Vasara net neįsivaizduojama be nuostabaus skonio trešnių. Jos itin skanios šviežios, o konservuotos puikiai tinka gėrimams, kokteiliams puošti. Šiomis uogomis dažniausiai gardinami įvairūs desertai ir naminiai kepiniai.

 

cherry-1566779_640

Maistinė vertė 100 g 

 

Angliavandenių 16 g

Baltymų 1 g 

Riebalų 0 g

100 g apie 63 kcal

 
Naudingosios medžiagos 100 g
Vitaminas A 3,84 µg
Vitaminas C 7 mg
Vitaminas E 0,1 mg
Vitaminas K 2,1 µg
Folatai 4 µg
Niacinas 0,2 mg
Pantoteno rūgštis 0,2 mg
Kalcis 13 mg
Geležis 0,4 mg
Magnis 11 mg
Fosforas 21 mg
Kalis 222 mg
Manganas 0,1 mg
Varis 0,1 mg
Omega-3 riebalų rūgštys 26 mg
Omega-6 riebalų rūgštys 27 mg
 

Augintos jau senovės graikų

 

Manoma, kad trešnės kilo iš Mažosios Azijos, tarp Juodosios ir Kaspijos jūrų. Tikėtina, kad patys pirmieji jas augino graikai. Ispanijos misionieriai šių uogų atgabeno į Kaliforniją. Šiandien labai daug trešnių užauginama JAV. Jos nėra lepios, atlaiko staigias oro permainas ar gana prastas klimato sąlygas. Įvairiuose krašte auginamų uogų rūšys gali skirtis, nes pasirenkamos auginti pagal dirvožemį.
 
Nauda sveikatai

 
  • rešnės turtingos flavonoidų, pavyzdžiui, antocianinų, todėl gerina širdies veiklą. Magnis ir skaidulos padeda sureguliuoti kraujo spaudimą, tad sumažinama insulto, aterosklerozės rizika ir palaikoma širdies ir kraujagyslių sveikata. Be to, magnis palaiko normalų širdies ritmą ir padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
 
  • Gerina virškinimą. Trešnėse yra ląstelienos, ji svarbi optimali virškinimo sistemos veiklai. Vitaminas A padeda palaikyti sveiką virškinimo organų gleivinę. Šių uogų lapų nuoviras gydo skrandžio ir žarnyno negalavimus, saugo nuo vidurių užkietėjimo.
 
  • Gražina odą. Trešnėse daug įvairių vitaminų, todėl jos palaiko gražią ir sveiką odą. Vitaminas E saugo nuo raukšlių atsiradimo. Vitaminas C prisideda prie kolageno gamybos proceso, todėl jungiamieji audiniai išlieka elastingi. Antikinėje medicinoje buvo siūloma trešnių lapų kompresais gydyti įvairias odos ligas, egzemas, lėtines opas, pūliuojančias žaizdas.
 
  • Stiprina kaulus. Vitaminai C ir K bei mikroelementas manganas stiprina kaulus. Vitaminas K aktyvina baltymus, stiprinančius naujus kaulų mineralinį audinį. Vitaminas C skatina kolageno sintezę. Šis baltymas užima nemažą dalį kaulų audinio. Manganas taip pat skatina kolageno gamybą ir aktyvina fermentus, reikalingus kaulams vystytis.
 
  • Saugo nuo vėžio. Trešnėms tamsią spalvą suteikiantys antocianinai mažina riziką susirgti vėžiu. Jie yra antioksidantai, kovoja su genetinėmis mutacijomis, saugo nuo audinių pažeidimų. Jie gali sulėtinti vėžio ląstelių augimą. Įrodyta, kad antocianinai suteikia natūralią apsaugą nuo saulės. Mažindami ultravioletinių spindulių poveikį jie sumažina galimybę odos vėžiui vystytis.
 
  • Saugo nuo raukšlių. Kolagenas, itin svarbus odai, yra vienas pagrindinių jungiamųjų audinių baltymų. Jis padeda apsaugoti odą nuo saulės ir įvairių dulkių žalos. Vitaminas C, esantis uogose, skatina gamintis kolageną. Valgant trešnių gerinama bendra odos būklė, ji tampa elastingesnė, mažiau randasi raukšlių.

 
tresnes (2)

Mėlynių ir trešnių šaltsriubė

 

100 ml 95 kcal

4 žmonėms

Ruošti 2 val.

 
  • 400 g mėlynių
  • 500 g trešnių
  • 1 l vandens
  • 150 g cukraus
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštelis gvazdikėlių
  • Šaukštelis grietinės
  • Šaukštelis krakmolo
 

Gaminimas

 

Mėlynes ir trešnes be kauliukų sudėti 1 l verdančio vandens, suberti cukrų, cinamoną, gvazdikėlius ir virti apie 15 min. Sutrinti. Grietinę sumaišyti su krakmolu ir supilti į sriubą. Dar pavirti 5 min. Patiekti atvėsintą.

 
tresnes (1)Vanilinis saldumas

 

100 g 190 kcal

4 žmonėms

Ruošti 3 val.

 
  • 0,5 vanilės ankšties
  • 20 g želatinos
  • 450 ml riebios grietinėlės
  • 100 ml pieno
  • 150 g baltojo šokolado
  • 50 g cukraus
 

Viršutiniam sluoksniui:

  • 10 g želatinos
  • 400 g trešnių
  • 100 g cukraus
 

Gaminimas

 

Vanilės ankštį perpjauti ir išimti sėklytes. Želatiną užpilti 60 ml vandens ir palaukti kelias minutes, kol išbrinks. Grietinėlę sumaišyti su pienu, baltojo šokolado gabalėliais, cukrumi ir vanilės ankšties sėklytėmis. Viską kaitinti ant silpnos ugnies nuolat maišant, kol šokoladas ištirps. Išbrinkusią želatiną ištirpinti garų vonelėje, supilti į grietinėlę ir gerai išmaišyti. Masę išpilstyti į indelius ir laikyti šaldytuve apie 1 val., kad sustingtų. Želatiną, skirtą viršutiniam sluoksniui, užpilti 30 ml vandens ir išbrinkinti. Paskui kaitinti garų vonelėje, kol ištirps. Trešnes sutrinti su cukrumi, įmaišyti ištirpusią želatiną. Masę užpilti ant sustingusio grietinėlės sluoksnio ir laikyti šaldytuve apie 1 val., kad sustingtų.
tresnes (3)

Vaisių salotos

 

100 g apie 90 kcal

2 žmonėms

Ruošti 25 min. 

 
  • 2 abrikosai
  • 0,5 greipfruto
  • 20 g žaliųjų vynuogių
  • Bananas
  • Kivis
  • 100 g trešnių
  • 20 g mėlynių
  • 20 g aviečių
  • 20 g raudonųjų serbentų
  • 20 ml citrinų sulčių
  • Šaukštelis medaus
 

Gaminimas

 

Abrikosus, greipfrutą, vynuoges, kivį ir bananą supjaustyti. Sudėti trešnes, mėlynes, avietes, raudonuosius serbentus, viską išmaišyti. Citrinų sultis sumaišyti su medumi ir apipilti vaisius. Galima patiekti papuošus mėtos lapeliu.

 

Specialistės komentaras

Asmeninė trenerė Olga Grinskis

 

Vasara – puikus laikas, kai galima lepintis skaniais produktais nekenkiant savo figūrai ir sveikatai. Tai puikus metas valgyti įvairių uogų, tarp jų trešnių. Trešnėse yra vitaminų A, C ir P, geležies, kalio, natrio, magnio, kalcio, fosforo. Šios medžiagos aktyvina medžiagų apykaitos procesus, gerina apetitą ir smegenų veiklą, stiprina organizmą. Tamsiai raudonos spalvos trešnėse, kaip ir kitose tamsiose uogose, gausu antocianinų ir karotenoidų. Jie stiprina kraujagyslių sieneles. Trešnių patariama valgyti žmonėms, sergantiems širdies ligomis. Jos teikia organizmui kalio, šis būtinas normaliai širdies veiklai. Taip pat trešnės tinka tiems, kuriems padidėjęs kraujospūdis. Trešnėse, kaip ir kitose uogose, gausu ląstelienos, todėl jos gerina virškinimą. Renkantis uogas, derėtų atkreipti dėmesį į jų kotelius – jie turi būti žali. Gelsvi koteliai yra ženklas, kad trešnės pernokusios. Šių uogų patariama nepersivalgyti, kad būtų išvengiama pilvo pūtimo.