Saldus šventinis stalas
2018-12-14 08:38Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai neįsivaizduojami be sotaus stalo. Visi mėgsta gardžius pikantiškus patiekalus, neretai pamirštami desertus. O juk jie – geriausia šventinės vakarienės dalis! Taigi metas raitotis rankoves ir imtis saldaus šventinio gardėsio, kuriam vietos pilve ras visi.
Imbieriniai sausainiai
100 g 201 kcal
Ruošti 2 val.
8 porcijos
- 150 g sviesto
- 100 g rudojo cukraus
- 120 g medaus
- Šaukštelis sodos
- Kiaušinis
- Šaukštelis malto imbiero
- Šaukštelis prieskonių mišinio
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 330 g miltų
Gaminimas
Sviestą ištirpinti su cukrumi ir medumi. Užvirus nukelti nuo ugnies, suberti sodą. Atvėsus įmušti kiaušinį, suberti prieskonius, kepimo miltelius ir miltus. Minkyti, kol tešla sutvirtės. Ją iškočioti ir šaldyti apie 1 val. Dar kartą iškočioti, išpjauti norimas formas ir kepti 8–10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.
Itališkas riešutų skanėstas „Panforte“
100 g 453 kcal
Ruošti 1,5 val.
8 porcijos
- 100 g migdolų
- 100 g lazdynų riešutų
- Kriaušė
- 2 abrikosai
- 100 g figų
- 100 g miltų
- 2 šaukšteliai kakavos
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio kalendros
- 0,5 šaukštelio imbiero
- 0,5 šaukštelio muskato miltelių
- 50 g cukraus
- 100 g juodojo šokolado
- 120 g medaus
Gaminimas
Riešutus pakepinti, nulupti luobeles. Smulkiai sukapoti ir sumaišyti su vaisiais. Atskirai sumaišyti miltus, kakavą ir prieskonius. Suberti į riešutų ir vaisių mišinį, gerai išmaišyti. Medų su cukrumi ištirpinti. Virš verdančio vandens ištirpinti šokoladą ir supilti į medaus mišinį. Gautą masę užpilti ant riešutų ir vaisių. Viską gerai išmaišyti. Pilti į kepimo indą ir kepti 25–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 °C temperatūros. Atvėsus apibarstyti kakava.
Datulių pudingas
100 g 800 kcal
Ruošti 2 val.
8 porcijos
- 150 g džiovintų vaisių mišinio
- 120 ml brendžio
- 230 g datulių
- 250 ml vandens
- Šaukštelis sodos
- 220 g sviesto
- 160 g rudojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- 300 g miltų
- Šaukštelis malto imbiero
Padažui:
- 300 ml grietinėlės
- 160 g rudojo cukraus
- 50 g sviesto
- 0,5 šaukštelio imbiero
- Riešutų mišinio papuošti
Gaminimas
Vaisius užpilti brendžiu, uždengti ir palikti per naktį. Smulkintas datules sumaišyti su vandeniu, soda ir palikti apie 20 min. Sviestą išplakti su cukrumi. Nuolat maišant po vieną įmušti kiaušinius. Suberti vaisių, datulių mišinius, miltus ir imbierą. Viską išmaišyti. Tešlą pilti į kepimo indą ir kepti 1,2 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.
Visus padažo ingredientus pakaitinti. Maišyti, kol ištirps cukrus. Virti apie 5 min. Užpilti ant atvėsusio pudingo ir papuošti riešutais.
Tiramisas
100 g 741 kcal
Ruošti 2 val.
8 porcijos
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 250 g maskarponės
- 80 ml kavos likerio
- 200 ml grietinėlės
- 2 šaukšteliai tirpiosios kavos
- 470 ml vandens
- 28 biskvitiniai piršteliai
- 20 g kakavos
Gaminimas
Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi, maskarpone ir kavos likeriu. Išplaktą grietinėlę sudėti į maskarponės mišinį. Kiaušinių baltymus išplakti iki vidutiniškai standžių putų, dalimis sudėti į maskarponę ir laikyti šaltai apie 30 min. Biskvitinius pirštelius pamirkyti tirpiojoje kavoje ir iškloti indo dugną. Ant jų dėti sluoksnį maskarponės, sluoksnį sausainių. Kartoti, kol baigsis sausainiai. Galiausiai užtepti didelį sluoksnį kremo. Laikyti šaltai apie 2 val. Prieš patiekiant apibarstyti kakava.
Trapus tortas
100 g 442 kcal
Ruošti 1,5 val.
8 porcijos
- 6 kiaušinių baltymai
- 270 g cukraus
- 2 šaukšteliai kukurūzų miltų
- Šaukštelis acto
- 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 300 ml grietinėlės
- 2 šaukšteliai miltelinio cukraus
- 120 g braškių
Kiaušinių baltymus išplakti iki vidutiniškai standžių putų. Nuolat plakant pamažu suberti cukrų. Supilti miltus, actą, vanilę ir viską gerai išmaišyti. Mišinį pilti į kepimo indą ir kepti 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 120 °C temperatūros. Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi ir užtepti ant torto pagrindo. Uždėti braškių.
Spanguolių pyragas
100 g 582 kcal
Ruošti 2 val.
8 porcijos
- 500 g sluoksniuotos tešlos
- 80 ml apelsinų sulčių
- 2,5 šaukštelio krakmolo
- 180 g cukraus
- 60 g apelsinų džemo
- 2 šaukšteliai smulkintų graikinių riešutų
- Šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
- 350 g spanguolių
- Spanguolių papuošti
Gaminimas
Tešlą iškočioti ir iškloti kepimo indo dugną. Subadyti. Atskirai išplakti sultis su krakmolu. Suberti likusius ingredientus ir gerai išmaišyti. Ant tešlos pilti įdarą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C temperatūros. Sumažinti temperatūrą iki 180 °C ir kepti apie 35 min.
Bandelės su cinamonu
100 g 631 kcal
Ruošti 45 min.
8 porcijos
- 250 g miltų
- Šaukštelis cukraus
- 50 g sviesto
- 160 ml pieno
- Kiaušinis
Įdarui:
- 50 g rudojo cukraus
- 25 g cukraus
- 3 šaukšteliai kakavos
- 25 g cinamono
Gaminimas
Miltus sumaišyti su cukrumi. Sudėti sviestą ir rankomis suformuoti trupinius. Atskirai išplakti pieną su kiaušiniu. Supilti į miltų mišinį ir viską išmaišyti. Tešlą išminkyti ir iškočioti 2 cm storio stačiakampį. Atskirai sumaišyti įdarui skirtus ingredientus ir ištepti tešlos viršų. Susukti ritinį ir supjaustyti. Kepti 22–25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros.