Natūraliai saldu…
2025-05-29 08:46Pasinerkime į saldų desertų pasaulį be jokio cukraus! Vietoj jo – gamtos dovanojamas saldumas: medus, datulės, klevų sirupas, stevija… Šie ingredientai ne tik suteikia malonų saldumą, bet ir papildo desertus naudingomis maistinėmis medžiagomis. Atraskite skonius, kurie užburia ir kartu suteikia neįtikėtino malonumo be sąžinės priekaištų.
Avižiniai sausainiai
15 vnt.
100 g 189 kcal
Ruošti 25 min.
- 2 prinokę bananai
- 8 minkštos datulės be kauliukų
- Žiupsnelis cinamono
- 90 g avižinių dribsnių
- 50 g razinų
GAMINIMAS. Bananus ir datules sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Jei datulės kietokos, prieš tai išmirkyti vandenyje, kol suminkštės. Įmaišyti cinamoną, dribsnius, razinas. Suformuoti sausainius, išdėlioti skardoje, išklotoje kepimo popieriumi. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Desertinis glotnutis
2 porcijos
100 ml 130 kcal
Ruošti 3 min.
- Prinokęs bananas
- 5 minkštos datulės be kauliukų
- 200 g natūralaus jogurto
- Šaukštas medaus
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Visus ingredientus sutrinti elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.
Kakavinis avokadų pudingas
2 porcijos
100 g 180 kcal
Ruošti 2 val.
- Prinokęs avokadas
- 2 šaukšteliai nesaldintų kakavos miltelių
- 2 šaukštai klevų sirupo
- Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
- 3 šaukštai migdolų pieno
GAMINIMAS. Avokado minkštimą kartu su likusiais ingredientais sutrinti elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos. Sudėti į serviravimo indelius ir apie 2 val. palaikyti šaldytuve.
Kakaviniai bananų ledai
2 porcijos
100 g 198 kcal
Ruošti 2 val.
- 3 bananai
- Šaukštas nesaldinto riešutų sviesto
- Pusė šaukštelio nesaldintos kakavos miltelių
- Granolos, medaus patiekti
GAMINIMAS. Bananus bent 2 val. laikyti šaldymo kameroje, kol visiškai sušals. Išėmus nulupti žievelę, supjaustyti gabalėliais ir kartu su riešutų sviestu bei kakava sutrinti elektriniu trintuvu iki tolygios masės. Dėti į serviravimo indelius ir patiekti pagardinus granola, skystu medumi.
Sūrio pyragas su šilauogėmis
12 porcijų
100 g 225 kcal
Ruošti 6 val.
PAGRINDUI:
- 200 g visų grūdo dalių sausainių
- 2 šaukštai tirpinto sviesto
- Šaukštelis stevijos miltelių
ĮDARUI:
- 900 g neutralaus skonio kreminio sūrio
- 200 g graikiško jogurto
- 3 šaukšteliai stevijos miltelių
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
PAPUOŠIMUI:
- 150 g šviežių šilauogių
- Šviežių mėtų
GAMINIMAS. Sausainius susmulkinti iki trupinių. Sumaišyti su sviestu ir stevija. Iš gautos masės suformuoti pyrago formos dugną bei kraštus, suspausti. Bent 15 min. palaikyti šaldytuve.
Įdarui sumaišyti visus jam skirtus ingredientus iki tolygios masės. Ją supilti ant paruošto pagrindo. Pyragą kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C, kol sutvirtės, bet centre dar truputį judės. Palikti atvėsti kambario temperatūroje, vėliau perkelti į šaldytuvą ir šaldyti bent 4 val., geriausia per naktį. Prieš patiekiant papuošti uogomis ir mėtomis.
Autorė Jūratė Survilė