Delikatesinė triušieną turi savitą skonį, mažai kalorijų ir daug vertingų medžiagų, ypač mononesočiųjų riebalų rūgščių. Šioje mėsoje riebalų labai nedaug, užtai apstu baltymų. Paprastai nesukelia jokių alerginių reakcijų, todėl tinka net vaikams, taip pat sveikstantiems po ligų. Ką gaminti iš triušienos? Štai 3 idėjos!

 

triusienaKepta triušiena su pomidorais ir rozmarinais

 
  • 1 kg triušienos
  • 400 g slyvinių pomidorų
  • 2 šakelės rozmarinų
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 raudonieji svogūnai
  • Šaukštas sviesto
  • 100 g kiaulienos kumpio
  • 300 ml raudonojo vyno
  • 100 ml vištienos sultinio
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į troškintuvą įpilti šiek tiek aliejaus, pakaitinti ir sudėti dalimis supjaustytą triušieną. Kepti, kol mėsa paruduos. Tada pakepinti supjaustytą kumpį, kol gražiai apskrus. Sudėti smulkintą česnaką,  svogūnus. Po to įdėti rozmarinus, įpilti raudonojo vyno ir, kai jis užvirs, vėl sudėti į troškintuvą triušieną. Pomidorus sutrinti ir sudėti į troškinį. Užpilti sultiniu, kad beveik uždengtų mėsą. Troškinti 1,5 – 2 valandas (atkreipti dėmesį, kad laukinių triušių mėsa kepama ilgiau). Sumaišyti su sviestu. Paskaninti prieskoniais. Galima patiekti su virtais ryžiais, bulvių ar net kukurūzų koše.

 

4 porcijų

100 g apie 195 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val.

 

Lazanija su triušiena ir migdolais

 
  • 500 g triušienos filė
  • 60 g migdolų be žievelės
  • 2 valgomieji svogūnėliai
  • 300 ml 20 % grietinės
  • 100 ml pusiau sauso, baltojo vyno
  • 250 g lakštinių
  • 200 g tarkuoto sūrio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūnus smulkiai supjaustyti, triušieną ir migdolus sumalti. Tada svogūnus sumaišyti su sviestu, aliejumi, sudėti mėsą, šiek tiek pakepinti, sudėti migdolus, grietinę ir kepti ant mažos ugnies apie 30 minučių. Paskaninti druska ir prieskoniais, įpilti vyno ir, kai užvirs, nukelti nuo ugnies. Tada dėti į formą sluoksniai lakštinius, mėsą ir tarkuotą sūrį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie 20 minučių. Po to palikti dar 10 minučių pastovėti.

 

4 porcijų

100 g apie 184 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Pyragas su triušiena

 
  • 360 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 3 šaukštai margarino
  • Kiaušinis
  • 240 ml vandens
  • 20 g mielių
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 350 – 450 g triušienos
  • 200 g bulvių
  • 1 – 2 svogūnai
  • 240 ml vištienos sultinio
  • 3 šaukštai sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Išminkyti tešlą iš miltų, cukraus, margarino, kiaušinio, vandens, šiltame piene išmaišytomis mielėmis ir druska. Palaukti, kol tešla šiek tiek iškils ir padalyti į dvi dalis. Triušieną smulkiai supjaustyti, užpilti vandeniu, įdėti druskos ir išvirti sultinį. Bulves nuskusti ir supjaustyti, svogūnus supjaustyti, sumaišyti su mėsa, druska, pipirais ir sviestu. Į riebalais išteptą formą dėti sluoksnį tešlos, tolygiai paskirstyti triušienos įdarą, uždengti kitu sluoksniu tešlos. Aptepti kiaušinio tryniu. Keliose vietose subadyti šakute. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, 40 – 45 minutes. Patiekti karštą.

 

4 porcijų

100 g apie 375 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

Spausdinti