Skirtingos spalvos – skirtingi vitaminai
2020-05-04 09:41Bet koks maistas turi unikalių spalvų, vitaminų ir mineralų. Nuo tada, kai buvome vaikai, įpratome girdėti patarimą kasdien valgyti skirtingų spalvų vaisių ir daržovių. Tačiau ar tikrai žinote, kokia nauda sveikatai yra siejama su tam tikromis spalvomis?
Visų vaivorykštės spalvų lėkštė
Raudona spalva – tai uogos, turtingos vitamino C ir pomidorai, kuriuose gausu antioksidanto – likopeno.
Oranžinė spalva – tai apelsinai, morkos, moliūgai ir abrikosai. Visi šie produktai yra turtingi vitaminų.
Geltona spalva – tai kalio turtingi bananai (idealus ir greitas užkandis, padedantis mažinti aukštą kraujo spaudimą), Melionai ir ananasai sveikatai taip pat naudingi.
Žalia spalva – tai žalios spalvos lapinės daržovės, pavyzdžiui, kopūstai ir brokoliai, kurie yra puikus kalcio ir geležies šaltinis; pasižymi priešvėžiniu poveikiu.
Mėlyna ir violetinė spalva – tai gervuogės, mėlynosios slyvos ir baklažanai, turintys daug antocianų, reikalingų sveikai širdžiai ir normaliai kraujo apykaitai.
Valgymas pagal spalvas
Jei dar nepradėjote maitintis spalvotu maistu, tai, kada, jei ne dabar, tai padarysite? Laikas pradėti ruošti sveiką ir įvairių spalvų maistą visai šeimai.
Pusryčiai
Rytą rekomenduojama pradėti nuo stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių (nesaldintų) (oranžinė spalva), pusryčių dribsnių, pagardintu sauja razinų (mėlyna, violetinė spalva). Jeigu norisi šiltų pusryčių, galima patiekti skrudintos visadalių grūdų duonoes riekelę su supjaustytu bananu (geltona spalva).
Pietūs
Pietūs turėtų būti pilni įvairių spalvų! Štai keletas pasiūlymų, kuriuos galite išbandyti per savaitę:
Pirmadienis: sumuštiniai su riekelėmis supjaustytais pomidorais (raudona) ir rėžiukais (žalia).
Antradienis: įmaišykite šiek tiek virtų burokėlių (violetinė) į įvairių lapinių žalumynų salotas (žalia).
Trečiadienis: laikas moliūgui (oranžinė) ir kitų ryškiaspalvių daržovių (morkų, pomidorų – oranžinė, raudona spalvos) sriubai.
Ketvirtadienis: suvalgykite raudoną obuolį (raudona) arba džiovintų vaisių, pavyzdžiui, abrikosų (geltona).
Penktadienis ir savaitgalis: pasitelkite vaizduotę, rinkdamiesi ryškiaspalvį meniu!
Vakarienė
Lėkštė vakarienei turėtų būti pilna įvairiaspalvių daržovių. Kuo daugiau daržovių, tuo daugiau vertingų maistinių medžiagų ir mažiau kalorijų.Štai keletas pasiūlymų, kuriuos galite išbandyti kiekvieną savaitės dieną:
Pirmadienis: įdėti saują špinatų (žalia) į padažus – ypač tinka indiškuose kario troškiniuose.
Antradienis: pakepinti kažką žalio ir mėlyno ar violetinio – pavyzdžiui, galima pakepinti griežinėliais supjaustytą cukiniją (žalia) su baklažanu (mėlyna arba violetinė) ir šias keptas daržoves įmaišyti į likusį troškinį.
Trečiadienis: į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir maišant pakepinti paprikas (raudona arba oranžinė), kukurūzus (geltona), žaliuosius žirnelius (žalia) ir patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų.
Ketvirtadienis: supjaustyti ryškių spalvų daržovių ir įdėti į masę apkepui kepti arba šiomis daržovėmis bet kokius kitus karštuosius patiekalus.
Penktadienis ir savaitgalis: ant picos uždėti supjaustytų raudonųjų svogūnų (violetinė) ir patiekti su salotomis (žalia).
Užkandžiai
Dauguma žmonių mėgsta įvairius užkandžius. Todėl verta pasirinkti sveikus ir spalvingus, kurie pagyvintų kasdienybę!
Tirštasis kokteilis: čia pagrindinis ingredientas bus įvairios uogos. Galima naudoti gervuoges, šilauoges (mėlyna ar violetinė), braškes arba avietes (raudona). Galima naudoti šviežias arba šaldytas uogas, jeigu šviežių uogų nėra arba dar ne sezonas.
Daržovių šiaudeliai: galima supjaustyti nuskustas morkas, saldžiąsias paprikas (oranžinė), agurkus (žalia) šiaudeliais ir patiekti, pavyzdžiui, su avinžirnių humusu.
Kai norisi ko nors saldaus: ananaso griežinėliai (geltona) arba vyšniniai pomidorai (raudona).
Galiausiai prisiminkite kiekvieną kartą, apsilankę prekybos centre, rinktis pačius spalvingiausius ir sveikiausius šviežius produktus, kurie pagražins ruošiamus patiekalus ir papildys dienos mitybą naudingomis medžiagomis.