Mėgstamosios trešnės
2020-06-25 08:25Vasara net neįsivaizduojama be nuostabaus skonio trešnių. Jos itin skanios šviežios, o konservuotos puikiai tinka gėrimams, kokteiliams puošti. Šiomis uogomis dažniausiai gardinami įvairūs desertai ir naminiai kepiniai.
Maistinė vertė 100 g
Angliavandenių 16 g
Baltymų 1 g
Riebalų 0 g
100 g apie 63 kcal
Naudingosios medžiagos | 100 g |
Vitaminas A | 3,84 µg |
Vitaminas C | 7 mg |
Vitaminas E | 0,1 mg |
Vitaminas K | 2,1 µg |
Folatai | 4 µg |
Niacinas | 0,2 mg |
Pantoteno rūgštis | 0,2 mg |
Kalcis | 13 mg |
Geležis | 0,4 mg |
Magnis | 11 mg |
Fosforas | 21 mg |
Kalis | 222 mg |
Manganas | 0,1 mg |
Varis | 0,1 mg |
Omega-3 riebalų rūgštys | 26 mg |
Omega-6 riebalų rūgštys | 27 mg |
Augintos jau senovės graikų
Manoma, kad trešnės kilo iš Mažosios Azijos, tarp Juodosios ir Kaspijos jūrų. Tikėtina, kad patys pirmieji jas augino graikai. Ispanijos misionieriai šių uogų atgabeno į Kaliforniją. Šiandien labai daug trešnių užauginama JAV. Jos nėra lepios, atlaiko staigias oro permainas ar gana prastas klimato sąlygas. Įvairiuose krašte auginamų uogų rūšys gali skirtis, nes pasirenkamos auginti pagal dirvožemį.
Nauda sveikatai
- rešnės turtingos flavonoidų, pavyzdžiui, antocianinų, todėl gerina širdies veiklą. Magnis ir skaidulos padeda sureguliuoti kraujo spaudimą, tad sumažinama insulto, aterosklerozės rizika ir palaikoma širdies ir kraujagyslių sveikata. Be to, magnis palaiko normalų širdies ritmą ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
- Gerina virškinimą. Trešnėse yra ląstelienos, ji svarbi optimali virškinimo sistemos veiklai. Vitaminas A padeda palaikyti sveiką virškinimo organų gleivinę. Šių uogų lapų nuoviras gydo skrandžio ir žarnyno negalavimus, saugo nuo vidurių užkietėjimo.
- Gražina odą. Trešnėse daug įvairių vitaminų, todėl jos palaiko gražią ir sveiką odą. Vitaminas E saugo nuo raukšlių atsiradimo. Vitaminas C prisideda prie kolageno gamybos proceso, todėl jungiamieji audiniai išlieka elastingi. Antikinėje medicinoje buvo siūloma trešnių lapų kompresais gydyti įvairias odos ligas, egzemas, lėtines opas, pūliuojančias žaizdas.
- Stiprina kaulus. Vitaminai C ir K bei mikroelementas manganas stiprina kaulus. Vitaminas K aktyvina baltymus, stiprinančius naujus kaulų mineralinį audinį. Vitaminas C skatina kolageno sintezę. Šis baltymas užima nemažą dalį kaulų audinio. Manganas taip pat skatina kolageno gamybą ir aktyvina fermentus, reikalingus kaulams vystytis.
- Saugo nuo vėžio. Trešnėms tamsią spalvą suteikiantys antocianinai mažina riziką susirgti vėžiu. Jie yra antioksidantai, kovoja su genetinėmis mutacijomis, saugo nuo audinių pažeidimų. Jie gali sulėtinti vėžio ląstelių augimą. Įrodyta, kad antocianinai suteikia natūralią apsaugą nuo saulės. Mažindami ultravioletinių spindulių poveikį jie sumažina galimybę odos vėžiui vystytis.
- Saugo nuo raukšlių. Kolagenas, itin svarbus odai, yra vienas pagrindinių jungiamųjų audinių baltymų. Jis padeda apsaugoti odą nuo saulės ir įvairių dulkių žalos. Vitaminas C, esantis uogose, skatina gamintis kolageną. Valgant trešnių gerinama bendra odos būklė, ji tampa elastingesnė, mažiau randasi raukšlių.
Mėlynių ir trešnių šaltsriubė
100 ml 95 kcal
4 žmonėms
Ruošti 2 val.
- 400 g mėlynių
- 500 g trešnių
- 1 l vandens
- 150 g cukraus
- Šaukštelis cinamono
- Šaukštelis gvazdikėlių
- Šaukštelis grietinės
- Šaukštelis krakmolo
Gaminimas
Mėlynes ir trešnes be kauliukų sudėti 1 l verdančio vandens, suberti cukrų, cinamoną, gvazdikėlius ir virti apie 15 min. Sutrinti. Grietinę sumaišyti su krakmolu ir supilti į sriubą. Dar pavirti 5 min. Patiekti atvėsintą.
Vanilinis saldumas
100 g 190 kcal
4 žmonėms
Ruošti 3 val.
- 0,5 vanilės ankšties
- 20 g želatinos
- 450 ml riebios grietinėlės
- 100 ml pieno
- 150 g baltojo šokolado
- 50 g cukraus
Viršutiniam sluoksniui:
- 10 g želatinos
- 400 g trešnių
- 100 g cukraus
Gaminimas
Vanilės ankštį perpjauti ir išimti sėklytes. Želatiną užpilti 60 ml vandens ir palaukti kelias minutes, kol išbrinks. Grietinėlę sumaišyti su pienu, baltojo šokolado gabalėliais, cukrumi ir vanilės ankšties sėklytėmis. Viską kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant, kol šokoladas ištirps. Išbrinkusią želatiną ištirpinti garų vonelėje, supilti į grietinėlę ir gerai išmaišyti. Masę išpilstyti į indelius ir laikyti šaldytuve apie 1 val., kad sustingtų. Želatiną, skirtą viršutiniam sluoksniui, užpilti 30 ml vandens ir išbrinkinti. Paskui kaitinti garų vonelėje, kol ištirps. Trešnes sutrinti su cukrumi, įmaišyti ištirpusią želatiną. Masę užpilti ant sustingusio grietinėlės sluoksnio ir laikyti šaldytuve apie 1 val., kad sustingtų.
Vaisių salotos
100 g apie 90 kcal
2 žmonėms
Ruošti 25 min.
- 2 abrikosai
- 0,5 greipfruto
- 20 g žaliųjų vynuogių
- Bananas
- Kivis
- 100 g trešnių
- 20 g mėlynių
- 20 g aviečių
- 20 g raudonųjų serbentų
- 20 ml citrinų sulčių
- Šaukštelis medaus
Gaminimas
Abrikosus, greipfrutą, vynuoges, kivį ir bananą supjaustyti. Sudėti trešnes, mėlynes, avietes, raudonuosius serbentus, viską išmaišyti. Citrinų sultis sumaišyti su medumi ir apipilti vaisius. Galima patiekti papuošus mėtos lapeliu.
Specialistės komentaras
Asmeninė trenerė Olga Grinskis
Vasara – puikus laikas, kai galima lepintis skaniais produktais nekenkiant savo figūrai ir sveikatai. Tai puikus metas valgyti įvairių uogų, tarp jų trešnių. Trešnėse yra vitaminų A, C ir P, geležies, kalio, natrio, magnio, kalcio, fosforo. Šios medžiagos aktyvina medžiagų apykaitos procesus, gerina apetitą ir smegenų veiklą, stiprina organizmą. Tamsiai raudonos spalvos trešnėse, kaip ir kitose tamsiose uogose, gausu antocianinų ir karotenoidų. Jie stiprina kraujagyslių sieneles. Trešnių patariama valgyti žmonėms, sergantiems širdies ligomis. Jos teikia organizmui kalio, šis būtinas normaliai širdies veiklai. Taip pat trešnės tinka tiems, kuriems padidėjęs kraujospūdis. Trešnėse, kaip ir kitose uogose, gausu ląstelienos, todėl jos gerina virškinimą. Renkantis uogas, derėtų atkreipti dėmesį į jų kotelius – jie turi būti žali. Gelsvi koteliai yra ženklas, kad trešnės pernokusios. Šių uogų patariama nepersivalgyti, kad būtų išvengiama pilvo pūtimo.