Lengvai paruošiami desertai su varške
2023-12-08 09:23Varškė – klasikinis desertų ingredientas. Ji gali tapti pagrindiniu akcentu arba tik papildomu priedu, bet visuomet skanėstams suteikia lengvumo ir švelnumo. Tinka tiek konditeriniams šedevrams, tiek nesudėtingiems desertams. Būtent šių receptais dalinamės šįkart.
Glaistyti varškės sūreliai
5 porcijos
100 g 379 kcal
Ruošti 3,5 val.
VARŠKĖS MASEI:
- 250 g pusriebės varškės
- 30 g miltelinio cukraus
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 40 g minkšto sviesto
- 3 šaukštai grietinėlės
- 50 g mėlynių uogienės
GLAISTUI:
- 40 g sviesto
- 100 g juodojo šokolado
GAMINIMAS. Varškę sumaišyti su milteliniu ir vaniliniu cukrumi, sviestu, grietinėle. Sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Dėti į silikonines formeles – pripildžius iki pusės per vidurį paskleisti nestorą uogienės sluoksnį ir sudėti likusį varškės sluoksnį. Sūrelius 2,5 val. dėti į šaldiklį. Glaistui sviestą išlydyti su šokoladu. Panardinti sustingusius sūrelius, kad tolygiai pasidengtų šokoladu. Dar 1 val. dėti į šaldytuvą, kad glaistas sukietėtų.
Citrininis varškės pyragas
8 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 1,5 val.
PAGRINDUI:
- 100 g minkšto sviesto
- Kiaušinis
- 100 g cukraus
- 175 g miltų
- Žiupsnelis druskos
- Pusė šaukštelio kepimo miltelių
ĮDARUI:
- 200 g varškės
- 250 g rikotos
- 120 g grietinės
- 240 ml plakamosios grietinėlės
- 3 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- Citrina
- 2 šaukštai bulvių krakmolo
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
GAMINIMAS. Iš pagrindo ingredientų užminkyti tešlą, iš jos suformuoti pagrindą, juo iškloti skardos dugną ir šonus. 20 min. dėti į šaldytuvą, kad sutvirtėtų. Varškę sumaišyti su rikota, grietine ir grietinėle. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir įmaišyti į varškės masę. Suberti nutarkuotą citrinos žievelę, supilti išspaustas sultis, įmaišyti krakmolą, vanilinį cukrų. Viską paskirstyti ant pyrago pagrindo. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 °C. Patiekiant galima pabarstyti milteliniu cukrumi ir tarkuota citrinos žievele.
Sausainiai „Skarelės“
25 vnt.
100 g 354 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 g pusriebės varškės
- 100 g minkšto sviesto
- 75 g cukraus +papildomai apvolioti
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 210 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštelis cinamono
GAMINIMAS. Varškę, sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų elektriniu plaktuvu išsukti iki purios masės. Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Suminkyti tešlą – ji turi išeiti minkšta. Susukti į maistinę plėvelę ir 1 val. dėti į šaldytuvą.
Atvėsintą tešlą iškočioti į 3 mm storio lakštą. Stikline išspausti apskritimus. Kiekvieną jų dėti į cukraus ir cinamono mišinį, švelniai paspausti, kad apkibtų cukraus kristalais. Apskritimą sulenkti pusiau, kad cukrus liktų viduje. Vėl pamirkyti cukruje ir dar kartą perlenkti pusiau, kad jis liktų vidinėje pusėje. Gautą trikampėlį paskutinį kartą merkti į cukrų ir cukruota puse į viršų paruoštus sausainius išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 ᵒC.
Varškinės spurgytės
10 porcijų
100 g 387 kcal
Ruošti 30 min.
- 600 g varškės
- 4 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 250 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Aliejaus virti
- Miltelinio cukraus apibarstyti
GAMINIMAS. Varškę pertrinti kartu su kiaušiniais iki vientisos konsistencijos. Suberti cukrų, su kepimo milteliais maišytus miltus ir užminkyti tešlą. Formuoti spurgytes ir virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Braunis su varške ir vyšniomis
10 porcijų
100 g 361 kcal
Ruošti 2 val.
- 100 g juodojo šokolado
- 120 g sviesto
- 150 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 4 kiaušiniai
- Žiupsnelis druskos
- 300 g varškės
- 150 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 300 g vyšnių be kauliukų (tinka ir šaldytos)
GAMINIMAS. Šokoladą sulaužyti gabalėliais ir išlydyti vandens garų vonelėje kartu su sviestu. Du kiaušinius išplakti elektriniu plaktuvu su puse turimo paprasto ir vanilinio cukraus bei žiupsneliu druskos. Likusius kiaušinius sumaišyti su varške ir likusiu cukrumi. Šiltą lydytą šokoladą maišant supilti į plaktų kiaušinių masę. Pamažu suberti miltus, maišytus su kepimo milteliais, ir užmaišyti riebios grietinės tirštumo tešlą. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir patepti riebalais. Sluoksniuoti pyragą: pilti šokoladinę tešlą, ant jos dėti varškės masės, išdėlioti uogas ir kartoti, kol baigsis ingredientai. Viršuje turėtų būti šokoladinės tešlos sluoksnis. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Autorius Jūratė Survilė