Skanėstai su želatina
2023-09-20 10:11Pati želatina neturi nei skonio, nei kvapo, tačiau patiekalams suteikia ypatingą formą. Šis ingredientas – dažnas palydovas desertų gamyboje.
Nekeptas varškės tortas
8 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 6 val.
- 20 g želatinos
- 400 ml pieno
- 4 pakeliai skirtingų spalvų želė
- 600 g varškės
- 6 šaukštai cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
GAMINIMAS. Želatiną suberti į pusę kiekio pieno ir palikti išbrinkti.
Skirtingų spalvų želė užpilti karštu vandeniu (tokiu kiekiu, kiek nurodyta gaminio instrukcijoje – norint, kad želė būtų tvirtesnė, vandens pilti mažiau nei nurodyta), gerai išmaišyti ir supilstyti į atskirus indelius. Atvėsusią dėti bent 2 val. į šaldytuvą, kad sustingtų.
Varškę, cukrų ir likusį pieną sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės. Įmaišyti pieną su išbrinkusia želatina.
Sustingusią želė supjaustyti kubeliais ir atsargiai įmaišyti į varškės masę. Viską supilti į silikoninę formą ir bent 4 val. laikyti šaldytuve, kad sustingtų.
Mangų panakota
2 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 13 g želatinos
- 250 ml 30 % riebumo grietinėlės
- 250 ml pieno
- 50 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 250 g mangų tyrės
GAMINIMAS. Želatiną užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir palikti išbrinkti.
Grietinėlę, pieną, cukrų ir vanilės ekstraktą kaitinti ant vidutinės kaitros, kol ims kilti burbuliukai, tik jokiu būdu neužvirinti.
Nukėlus įmaišyti išbrinkusią želatiną. Gautą masę išpilstyti į serviravimo indelius ir palikti atvėsti. Bent 3 val. šaldytuve, sustingtų.
Patiekti ant viršaus uždėjus mangų tyrės.
Citrininis maskarponės tortas
4 porcijos
100 g 342 kcal
Ruošti 5 val.
- 250 g avižinių sausainių
- 80 g minkšto sviesto
- Šaukštas želatinos
- 250 g maskarponės
- 60 g cukraus
- 2 kiaušinių tryniai
- Citrina
- 150 ml grietinėlės
GAMINIMAS. Sausainius sutrinti elektriniu trintuvu iki trupinių ir sumaišyti su sviestu. Gauta mase iškloti pyrago formos dugną ir gerai suslėgti.
Želatiną užpilti 3 šaukštais šalto vandens ir palikti išbrinkti. Kai išbrinks, truputį pakaitinti, kad ištirptų.
Maskarponę išsukti su cukrumi, tryniais, nuo tarkuota citrinos žievele bei išspaustomis sultimis. Įmaišyti želatiną.
Grietinėlę išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į maskarponės masę. Viską supilti ant pagrindo ir bent 4 val. laikyti šaldytuve, sustingtų.
Patiekiant galima papuošti plakta grietinėle, citrinos griežinėliais, mėgstamomis uogomis ar kt.
Raudonųjų serbentų želė
2 porcijos
100 g 78 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 15 g želatinos
- 500 ml raudonųjų serbentų sulčių
- 200 g cukraus (jei sultys nesaldintos)
- 50 ml raudonųjų serbentų likerio (nebūtina)
GAMINIMAS. Želatiną užpilti 150 ml sulčių ir palikti išbrinkti. Po 15 min. supilti likusias sultis, cukrų ir maišyti, kol šis ištirps. Įmaišyti likerį. Ruošinį supilstyti į formeles ir bent 3 val. laikyti šaldytuve, kad sustingtų.
Galima patiekti formelėse arba apvertus išimti ir dekoruoti šviežiais serbentais, mėtų lapais ar kt.
Kavos skonio varškės putėsiai
6 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 5 val.
- 10 g želatinos
- 250 g maskarponės
- 250 g kreminės varškės
- Citrina
- 3 šaukštai cukraus
- 2 šaukštai tirpiosios kavos
- 100 ml plakamosios grietinėlės
- Šaukštas vanilinio cukraus
- Šokolado drožlių puošti
GAMINIMAS. Želatiną užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir palikti išbrinkti. Maišant lėtai kaitinti, kad ištirptų.
Maskarponę sumaišyti su varške, tarkuota citrinos žievele ir išspaustomis sultimis, cukrumi, kava.
Grietinėlę išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į sūrio ir varškės masę. Pamažu įmaišyti želatiną.
Putėsius sudėti į serviravimo indelius ir bent 4 val. laikyti šaldytuve, kad sustingtų.
Patiekti papuošus šokolado drožlėmis.
Autorius Jūratė Survilė