Medus – vienas unikaliausių gamtos stebuklų
2013-02-22 12:06Nuo neatmenamų laikų medus laikomas dievų maistu ir sveikatos šaltiniu. Medaus gydomosios savybės minimos Šventajame Rašte, o atrastas seniausias oloje esantis piešinys su žmogumi ir bitėmis išraižytas maždaug prieš 7000 m. Pagonybės laikais lietuviai tikėjo, kad žmogaus siela apsigyvena bitėje, todėl bitės ne nugaišta, bet miršta. Ką šiandien žinome apie medų – natūralų produktą, kurį protėviai aukodavo dievams?
Trumpai apie medų
Pagal biologinę kilmę medus skirstomas į žiedų ir lipčiaus. Žiedų medus – bičių perdirbtas medingųjų augalų žiedų nektaras, o lipčiaus medus – bičių perdirbtos cukringos augalų arba jais besimaitinančių vabzdžių išskyros. Šviežias medus yra tirštas, tąsus, skaidrus, tačiau bėgant laikui susikristalizuoja, medaus indo sieneles išmargina balti dryžiai – vynuoginio cukraus (gliukozės) kristalai. Išimtis – kaštonų ir akacijų medus, kuris nesikristalizuoja. Suaugusiajam per dieną rekomenduojama suvalgyti 60–90 g medaus.
Skirtingos rūšys – skirtingas poveikis
Lipčiaus medus yra tirštas, aštraus skonio. Jis veikia raminamai, gydo žaizdas, inkstus, šlapimtakius. Šio medaus sudėtyje yra net 32 rūšių mineralinių druskų.
Grikių medus, palyginti su kitomis medaus rūšimis, yra tamsus, pasižymi specifiniu kvapu ir skoniu. Šis medus turi daug geležies, todėl didina hemoglobino kiekį kraujyje, šalina silpnumo pojūčius ir galvos skausmą, ramina nervus, stiprina organizmą, gydo akmenligę, onkologines ligas.
Rapsų medus yra šviesiai gelsvos spalvos ir pasižymi kartoku skoniu. Šios rūšies medus gerina kepenų veiklą, mažina padidėjusį skrandžio rūgštingumą.
Viržių medus – gelsvas, turi daug baltymų, plečia kraujagysles, stiprina širdį, gydo sąnarius, bronchitą, inkstų ir šlapimo pūslės ligas, taip pat prostatą.
Liepų medus yra skystas, skaidrus arba gelsvas, šiek tiek aitraus skonio. Jis veikia raminamai, gydo nuo kosulio, gripo, anginos, bronchito, šlapimo pūslės uždegimo, nervų ligų, malšina galvos skausmą, greitina nudegimų gijimą, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemas. Dėl savo universalumo gydant įvairias ligas liepų medus dar vadinamas karališkuoju.
Dobilų medus saugo organizmą nuo fizinio ir emocinio išsekimo, gerina virškinimą, kepenų veiklą, vartojamas kaip dietinis produktas. Būna gelsvos arba beveik baltos spalvos.
Kiaulpienių medus yra kartoko skonio ir malonaus kvapo. Šios rūšies medus gydo nuo skausmo, kvėpavimo takų uždegimo, sureguliuoja skrandžio rūgštingumą.
Aviečių medus, geriamas su šilta arbata, malšina kosulį ir gydo slogą. Būna nuo gelsvai žalsvos iki tamsios kaip smala spalvos.
Melisų medus pasižymi raminamosiomis savybėmis, padeda sergant nervų sistemos ligomis, kankinant nemigai, gydo širdies ritmo sutrikimus.
Medus vietoj cukraus
Tyrimų duomenimis, svarbiausi medaus angliavandeniai – gliukozė ir fruktozė – organizmo kur kas geriau pasisavinami, negu sacharozė. Gliukozė iš virškinimo trakto patenka tiesiai į kraują, o fruktozė virsta gliukoze ir tampa pagrindiniu energijos šaltiniu. Cukrų pakeitus medumi dėl jame esančių fermentų maistas imamas greičiau virškinti. Medų sveika vartoti įvairaus amžiaus žmonėms: vaikai greitai auga, todėl jų organizmas reikalauja lengvai virškinamo maisto, seni žmonės dažnai praranda apetitą, o medus jį žadina. Aktyviai gyvenantys, keliaujantys ir sportuojantys žmonės medumi gali pasikliauti kaip skubiu energijos šaltiniu – ne atsitiktinai medus kaip privalomas produktas įtrauktas į astronautų mitybą.
Paprasti receptai
Skrandžio rūgštingumui mažinti: stiklinėje (50 °C temperatūros vandenyje) ištirpinti šaukštą rapsų medaus ir gerti likus 1,5–2 val. iki valgio du kartus per dieną. Taip gydytis patariama mėnesį.
Kankinant nemigai: 1–2 šaukštelius medaus užgerti šilta arbata arba pienu.
Dantims balinti: stiklinėje šilto vandens ištirpinti šaukštelį medaus. Gautu skysčiu skalauti burną ryte ir vakare.
Sausai odai minkštinti: veidą ir rankas palepinti ramunėlių nuoviru, po to ištepti plonu sluoksniu medaus. Laikyti apie 20 min., tada nuplauti šiltu vandeniu.
Gerklės skausmui ir slogai gydyti: į karštą arbatą dėti šaukštelį medaus ir įpilti šlakelį acto. Gerti po šaukštą kas 1–2 val. Šiuo skysčiu galima skalauti ir gerklę.
Plaukams minkštinti: 100 g medaus sumaišyti su dviem šaukštais alyvuogių aliejaus. Gauta tyrele ištepti plaukus likus 30 min. iki trinkimo.
Akims gydyti: šaukštelį medaus ištirpinti karšto vandens stiklinėje. Leisti atvėsti. Gautu skysčiu suvilgyti vatos diskelius, dėti ant užmerktų akių vokų ir laikyti apie 20 min. Procedūrą kartoti du kartus per dieną – ryte ir vakare.
Medaus masažas
Medaus masažas – vienas populiariausių ir sveikiausių. Jis rekomenduojamas visiems žmonėms, išskyrus nėščias moteris ir tuos, kurie yra alergiški šiam produktui. Tai puikus būdas stiprinti imuninę sistemą. Medaus masažas teigiamai veikia poodinį riebalų sluoksnį ir raumenis, gerina kraujotaką ir limfotaką, todėl yra veiksminga procedūra celiulitui gydyti. Oda išlieka jauna, elastinga, pašalinamos suragėjusios ląstelės. Be to, šis masažas slopina uždegimus, gydo žaizdas, lengvina plaučių ligas, radikulitą, aprūpina audinius būtinais vitaminais ir mineralais, gerina medžiagų apykaitą, šalina iš organizmo toksinus. Jis gali būti atliekamas ir savarankiškai masažuojant konkrečią kūno vietą, pavyzdžiui, maudžiančių ir nuvargusių kelių arba riešų sąnarius, blauzdas, pečius ir pan. Medaus masažas, palyginti su kitais, trunka trumpai – apie 10–15 min. Šios rūšies masažo veiksmingumą stiprina neilgas poilsis po atliktos procedūros.
Įdomybės
- Medaus gydomosios savybės buvo žinomos dar senovės Egipte. Čia jį naudojo kaip maistą, kosmetinę ir gydomąją priemonę, taip pat kaip konservuojamąją medžiagą balzamuojant kūnus.
- Bitės kvapus užuodžia 1 000 kartų stipriau negu žmonės, o gėlių kvapus atpažįsta 1 km atstumu.
- JAV mokslininkai nustatė, kad prieš ir po svaigiųjų gėrimų vartojimo suvalgius duonos su medumi galima išvengti pagirių sukeliamo galvos skausmo.
- Tyrimų duomenimis, meduje yra cheminių junginių, kurie skaido deguonies neturinčius radikalus ir saugo nuo vėžio.
- Norint visą dieną išlikti energingiems, patartina ryte suvalgyti šaukštelį spygliuočių ir lapuočių medaus. Tačiau derėtų vengti liepų medaus, nes jis skatina prakaitavimą.