Pietų stalo žvaigždė – lašiša
2023-04-24 08:31Tūkstančius metų lašiša – svarbus mitybos šaltinis. Keltai tikėjo, kad tai vienas protingiausių gyvūnų. Gerbtos kaip išminties simbolis dėl gebėjimo išvengti plėšrūnų, išgyventi tiek gėlame, tiek sūriame vandenyje. Kuo šios žuvys dar gali nustebinti?
Nuo seniausių laikų saugota žuvis
Lašiša šimtmečius vertinta kaip pagrindinė europiečių mitybos dalis. Mat atlantinių lašišų buveinė paplitusi visoje Europos pakrantėje, iki pat Ispanijos. Šiose vietose žvejojama nuo paleolito laikų. Lašišos buvo tokios gyvybiškai svarbios, kad Škotijoje ir Anglijoje priimti įstatymai, kuriais siekta apriboti taršą ir apsaugoti neršiančias žuvis. Ričardas I Liūtaširdis teigė, kad visose užtvankose turi būti paliktas tokio dydžio tarpas, jog trimetė kiaulė galėtų apsisukti neliesdama snukio ar uodegos. Dėl palankių įstatymų lašišos tapo tokios populiarios, kad buvo pigesnės už bet kurią kitą žuvį ar mėsą. Bendras jų populiacijos mažėjimas pirmą kartą pastebėtas 1215 m., kai tinklai, užmesti per upes, ypač Temzę, neleido grįžti į natūralias nerštavietes. Taigi itin sumažėjo neršiančių žuvų. Dėl industrializacijos ir modernizuotos žvejybos plėtros lašišų toliau mažėjo. Konservavimas ir šaldymas padidino lašišų paklausą visame pasaulyje ir sumažino Atlanto vandenyno populiaciją. Šis mažėjimas tęsėsi iki 7-ojo dešimtmečio, kai atlantinių lašišų ištekliai sumenko dėl per didelio vartojimo.
Ilgainiui lašišos tapo pagrindiniu Šiaurės Amerikos gyventojų maisto šaltiniu. Užfiksuota, kad kai kuriose bendruomenėse daugiau 90 % maisto likučių sudarė ši žuvis. Džiovinant ir rūkant lašišas nestokota baltymų ištisus metus. Tai gerino bendrą gyvenimo kokybę. 10-ojo dešimtmečio pabaigoje pristatytas vadinamasis žuvies ratas – efektyvus žvejybos būdas, kuriuo per dieną galima sugauti beveik 9 tonas žuvies. Be to, į savo buveines grįžtančioms lašišoms gaudyti naudoti žiauniniai tinklai. Dėl šių žūklės metodų lašišų ištekliai sparčiai menko, nes nė viena negalėjo grįžti neršti.
Spalvos skirtumai
Lašišos spalva paprastai svyruoja nuo oranžinės iki raudonos. Natūrali spalva nulemta karotenoidų pigmentų, daugiausia astaksantino ir kantaksantino. Laukinės lašišos šių karotenoidų gauna ėsdamos krilius ir kitus mažyčius vėžiagyvius. Karotenoidų (daugiausia kantaksantino ir astaksantino) koncentracija viršija 8 mg/kg mėsos, o visi žuvų gamintojai stengiasi pasiekti šį lygį. Tobulėjant žuvies perdirbimo ir saugojimo būdams, kurie gali pakenkti kantaksantino koncentracijai, į žuvų pašarą dedama daugiau pigmentų, siekiant kompensuoti žalingą apdorojimo poveikį. Laukinėse žuvyse karotenoidų kiekis siekia iki 25 mg/kg.
Nauda sveikatai
Saugo širdį. Antioksidantas astaksantinas suteikia lašišoms išskirtinį raudoną atspalvį ir susijęs su mažesne širdies ligų rizika, nes mažina blogojo cholesterolio oksidaciją ir didina gerojo cholesterolio kiekį. Kai kurie tyrimai rodo, kad astaksantinas gali sumažinti uždegimą ir oksidacinį stresą, taip pat saugo nuo riebalų apnašų susidarymo arterijose, o dėl šių veiksnių mąžta širdies ligų rizika. Be to, manoma, kad astaksantinas kartu su lašišose esančiomis omega-3 riebalų rūgštimis saugo smegenis ir nervų sistemą nuo uždegimo. Šis antioksidantas padeda išvengti odos pažeidimų ir atrodyti jauniau. Vienoje mokslininkų apžvalgoje minėta, kad astaksantinas mažina raukšlių radimąsi, gerina odos stangrumą ir sergsti jos ląsteles nuo pažeidimų.
Padeda reguliuoti kūno svorį. Kaip ir kiti daug baltymų turintys maisto produktai, lašišos ilgam pasotina. Be to, palyginti su kitu baltymingu maistu, jų valgant paspartėja medžiagų apykaita. Tyrimai rodo, kad šiose riebiose žuvyse esančios omega-3 riebalų rūgštys gali paskatinti nutukusių žmonių lieknėjimą. Ištyrus vaikus, sergančius nealkoholine suriebėjusia kepenų liga, nustatyta, kad vartojant lašišų gerokai sumažėjo kepenų riebalų ir pilvinių riebalų kiekis.
Sergsti nuo uždegimo. Lašišos suteikia galingą apsaugą nuo lėtinio uždegimo. Daugelis ekspertų mano, kad uždegimas – pagrindinė daugelio lėtinių ligų priežastis, įskaitant širdies ligas, cukrinį diabetą ir vėžį. Keletas tyrimų parodė, kad valgant daugiau lašišų ir kitų žuvų sumažėja uždegimo žymenų. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 4105 žmonės, atskleidė, kad dažnas žuvies vartojimas susijęs su mažesniu leukocitų kiekiu, o jie dažniausiai parodo lėtinio uždegimo mastą organizme.
Gerina smegenų darbą. Vis daugiau tyrimų rodo, kad įtraukus lašišų į kasdienį meniu pagerėja smegenų veikla. Nustatyta, kad riebi žuvis ir žuvų taukai saugo smegenų sveikatą tiek nėštumo metu, tiek sulaukus vyresnio amžiaus. Vienoje apžvalgoje nustatyta, kad suvartojus bent 2 porcijas žuvies per savaitę, demencijos rizika sumažėjo 10 %, o Alzheimerio ligos – 30 %. Kitoje 2020 m. apžvalgoje padaryta išvada, kad žuvies vartojimas gerina sveikų suaugusiųjų atmintį ir saugo smegenų struktūrą. Valgant lašišų dėl omega-3 riebalų rūgščių palaikoma gera psichinė sveikata. Remiantis 10 tyrimų apžvalga, bent viena žuvies porcija per savaitę arba 500 mg omega-3 riebalų rūgščių suvartojimas per dieną susijęs su mažesne depresijos rizika, ypač moterims. Kitas nedidelis tyrimas, kuriame dalyvavo 23 jauni suaugusieji, parodė, kad vartojant omega-3 riebalų rūgščių papildų po 21 dienos sušvelnėjo depresijos simptomai. Kitais tyrimais irgi patvirtinta, kad šios riebalų rūgštys slopina nerimo simptomus ir gerina nuotaiką.
100 g 202 kcal
Baltymai 19,9 g
Vitaminas D12,5 μg
Vitaminas A 41 μg
Vitaminas B9 26 μg
Kalcis 13 mg
Magnis 29 mg
Kalis 371 mg
Fosforas 266 mg
Orkaitėje kepta lašiša
4 porcijos
100 g 357 kcal
Ruošti 40 min.
- 500 g lašišos filė
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai balzaminio acto
- 2 šaukšteliai maltų rozmarinų
- Česnako skiltelė
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 500 g smidrų
- Pusė mėlynojo svogūno
- Citrina
GAMINIMAS. Lašišą padalinti į keturis gabalėlius, dėti į aliejumi išteptą kepimo indą. Sumaišyti likusį aliejų, actą, rozmarinus, smulkintą česnaką, pasūdyti. Pusę mišinio užpilti ant lašišos. Į didelį dubenį sudėti smidrus, stambiai pjaustytą svogūną ir apšlakstyti likusiu aliejaus mišiniu. Daržoves sudėti aplink lašišą, pagardinti prieskoniais, ant kiekvieno gabalėlio uždėti citrinos griežinėlį. Kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Sumuštiniai su lašiša ir avokadu
2 porcijos
100 g 312 kcal
Ruošti 10 min.
- Pusė avokado
- 20 g agurko
- Citrina
- 2 riekės itališkos duonos
- 50 g sūdytos lašišos
- Pusė šaukštelio sezamų sėklų
- 5 g saulėgrąžų daigų
GAMINIMAS. Avokadą sutrinti su išspaustomis citrinos sultimis. Užtepti ant duonos. Dėti po lašišos gabalėlį, ploną juostelę agurko. Pabarstyti sezamais ir saulėgrąžų daigais.
Autorius Monika Budnikienė