Lėtai gyja žaizdos? Kimba įvairios ligos ir infekcijos? Atsirado seksualinio gyvenimo problemų? Suprastėjo uoslė ir skonio receptoriai? Jeigu į šiuos klausimus atsakėte teigiamai, gali būti, kad trūksta gyvybiškai svarbaus mineralo – cinko.

 

Cinkas svarbus normalioms žmogaus kūno funkcijoms palaikyti. Mineralo randama kiekvienoje žmogaus kūno ląstelėje, daugiau nei 200 fermentų sudėtyje. Cinkas padeda efektyviau reguliuoti hormonus: augimo, lytinius, liaukų, insuliną. Reikalingas baltymų sintezei ir ląstelių augimui. Padeda apsaugoti organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Veikia priešudegimiškai, naudingas sąnariams ir kraujagyslių sienelėms.

 

Cinko trūkumą gali lemti netinkamas gyvenimo būdas ir mityba:

 
  • Skaidulų ir fitino rūgšties produktų vartojimas (ankštinės daržovės, grūdai).
  • Kieto vandens vartojimas.
  • Griežta vegetarinė mityba. Tokios mitybos pagrindą paprastai sudaro skaidulos, fitino ir oksalo rūgštys, kurios jungiasi su cinku ir sumažina jo įsisavinimą. Cinkas su gyvūninės kilmės baltymais yra lengviau įsisavinimas.
  • Vario perteklius organizme. Varis slopina cinko įsisavinimą. Jo būna maisto papilduose, kontraceptinėse tabletėse bei variniais vamzdžiais tekančiame vandenyje.
  • Alkoholio vartojimas. Alkoholis išplauna cinką iš kepenų.
  • Gausus prakaitavimas, pavyzdžiui, sporto metu. Cinkas pašalinamas iš organizmo su prakaitu.
  • Stresas, nes eikvoja organizmo cinko atsargas.

Gyvūninės kilmės cinko gausu silkėse, sardinėse, raudonoje mėsoje, kepenyse, paukštienoje, jūros gėrybėse, vėžiuose. Pieno produktuose ir kiaušinių tryniuose taip pat yra cinko, bet iš šių produktų mineralas yra prasčiau įsisavinamas nei iš mėsos ar žuvies. Augaliniame maiste cinko randama ankštinėse daržovėse, grūduose, riešutuose, sėklose, grybuose.