Daugelis valgydami grybus nė nepagalvoja, kad juose esančios medžiagos turi gydomųjų savybių. Grybus vartoti sveika, nes jie stiprina imuninę sistemą. Tačiau ne visi valgomieji grybai yra naudingi, nes jie yra linkę kaupti toksines medžiagas. Iš aplinkos, kurioje auga, jie pasiima viską, kas joje yra gera ir bloga, todėl rinkti tik tokius grybus, kurie auga švarioje aplinkoje.

 

grybai

Galbūt skamba keistai, tačiau žmogaus organizmas yra susijęs su grybais labiau nei su kitais gyvosios gamtos organizmais, nes turi tokių pačių patogenų (virusų ir bakterijų). Kovodami su žalingomis bakterijomis, grybai išskiria stiprias antibiotines medžiagas, kurios yra veiksmingos ir žmonėms. Penicilinas, streptomicinas, tetraciklinas – antibiotikai, išgaunami iš grybų ekstrakto.

 

Grybus valgyti sveika ir dėl kitų priežasčių. Pavyzdžiui, dėlto, kad jie gali padėti numesti svorio. Buvo atliktas tyrimas, kurio rezultatai parodė, kad raudoną mėsą pakeitus į pievagrybius, įmanoma atsikratyti viršsvorio. Viršsvorio turintys tyrimo dalyviai vietoj mėsos kasdien suvalgydavo 100 g grybų. Kiti mityboje nedarė jokių pokyčių. Po 12 mėnesių pirmoji grupė numetė po maždaug 3 kg arba 3,6 % kūno masės. Be to, grybus valgę asmenys galėjo pasigirti lieknesne talija ir gebėjimu išlaikyti svorį.

 

Valgantys grybus žmonės praturtina organizmą vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Ypač gyvybiškai svarbiu vitaminu D. Jis skatina kalcio ir fosforo įsisavinimą, todėl stiprina dantis ir kaulus. Saugo nuo osteoporozės ir šalina iš organizmo ir šalina sunkiuosius metalus, šviną iš organizmo. Grybai – tai vienintelis vegetariškas vitamino D maisto šaltinis. Žinoma, šio vitamino natūraliai pasigamina ir pats organizmas, veikiant Saulės spinduliams. Tačiau mes gyvename tokioje klimato zonoje, kur saulėtų dienų būna mažiau nei apsiniaukusių, todėl vitamino D reikėtų gauti ir su maistu arba papildais.

 

Grybai stiprina imuninę sistemą. Ilgos grandinės polisacharidai, ypač alfa ir beta gliukanų molekulės, užtikrina sveiką imuninę sistemą. Per tyrimą su pelėmis buvo pastebėta, kad grybai sustiprino imuniteto atsaką į salmoneles. Per kitą tyrimą buvo išsiaiškintą, kad reguliarus japoniškų valgomųjų shiitake grybų vartojimas stiprina organizmo apsaugines funkcijas.

 

Grybuose itin gausu mikroelementų (vario, jodo, mangano, cinko, fosforo, kalio), kurie užtikrina gerą medžiagų apykaitos veiklą, sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, apsaugo nuo virusinių ligų.

 

Grybuose yra 18 aminorūgščių, t. y. beveik visos. Grybuose yra melanino, kuris saugo odos ląstelių sveikatą ir pigmentaciją. Jos svarbios gerai smegenų veiklai, atminčiai, apsaugo nuo aterosklerozės. Tačiau iš grybų organizmas įsisavina tik 10 % aminorūgščių.

 

Grybai turtingi B grupės vitaminais (B1, B2, B6), kurie yra būtina, kad nervų sistema normaliai funkcionuotų. Taip pat jie svarbūs sveikai odai, plaukams ir nagams. B grupės vitaminų kiekis gerokai didesnis nei daržovėse ir grūdinėse kultūrose.

 

Vitaminas PP (nikotino rūgštis, niacinas) svarbus kraujodarai, stiprina kraujagyslių sieneles. Grybuose šio mikroelemento yra tiek, kiek jautienos kepenyse.

 

Organiškoje aplinkoje auginami grybai turi grybų chitino, kuris padeda šalinti kenksmingas medžiagas ir sunkiuosius metalus iš organizmo.