Kodėl organizmui reikia cinko + produktai, kuriuose gausu cinko
2022-02-08 08:04Cinkas daugeliui žmonių mažiau pažįstamas nei kiti mineralai, tačiau iš tiesų jis yra tikras su maistu gaunamas organizmo herojus. Jis toks svarbus, net gali būti pavadintas gelbėtoju, nes be jo organizmo ląstelės sutriktų ir negebėtų atlikti savo funkcijų. Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl cinkas yra tas mineralas, kurio tiesiog negalite atsisakyti.
Cinkas – ne tik labai reikšmingas, bet ir aptinkamas visame kūne. Pagal paplitimą ląstelėse ir audiniuose jis antras po geležies. Šis mineralas taip pat dalyvauja vykstant gyvybiškai svarbiems procesams, tokiems kaip žaizdų gijimas, imuninės sistemos atsakas. Taip pat reikalingas užtikrinant tokias funkcijas kaip ląstelių taisymas ir augimas.
Netgi nustatytas ryšys tarp cinko kiekio ir kvėpavimo takų būklės. Tad šis mineralas dar reikšmingesnis tampa peršalimo ligų ir gripo sezonu bei organizmą kamuojant stresui.
Cinkas: kodėl jums jo reikia
Ar kada nors susimąstėte, kodėl vos pajutę pirmuosius peršalimo simptomus žmonės pradeda vartoti cinko tabletes? Taip elgiamasi ne be priežasties. Moksliniai tyrimai rodo, kad papildomai (ne su maistu) suvartotas cinkas per 24 val. nuo peršalimo simptomų pasireiškimo gali sutrumpinti ligos trukmę. Geriamieji cinko papildai (tabletės, kapsulės ar sirupas) vertinami kaip veiksmingesni nei per nosį vartojamas cinkas, kuris net buvo susietas su keliais užfiksuotais uoslės praradimo atvejais.
Kita labai svarbi cinko funkcija – medžiagų apykaitos reguliavimas. Cinkas aptinkamas daugiau nei 300 fermentų, tad ypač svarbus virškinimui, įskaitant ir pagrindinių mikroelementų įsisavinimą bei skaidymą. Cinko trūkumas gali lemti medžiagų nepakankamumą, mat be jo ląstelės tiesiog negeba įsisavinti reikalingų medžiagų. Tai opi problema visame pasaulyje.
Pakankamas cinko kiekis svarbus įvairaus amžiaus vaikams, nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims. Mat šio mineralo trūkumas tuo laikotarpiu, kai organizmas dar tik formuojasi, gali sulėtinti biologinių sistemų, pavyzdžiui, virškinimo trakto, kaulų, imuninės ir reprodukcinės sistemų vystymąsi.
Populiariausi maisto produktai, kuriuose daug cinko
Skirtingai nei irgi gyvybiškai svarbi geležis, kuri aptinkama organizmo ląstelių komponentuose, cinkas į ląsteles ir audinius prasiskverbia iš išorės. O tuomet atlieka reikšmingas struktūrines, katalizines ir reguliavimo funkcijas. Būtent todėl labai svarbu gauti užtektinai cinko su kasdieniu maistu ar vartojant maisto papildų.
Išvengti cinko trūkumo padeda įvairi ir subalansuota mityba, papildyta cinko turinčiais maisto produktais. Puikūs šio mineralo šaltiniai yra sveiki baltymai – laisvai besiganiusių galvijų mėsa ir paukštiena, laisvėje augusios žuvys bei austrės. Vegetarai cinko gali gauti valgydami ekologiškų grūdinių kultūrų, tarp jų avižų, pupelių, riešutų, tofu.
Taip pat svarbu žinoti, kad nors suaugusių asmenų ir senjorų cinko poreikis yra vienodas, tačiau senstant šio mineralo įsisavinimas mažėja. Tad kartais vien cinko gausių maisto produktų gali nepakakti. Tuomet unikalius kūno poreikius, kurie, beje, padidėja patiriant stresą ar esant prastai mitybai, patenkinti padeda aukštos kokybės lengvai ir greitai įsisavinami maisto papildai.
Cinkas – labai vertingas metalas
Mokslininkai jau ne vienus metus tyrinėja cinko naudą organizmui. Jų tyrimai atskleidė keletą reikšmingų mechanizmų, per kuriuos šis II B grupės metalas daro poveikį žmogaus organizmui:
- Antioksidacinis poveikis – apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų keliamos žalos;
- Stabilizuoja organeles – ląstelės struktūras, kurios kontroliuoja itin svarbias funkcijas: augimą ir energijos gamybą;
- Antiapoptotinis agentas, saugantis ląsteles nuo žūties;
- Svarbus kofaktorius sintetinant DNR grandines;
- Svarbus žaizdų gijimo elementas;
- Sergsti nuo uždegimų
Dėl šių gyvybiškai svarbių funkcijų palaikymo pakankamas cinko kiekis yra itin svarbus susidūrus su ligomis. Sergantiems astma ar kvėpavimo takų infekcijomis aprūpinimas reikiamu kiekiu cinko gali tapti viena reikšmingiausių organizmą saugančių strategijų.
Cinkas kvėpavimo takų sveikatai
2021 m. atliktame tyrime, publikuotame žurnale „BMJ Global Health“, paskelbta, kad ūminės viršutinių kvėpavimo takų arba respiratorinės infekcijos (ŪVKTI) yra pagrindinė ligų ir mirties priežastis visame pasaulyje. Siekiant įvertinti bendrą vitaminų D ir C, cinko ir daugelio mineralų poveikį ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atsiradimui ir trukmei, atlikta papildomai vartoto cinko poveikio metaanalizė.
Apibendrinti daugelio tyrimų rezultatai parodė, kad vitamino vartojimas D sumažino ŪVKTI riziką ir sutrumpino simptomų trukmę iki -6 % rodiklio. Vitaminas C turėjo tokį patį poveikį. Jis padėjo pasiekti -9 % rodiklį. Taip pat mokslininkai pastebėjo, kad vitamino D poveikis vyrams buvo didesnis nei moterims ir atitinkamai rodikliai buvo aukštesni vidutines pajamas gaunančiose šalyse, lyginant su dideles pajamas gaunančiomis šalimis. Nors cinkas atskirai nesumažino ŪVKTI rizikos, jis reikšmingai sumažino šių infekcijų sukeliamų simptomų trukmę.
Šio reikšmingo mikronutrientų tyrimo rezultatai atskleidžia būtinybę palaikyti įvairią, daug vertingų medžiagų organizmui suteikiančią mitybą. Taip pat reikalingas ir reguliarus saulės poveikis bei mitybos papildymas kokybiškais biologiškai aktyviais mikronutrientais, kai vitaminai C ir D suderinami su cinku bei kitais svarbiais mikroelementais geresnei plaučių ir kvėpavimo takų apsaugai.
Visgi svarbu žinoti, kad vartojant per daug cinko irgi kyla rizika. Itin didelės cinko dozės, veikiančios organizmą ilgą laiką, gali sukelti vario trūkumą. Nepakankamas vario kiekis organizme lemia galūnių tirpimą ir bendrą silpnumą. Įvairių šalių nacionaliniai sveikatos institutai skelbia, kad 40 miligramų cinko per dieną – didžiausia leistina norma suaugusiam asmeniui.
Parengta pagal:
„©[„Why Your Body Needs Zinc + Top Zinc-Rich Foods“, GreenMedInfo Research Group. Publikuota: GreenMedInfo LLC 2021 m. gegužės 20 d.].