Netinkamais, daug cukraus ir druskos turinčiais, pagardais galima sugadinti net sveikiausią maistą. Juos rekomenduojama keisti sveikesnėmis alternatyvomis. Bus ne mažiau skanu!

 

pagardai

10 sveikesnių mėgstamų pagardų alternatyvos:

 
  • Jeigu patinka majonezas… Majonezo reputacija suprastėjo, kai išsiaiškinta, jog daug riebalų vartoti nesveika. Padažas, pagamintas iš avokadų ir alyvuogių aliejaus, turi gerų mononesočiųjų riebalų ir papildo patiekalus nauju skoniu. Naudoti salotoms, sumuštiniams ir kitiems valgiams gardinti. Pagaminti visai nesudėtinga!
 
  • Jeigu patinka kečupas… Jį rekomenduojama keisti pomidorų padažu be aukštos fruktozės kukurūzų sirupo, mažesniu cukraus, riebalų ir kalorijų kiekiu. Pagrindinės sudedamosios dalys – pomidorų padažas ir actas.
 
  • Jeigu patinka sviestas… Galima keisti panašios kreminės konsistencijos avokado minkštimu. Avokadu apteptas duonos skrebutis turi dietinių skaidulų, vitaminų, mineralų ir sveikų riebalų. Taip pat avokado galima dėti į kreminius padažus visadalių miltų makaronų ar daržovių patiekalams. Jeigu tikrai reikia naudoti sviestą, rekomenduojama rinktis tikrai sveiką ir kokybišką lydytą sviestą (ghi). Išvalytame indiškame svieste apstu A, D ir E vitaminų, linoleno rūgšties.
 
  • Jeigu patinka barbekiu padažas… Pagrindinė barbekiu padažo sudedamoji dalis – aukštos fruktozės kukurūzų sirupas, todėl rekomenduojama paieškoti alternatyvų, kurios patiekalams taip pat suteiktų dūmo kvapą ir skonį. Padažas gaminamas iš smulkintų pomidorų, Kajeno paprikos, žolelių, česnako ir acto. Rekomenduojama rinktis ekologiškus, organinius gaminius.
 
  • Jeigu patinka garstyčios… Garstyčios iš esmės nėra blogos. Tačiau reikėtų rinktis garstyčias, kurių sudėtyje yra sumažintas druskos kiekis arba jos visai nėra. Taip pat rekomenduojama rinktis ekologišką arba organinę produkciją.
 
  • Jeigu patinka sojų padažas… Tradicinis sojų padažas turi labai daug druskos, todėl vertinamas prieštaringai. Viena vertus, jis naudingas, kita vertus – nelabai. Rekomenduojama rinktis sojų padažą su sumažintu druskos kiekiu, be glitimo.
 
  • Jeigu patinka rančos padažas… JAV labai populiarus rančos padažas gaminamas iš pasukų, druskos, česnakų, svogūnų, žalumynų (dažniausiai laiškinių česnakų, petražolių ir krapų) ir prieskonių (dažniausiai juodųjų pipirų, paprikų miltelių ir maltų garstyčių sėklų), sumaišytų su majonezu ar kita aliejine emulsija. Kaimiškas padažas turi daug druskos ir kalorijų, todėl net sveikiausią maistą gali padaryti ne tokiu naudingu. Majonezą rekomenduojama keisti graikišku jogurtu.
 
  • Jeigu patinka uogienė ir džemas… Keisti šviežiomis uogomis ir vaisiais, kurie turi daugiau skaidulų, vitaminų, mineralų ir mažiau cukraus negu perdirbti gaminiai.
 
  • Jeigu patinka grietinė… Keisti natūraliu graikišku jogurtu. Graikiškame jogurte yra daug baltymų ir kalcio, o skonis ne blogesnis nei grietinės.
 
  • Jeigu patinka terijakio padažas… Azijietiškame padaže tiek daug druskos, kad lengva viršyti rekomenduojamą dienos normą. Rekomenduojama rinktis padažą su mažesniu druskos kiekiu. Beje, terijakio padažo galima pasigaminti ir patiems namuose iš sojų padažo su mažesniu druskos kiekiu.