Pasaulyje kivių daugiausiai augina ir eksportuoja Naujoji Zelandija. Tačiau žalieji vaisiai iš tiesų kilo iš Kinijos ir iki maždaug 1960 metų buvo vadinami „kiniškaisiais agrastais“. Į Naująją Zelandiją vaisiai atgabenti XX amžiaus pradžioje ir, pagal vietinį paukštį, pavadinti kiviais.

 

Kivių maistinė vertė yra bene didžiausia iš visų vaisių. Gramas kivio turi daugiau vitaminų ir mineralų nei dauguma kitų vaisių. Juose gausu folio rūgšties, vitamino E, kalio, karotinoido liuteino, antioksidantų ir, žinoma, vitamino C.

 

Kiviais praturtinta mityba gali padėti atstatyti pažeistas DNR ląsteles.

 

Kivio odelė valgoma. Prieš valgant vaisių gerai nuplaukite ir nušveiskite, kad ant odelės neliktų pesticidų. Kivio odelėje yra daugiau skaidulų nei minkštime.

 

Salotos su kiviais

 
  • Ryšelis salotų
  • 2 avokadai
  • 3 kiviai
  • 2 šaukštai medaus
  • 0,5 šaukšto imbiero
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • 80 ml alyvuogių aliejaus

Gaminimas

 

Suplėšykite salotų lapus ir išdėliokite lėkštėje. Avokadą supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapų. Išdėliokite kivių gabalėlius. Sumaišykite padažą ir užpilkite ant salotų.

Spausdinti