Rūgštynė – daugiametis, šalčiams pakantus augalas, kurį Lietuvoje galima aptikti daugelyje vietų. Pavasarį populiariausia rūgštynių sriuba ne tik atgaivina ir suteikia energijos, bet ir turi gydomųjų savybių.

 

rūgštynių sriuba

Nereiklių rūgštynių yra daug rūšių, bet iš jų valgomos tik kelios. Valgiui vartojami tik labai jauni augalo lapeliai. Juos galima valgyti žalius, dėti į salotas, nesaldžių pyragų įdarą ir t. t. Rūgštynėse gausu vitaminų ir mineralų: vitaminų A, C, E, H, K, B grupės, kalio, fosforo, natrio, magnio, kalcio, sieros, jodo, geležies, mangano, fluorido ir kt. Taip pat jose yra organinių rūgščių, flavonoidų, taninų. 100 g rūgštynių turi apie 20 kalorijų.

 

Rūgštynės aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais, stiprina imuninę sistemą. Naikina bakterijas, slopina skausmą, uždegimą. Gerina širdies ir kraujagyslių veiklą, gerina kraują. Rūgštynės padeda normalizuoti virškinamojo trakto veiklą. Gerina tulžies ir kepenų veiklą. Rūgštynių rekomenduojama vartoti alergiškiems žmonės. Gali pagerinti savijautą, prasidėjus šienligei.

 

Rūgštynių patariama vengti nėščioms moterims, sergant gastritu ir pepsine opa, podagra, kai kuriomis inkstų ligomis, padidėjus skrandžio rūgštingumui. Sergant kitomis ligomis, taip pat reikėtų pasitarti su gydytoju, prieš pradedant vartoti šiuos pavasarinius žalumynus. Rūgštynių nevartoti labai ilgą laiką, jausti saiką. Labai gausiai rūgštynių vartoti nerekomenduojama dar ir dėlto, kad jose yra oksalo rūgšties, kurios perteklius žmogaus organizme kenkia – gali atsirasti inkstų akmenų.

 

Balandį prasideda rūgštynių sezonas. Tačiau jomis gardžiuotis galima visus metus – prieš tai užsišaldžius šaldiklyje. Prieš šaldant jaunus rūgštynių lapelius nuplauti, nusausinti ir atskirai sudėti ant plastikinių maišelių.

 

Rūgštynes galima konservuoti. Stiklainius sterilizuoti. Tada pridėti rūgštynių lapų, bet ne per daug. Užpilti verdančiu vandeniu ir silpnu druskos tirpalu. Sandariai užsukti dangtelius. Konservuotų rūgštynių galima dėti į sriubas, troškinius.

 

6 natūraliosios medicinos receptai gerai sveikatai:

 

  • Nuo šlapimo pūslės uždegimo (cistito) rekomenduojama daryti voneles su rūgštynių nuoviru. 500 jaunų rūgštynių lapų užpilti litru vandens ir virti 10 minučių. Nuovirą supilti į vonią. Vanduo turėtų būti maloniai šiltas (apie 36 laipsnių). Gydomojoje vonioje pagulėti 8 – 10 minučių. Tokia vonia gali padėti ir sergant odos ligomis.

 

  • Sergant angina gerklę galima skalauti vandeniu praskiestomis rūgštynių sultimis. Rūgštynių antpilu galima skalauti gerklę. 250 g rūgštynių užpilti litru verdančio vandens. Po 10 – 15 minučių nukošti skystį. Juo skalauti gerklę keletą kartų per dieną, kol liga praeis.

 

  • Sergant reumatu, sąnarių ligomis taip pat rekomenduojama vartoti rauktalapių rūgštynių šaknų nuovirą. Gerti po 2 šaukštus 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.

 

  • Siekiant išvalyti organizmą, sustiprinti imuninę sistemą ir pagerinti virškinimą rekomenduojama sezono metu valgyti šviežių rūgštynių. Papildomai galima gerti rauktalapių rūgštynių šaknų nuovirą, kuris šalina toksinus ir stiprina organizmą.

 

  • Siekiant sustiprinti nervų sistemą. Šaukštą smulkintų jaunų rūgštynių užpilti verdančiu vandeniu. Pakaitinti ant silpnos ugnies ir atvėsinti. Rekomenduojama vartoti po 80 ml 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį.

 

  • Siekiant išsaugoti gerą regėjimą ir sveikas akis, rekomenduojama valgyti daugiau rūgštynių, gerti nuovirą. Rūgštynėse yra vitamino A, kuris padeda palaikyti gerą regėjimą ir gali padėti išvengti geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos. Beta karotenas, iš kurio gaminamas vitaminas A, veikia kaip antioksidantas, stabdantis senėjimo požymius ir padedantis apsaugoti gyvybiškai svarbų organą – akis.

 

Vitamininga rūgštynių sriuba

 

  • 250 g jaunų rūgštynių lapų
  • 1 – 2 bulvės
  • Morka
  • 100 g mocarelos
  • Grietinės pagal skonį
  • Kiaušinis
  • 1 l vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kmynų pagal skonį
  • Krapų puošti

 

Gaminimas

 

 

Į verdantį vandenį sudėti supjaustytas bulves ir virti ant silpnos ugnies. Morkas supjaustyti. į keptuvę įpilti šiek aliejaus ir pakepinti morkas su kmynais. Sudėti tarkuotą mocarelos sūrį ir minutę pakepinti. Rūgštynes nuplauti ir stambiai supjaustyti. Kai bulvės suminkštės, į puodą sudėti pakepintas morkas su sūriu ir rūgštynėmis, ir išmaišyti. Paskaninti druska ir pipirais. Virti dar minutę. Po to puodą nukelti nuo ugnies. Papuošti smulkintais krapais. Patiekti su kietai virtu kiaušiniu ir 1 – 2 šaukštais grietinės.

 

100 g apie 34 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

6 porcijos

Spausdinti