Riešutų sviestas – maistingas, sotus ir sveikas pasirinkimas. XX amžiaus pradžioje riešutų sviestas laikytas prabangiu turtuolių maistu. Didelis baltymų ir naudingų riebalų kiekis gali padėti numesti svorio, išvengti diabeto ir net Alzheimerio. Žinoma, nereikėtų pamiršti atsargumo ir saiko. Joks maistas nėra tobulas. Nemažai žmonių yra alergiški riešutams, o valgant labai daug riešutų sviesto gali priaugti nereikalingų kilogramų. Įdomu, kad moterims ir vaikams labiau patinka kreminis, o vyrams traškus riešutų sviestas. Išbandykite 3 receptus su šiuo naudingu ingredientu!

 

8 priežastys, kodėl sveika valgyti riešutų sviestą:

 

"riešutų sviestas"

  • Slopina alkio jausmą, todėl tai yra vienas iš rekomenduojamų produktų, norintiems sulieknėti. Žemės riešutų arba riešutų sviesto valgymas padeda išvengti alkio jausmo ir nepriaugti svorio.
 
  • Žemės riešutai sveika širdžiai. Moksliniai tyrimai parodė, kad žemės riešutai mažina širdies ir kraujagyslių, įskaitant koronarinę širdies ligą, riziką.
 
  • Mažina gaubtinės žarnos riziką. Žemės riešutų ir riešutų sviesto vartojimas gali sumažinti gaubtinės žarnos vėžio riziką moterims.
 
  • Gali padėti apsaugoti nuo Alzheimerio ligos ir atminties sutrikimų. Moksliniai tyrimai parodė, kad tie asmenys, kurie su maistu gaudavo daugiausiai niacino (vitamino B3) turi 70 % mažesnę riziką susirgti Alzheimeriu. Žemės riešutai yra vienas iš maisto produktų, kuriuose šio mikroelemento yra daugiausiai.
 
  • Gali apsaugoti nuo tulžies akmenligės. Tyrimai rodo, kad per savaitę suvalgantys 5 ir daugiau žemės riešutų porcijas suaugusieji turi 25 – 30 % mažina akmenų tulžyje susidarymo riziką.
 
  • Turi daug sveikų riebalų. Žemės riešutų svieste yra širdžiai sveikų mononesočiųjų riebalų rūgščių. Vienas tyrimas parodė, kad insulinui atsparūs suaugusieji, kasdien vartoję daug mononesočiųjų riebalų, turėjo mažiau riebalų pilvo srityje negu tie, kurie valgė daug angliavandenių bei sočiųjų riebalų.
 
  • Gali sumažinti II tipo diabeto riziką.
 
  • Turi didelę maistinę vertę. Riešutų svieste gausu baltymų ir kalio, kuris sumažina aukšto kraujo spaudimo, širdies ligų ir insulto riziką. Taip pat jame yra skaidulų, naudingų žarnynui, sveikų riebalų ir magnio, kurie stiprina kaulus ir raumenis, vitamino E ir antioksidantų.
 

Šokoladiniai keksiukai su žemės riešutų sviestu

 
  • 250 g žemės riešutų sviesto
  • 75 g kakavos miltelių
  • 240 g miltų
  • 300 g cukraus
  • 120 g avižinių dribsnių
  • 2 šaukštai kepimo miltelių
  • 480 ml pieno
  • Šokolado gabaliukų pagal skonį
  • Riešutų sviesto puošti
 

Gaminimas

 

Sumaišyti miltus, cukrų, avižas, kakavos miltelius ir kepimo miltelius. Riešutų sviestą sumaišyti su pienu ir maišant kaitinti ant vidutinės ugnies (apie 5 min). Nukelti nuo ugnies ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Tada riešutų sviestą su pienu sumaišyti su sausuoju mišiniu ir šokolado galiukais. Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotas keksiukų formeles (užpildyti iki dviejų trečdalių). Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 15 min. Papuošti riešutų sviestu.

 

12 vienetų

100 g apie 399 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

 

Traškios tajų salotos su riešutų sviesto padažu

 
  • Pekininis kopūstas
  • Morka
  • Raudona paprika
  • Agurkas
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • Kalendrų pagal skonį
  • 100 g virtų sojų pupelių

Padažui:

  • 65 g žemės riešutų sviesto
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • 2 šaukštai žaliųjų citrinų sulčių
  • 3 šaukštai aliejaus
  • Šaukštas sojų padažo
  • 2 šaukštai medaus
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų paprikų, imbiero pagal skonį
  • 2 – 4 kalendrų lapeliai
 

Gaminimas

 

Pekininį kopūstą smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su tarkuota morka, plonai supjaustyta paprika, agurku, laiškiniais svogūnais, kalendromis bei virtomis sojų pupelėmis. Paruošti padažą. Visus ingredientus, išskyrus kalendrą, sudėti į elektrinį trintuvą ir sumaišyti iki vientisos masės. Tada sudėti kalendrą ir įjungti trintuvą dar porai sekundžių. Šiuo padažu aplieti salotas ir išmaišyti.

 

4 žmonėms

100 g apie 141 kcal

Paruošimo laikas: apie 30min

   

Vištienos iešmeliai su riešutų sviestu

 
  • 125 g žemės riešutų sviesto
  • 1 kg vištienos krūtinėlių filė
  • 60 ml baltojo vyno acto
  • 60 ml sojų padažo
  • 60 ml citrinų sulčių
  • 60 ml aliejaus
  • 2 skiltelės česnako
  • 12 svogūnų laiškų
  • Šaukštas rudojo cukraus
  • Druskos, imbiero, aitriosios paprikos pagal skonį
  • 12 medinių iešmelių
 

Gaminimas

 

Iešmelius bent valandą mirkyti vandenyje. Riešutų sviestą, aliejų, actą, sojų padažą, citrinų sultis, cukrų, smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą, druską ir aitriąją papriką gerai išmaišyti, kad gautųsi tolygi masė. Sudėti supjaustytą vištieną ir palikti šaldytuve bent 2 val. Nupjauti viršūnėles nuo svogūnų laiškų. Ant kiekvieno iešmelio užverti po svogūno laišką. Verti po 2 – 3 vištienos gabalėlius ant kiekvieno iešmelio su svogūnu. Kepti ant grotelių neuždengus. Kas 3 – 5 min apversti. Iš viso kepti 15 – 20 min.

 

6 žmonėms

100 g apie 220 kcal

Paruošimo laikas: apie 75 min

Spausdinti