Kokie turėtų būti sveiki ir skanūs pusryčiai?
2017-11-03 11:20Mitybos specialistai dažnai kalba apie tai, kad pusryčiai turėtų būti sotūs, sveiki ir suteikiantis energijos visai dienai. Teigiama, kad praleidus pusryčius, didėja rizika persivalgyti dieną. Idealiuose pusryčiuose yra išlaikyta dietologų rekomenduojama pusiausvyra tarp gerųjų angliavandenių, skaidulų ir šiek tiek baltymų.
Pasirinkimų pusryčiams yra labai daug, tačiau ar žinojote, kad pažadinti po nakties apsnūdusį kūną ir protą gali padėti… grybų aromatas? Skamba keistai, bet Minesotos universiteto (JAV) mokslininkai yra įsitikinę, kad grybai – tai yra būtent tas ingredientas, kurio trūksta pusryčiams, kad jie būtų skanūs ir sveiki.
Amerikiečių tyrime, trukusiame ilgiau nei 10 dienų, dalyvavo 32 savanoriai. Kiekvieną dieną dalyviai suvartodavo arba dvi porcijas grybų, arba dvi porcijas maltos jautienos. Tie, kurie pusryčiams valgė grybus, jautėsi žymiai sotesni negu tie, kurie pusryčiams valgė mėsą. Gauti rezultatai patvirtino ankstesnį Johnso Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos tyrimą, kuriame teigiama, kad grybai gali net paskatinti svorio kritimą, jeigu jais yra pakeičiama mėsa.
Be to, kad padeda sumažinti alkio priepuolius, grybai yra labai naudingi sveikatai. Juose yra mažai kalorijų ir daug gyvybiškai reikalingų mikroelementų (vitamino D, skaidulų, seleno ir antioksidantų). Patiekalams grybai suteikia išskirtinio skonio. Todėl norintiems valgyti skanesnius, sotesnius ir sveikesnius pusryčius, rekomenduojama nepamiršti grybų! Jų galima dėti į omletą arba ant skrudintos duonos riekelių. Iš tiesų grybus naudoti galima įvairiai – tiesiog reikia pasitelkti fantaziją arba naujų idėjų paieškoti internete, arba receptų knygose.
Kiti pusryčiams rekomenduojami produktai:
- Avižinė košė. Reguliariai valgant avižinę košę, gali sumažėti kūno svoris. Taip nutinka dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia avižose daug skaidulų, kurios padeda ilgiau išlikti sotiems. Antra, lėtai įsisavinami angliavandeniai (avižų arba sėlenų dribsniai), 3 valandas prieš sportą, gali padėti sudeginti daugiau kalorijų. Toks maistas nesukelia cukraus lygio kraujyje šuolių, o kai cukraus lygis žemesnis, tai yra sudeginama daugiau kalorijų.
- Kiaušiniai. Juose yra baltymų, kurie naudingi tiems, kurie siekia kontroliuoti savo svorį. Baltymai padeda ilgiau išlikti sotiems. Tyrimas, kuriame viena grupė savanorių pusryčiams valgė kiaušinius, o kita – tiek pat kalorijų turinčią bandelę, parodė, kad daugiau kalorijų per dieną sumetė ir svorio numetė tie, kurie rinkosi kiaušinius.
- Apelsinų sultys. Geriausia, jeigu apelsinų sultys yra šviežiai spaustos ir praturtintos vitaminu D. Tokios apelsinų sultys – tai vienas iš mitybos šaltinių, iš kur galima gauti šio saulės vitamino. Trūkstant vitamino D didėja osteoporozės, depresijos ir kai kurių vėžio tipų rizika. Per dieną rekomenduojama išgerti tik vieną, nedidelę stiklinę sulčių, nes jose yra daug kalorijų ir sulčių. Sultys neturėtų pakeisti šviežių vaisių ir daržovių.
- Graikiškas jogurtas. Kreminės konsistencijos jogurtas turi daug kalcio ir baltymų (beveik dvigubai daugiau nei įprastame jogurte). Rekomenduojama rinktis natūralų graikišką jogurtą ir jį pagardinti šviežių vaisių gabalėliais arba uogomis.