 g rūkytos šoninės
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 3 kiaušiniai
- 100 ml pieno
- 200 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 100 g parmezano
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Aliejų sumaišyti su kiaušiniais, pienu ir išplakti. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais ir tarkuotu sūriu. Abi mases sumaišyti. Svogūnų laiškus, šoninę susmulkinti ir suberti į tešlą. Tuomet pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros. Galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą.
Gardžios bandelės
100 g apie 210 kcal
5 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 200 g sluoksniuotos tešlos
- 3 šaukštai miltų
- 20 ml vandens
Įdarui:
- 10 g svogūnų laiškų
- 50 g špinatų
- 20 g parmezano
- 40 g čederio
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, muskatų pagal skonį
Gaminimas
Žalumynus susmulkinti, sumaišyti sutarkuotais sūriais, pagardinti muskatais ir išmaišyti.
Tešlą iškočioti ant miltais pabarstyto stalo. Tuomet supjaustyti kvadrato formos gabalėliais. Ant kiekvieno jų dėti po 2–3 šaukštelius gauto įdaro ir tvirtai suspausti kraštus. Bandeles šiek tiek subadyti, aptepti vandeniu ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Lašišos ir bulvių duetas
100 g apie 345 kcal
5 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
Pagrindui:
- 300 g miltų
- 200 g sviesto
- Kiaušinis
Įdarui:
- 180 g rūkytos lašišos
- 100 g virtų bulvių
- 100 g rūkyto kumpio
- 3 kiaušiniai
- 200 g grietinės
- Salotų lapų garnyrui
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, muskatų, krapų pagal skonį
Gaminimas
Miltus persijoti, sumaišyti su lydytu sviestu, kiaušinio plakiniu, pasūdyti ir išminkyti. Iš gautos tešlos iškočioti ploną lakštą, juo iškloti apvalų kepimo indo dugną ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Lašišą, bulves, kumpį susmulkinti ir sumaišyti. Kiaušinius sumaišyti su grietine, pagardinti krapais, prieskoniais ir išplakti. Abi mases sumaišyti.
Gautą įdarą tolygiai paskirstyti ant pyrago pagrindo ir kepti dar apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti su salotų lapais.
Saldus žaliasis koktelis
100 ml apie 15 kcal
1 žmogui
Paruošimo laikas apie 15 min.
- 20 g petražolių
- 100 g špinatų
- Bananas
- 50 g ananaso
- 170 ml vandens
Gaminimas
Bananą, ananasą susmulkinti, sumaišyti su likusiais ingredientais ir sutrinti. Galima patiekti papuošus šiaudeliu.