Kūčios, Kalėdos ir Naujieji metai neįsivaizduojami be sotaus stalo. Visi mėgsta gardžius pikantiškus patiekalus, neretai pamirštami desertus. O juk jie – geriausia šventinės vakarienės dalis! Taigi metas raitotis rankoves ir imtis saldaus šventinio gardėsio, kuriam vietos pilve ras visi.

 

desertai (4)

Imbieriniai sausainiai

 

100 g 201 kcal

Ruošti 2 val.

8 porcijos

 
  • 150 g sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 120 g medaus
  • Šaukštelis sodos
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis malto imbiero
  • Šaukštelis prieskonių mišinio
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 330 g miltų
 

Gaminimas

 

Sviestą ištirpinti su cukrumi ir medumi. Užvirus nukelti nuo ugnies, suberti sodą. Atvėsus įmušti kiaušinį, suberti prieskonius, kepimo miltelius ir miltus. Minkyti, kol tešla sutvirtės. Ją iškočioti ir šaldyti apie 1 val. Dar kartą iškočioti, išpjauti norimas formas ir kepti 8–10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

desertai (1)

Itališkas riešutų skanėstas „Panforte“

 

100 g 453 kcal

Ruošti 1,5 val.

8 porcijos

 
  • 100 g migdolų
  • 100 g lazdynų riešutų
  • Kriaušė
  • 2 abrikosai
  • 100 g figų
  • 100 g miltų
  • 2 šaukšteliai kakavos
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio kalendros
  • 0,5 šaukštelio imbiero
  • 0,5 šaukštelio muskato miltelių
  • 50 g cukraus
  • 100 g juodojo šokolado
  • 120 g medaus
 

Gaminimas

 

Riešutus pakepinti, nulupti luobeles. Smulkiai sukapoti ir sumaišyti su vaisiais. Atskirai sumaišyti miltus, kakavą ir prieskonius. Suberti į riešutų ir vaisių mišinį, gerai išmaišyti. Medų su cukrumi ištirpinti. Virš verdančio vandens ištirpinti šokoladą ir supilti į medaus mišinį. Gautą masę užpilti ant riešutų ir vaisių. Viską gerai išmaišyti. Pilti į kepimo indą ir kepti 25–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 °C temperatūros. Atvėsus apibarstyti kakava.

 

desertai (6)

Datulių pudingas

 

100 g 800 kcal

Ruošti 2 val.

8 porcijos

 
  • 150 g džiovintų vaisių mišinio
  • 120 ml brendžio
  • 230 g datulių
  • 250 ml vandens
  • Šaukštelis sodos
  • 220 g sviesto
  • 160 g rudojo cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 300 g miltų
  • Šaukštelis malto imbiero

Padažui:

  • 300 ml grietinėlės
  • 160 g rudojo cukraus
  • 50 g sviesto
  • 0,5 šaukštelio imbiero
  • Riešutų mišinio papuošti
 

Gaminimas

 

Vaisius užpilti brendžiu, uždengti ir palikti per naktį. Smulkintas datules sumaišyti su vandeniu, soda ir palikti apie 20 min. Sviestą išplakti su cukrumi. Nuolat maišant po vieną įmušti kiaušinius. Suberti vaisių, datulių mišinius, miltus ir imbierą. Viską išmaišyti. Tešlą pilti į kepimo indą ir kepti 1,2 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

Visus padažo ingredientus pakaitinti. Maišyti, kol ištirps cukrus. Virti apie 5 min. Užpilti ant atvėsusio pudingo ir papuošti riešutais.

 

desertai (2)

Tiramisas

   

100 g 741 kcal

Ruošti 2 val.

8 porcijos

 
  • 4 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 250 g maskarponės
  • 80 ml kavos likerio
  • 200 ml grietinėlės
  • 2 šaukšteliai tirpiosios kavos
  • 470 ml vandens
  • 28 biskvitiniai piršteliai
  • 20 g kakavos
 

Gaminimas

 

Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi, maskarpone ir kavos likeriu. Išplaktą grietinėlę sudėti į maskarponės mišinį. Kiaušinių baltymus išplakti iki vidutiniškai standžių putų, dalimis sudėti į maskarponę ir laikyti šaltai apie 30 min. Biskvitinius pirštelius pamirkyti tirpiojoje kavoje ir iškloti indo dugną. Ant jų dėti sluoksnį maskarponės, sluoksnį sausainių. Kartoti, kol baigsis sausainiai. Galiausiai užtepti didelį sluoksnį kremo. Laikyti šaltai apie 2 val. Prieš patiekiant apibarstyti kakava.

 

desertai (3)

Trapus tortas

 

100 g 442 kcal

Ruošti 1,5 val.

8 porcijos

 
  • 6 kiaušinių baltymai
  • 270 g cukraus
  • 2 šaukšteliai kukurūzų miltų
  • Šaukštelis acto
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 300 ml grietinėlės
  • 2 šaukšteliai miltelinio cukraus
  • 120 g braškių
 

Kiaušinių baltymus išplakti iki vidutiniškai standžių putų. Nuolat plakant pamažu suberti cukrų. Supilti miltus, actą, vanilę ir viską gerai išmaišyti. Mišinį pilti į kepimo indą ir kepti 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 120 °C temperatūros. Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi ir užtepti ant torto pagrindo. Uždėti braškių.

 

desertai (5)

Spanguolių pyragas

 

100 g 582 kcal

Ruošti 2 val.

8 porcijos

 
  • 500 g sluoksniuotos tešlos
  • 80 ml apelsinų sulčių
  • 2,5 šaukštelio krakmolo
  • 180 g cukraus
  • 60 g apelsinų džemo
  • 2 šaukšteliai smulkintų graikinių riešutų
  • Šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
  • 350 g spanguolių
  • Spanguolių papuošti
 

 Gaminimas

 

Tešlą iškočioti ir iškloti kepimo indo dugną. Subadyti. Atskirai išplakti sultis su krakmolu. Suberti likusius ingredientus ir gerai išmaišyti. Ant tešlos pilti įdarą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C temperatūros. Sumažinti temperatūrą iki 180 °C ir kepti apie 35 min.

 

desertai (7)

Bandelės su cinamonu

 

100 g 631 kcal

Ruošti 45 min.

8 porcijos

  • 250 g miltų
  • Šaukštelis cukraus
  • 50 g sviesto
  • 160 ml pieno
  • Kiaušinis

Įdarui:

  • 50 g rudojo cukraus
  • 25 g cukraus
  • 3 šaukšteliai kakavos
  • 25 g cinamono
 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su cukrumi. Sudėti sviestą ir rankomis suformuoti trupinius. Atskirai išplakti pieną su kiaušiniu. Supilti į miltų mišinį ir viską išmaišyti. Tešlą išminkyti ir iškočioti 2 cm storio stačiakampį. Atskirai sumaišyti įdarui skirtus ingredientus ir ištepti tešlos viršų. Susukti ritinį ir  supjaustyti. Kepti 22–25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros.

 
Spausdinti