Skaisčiai oranžiniai mandarinai siejami su gražiausiomis metų šventėmis – šv. Kalėdomis ir Naujaisiais metais. Šie apvalūs vaisiai primena mažas, ryškias saulutes ir yra skanūs, ir sveiki. Mandarinų pavadinimas kilo iš ispanų kalbos žodžio: „Mondar“, kuris reiškia: „Lengva nuvalyti, nulupti“. Mandarinuose esantys eteriniai aliejai patiekalams suteikia nepakartojamą aromatą ir skonį.

 

tangerines-1961725_640

Ypatingi

 

Mandarinus žmonės žino, maistui ir sveikatai gerinti, vartoja jau daug tūkstančių metų. Prieš maždaug 3000 metų jie buvo sukultūrinti Afrikoje ir Pietryčių Azijoje. Europoje mandarinai paplito tik prieš 300 metų. Šiandien šv. Kalėdomis kvepiantys citrusiniai vaisiai auginami pietiniame ir vakariniame Viduržemio jūros regione, Prancūzijoje, Alžyre, Argentinoje ir Kaukazo kalnuose įsikūrusiose valstybėse. Mandarinų yra įvairių veislių, bet populiariausios yra šios trys: mandarininio citrinmedžio vaisiai (lot. Citrus nobilis. Labai mėgsta šilumą, dideli, oranžiniai vaisiai su gruoblėta žievele),  likeriniai mandarinai (lot. Citrus unshiu. Atsparūs šalčiams, besėkliai, maži, geltonai oranžiniai vaisiai. Kilę iš Japonijos, bet dabar dažniausiai auginami prie Juodosios jūros) ir tikrieji mandarinai (lot. Citrus tangerina. Mėgsta karštį, oranžiniai raudoni, stora žievele) ir Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, labiausiai vertinami dėl didelio vitamino C kiekio. Be jo mandarinuose taip pat yra glikozidų, pektino, mineralų, vitaminų K, B1, B2 ir eterinių aliejų. Kadangi mandarinuose yra didelis kiekis citrinų rūgšties, mandarinų minkštime nesikaupia kenksmingos medžiagos ir nitratai. Be to, mandarinai 85 % sudaryti iš vandens. Vienas mandarinas – tai maždaug 38 kalorijos. Mandarinų sultys yra dietinis gėrimas, padedantis greičiau atgauti jėgas po ilgos ligos.

 

Nauda sveikatai 

 

  • Saugo nuo avitaminozės. Vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą. Valgant mandarinų atsiranda atsparumas sezoninėms peršalimo infekcijoms, klimato pokyčiams ir išvengti avitaminozės žiemą ir pavasarį. Visi citrusiniai vaisiai gerina geležies įsisavinamą kraujyje, jo aprūpinimą deguonimi, todėl apsaugo nuo mažakraujystės.
  • Gelbsti nuo gripo ir peršalus. Kinijoje, iš kur kilo mandarinai, mandarinus rekomenduojama valgyti su visa žievele, norint apsisaugoti nuo gripo ir kitų ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų. Tai iš tikrųjų veikia, nes mandarinų žievelėje yra daugiau askorbo rūgšties (vitamino C), fitoncidų, karotenoidų, flavonoidų, vaisių rūgščių ir pektino negu minkštime.
  • Stiprina nervus. Tikriausiai tik ne daugelis žino, kad mandarinai gali padėti stabilizuoti nuotaiką, sumažinti irzlumą, įtampą. Tačiau mandarinai veiksmingiausi tiems, kurie neturi rimtų psichinės sveikatos sutrikimų.
  • Mažina insulto riziką. Mandarinų luobelėse randama nobileteno, kuris apsaugo nuo aterosklerozės (tai yra pagrindinė širdies priepuolių ir insulto priežastis). Be to, mandarinuose yra didelis kiekis kalio, kuris padeda sumažinti insulto riziką. Moksliniame žurnale „Nurses‘ Healthy Study“ buvo publikuotas 69 tūkst. žmonių tyrimas, parodęs, kad moterys, kurios valgė daugiau citrusinių vaisių, įskaitant ir mandarinus, turėjo 19 % mažesnę riziką patirti insultą dėl kraujo krešulių smegenyse susidarymo.
  • Lėtina senėjimo procesus. Mandarinuose yra daug vertingų antioksidantų, kurie neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus. Mandarinai gerina odos būklę, suteikia jai natūralaus švytėjimo. Vitaminas C mandarinuose skatina kolageno ir elastino gamybą, todėl mažina raukšlės, naikina pigmentines dėmes. Vitaminas A mandarinuose mažina raukšles. Jeilio universiteto mokslininkai nustatė, kad mandarinų vartojimas gali padėti sustiprinti plaukus, jei plaukai nusilpo ir pradėjo slinkti dėl geležies kraujyje trūkumo.

 

Specialistės komentaras

Licencijuota sporto ir mitybos trenerė Valerija Kriaučiūnėnė

valerijakriauciuniene.neolifeshop.com

 

Mandarinai – vaisiai, keliantys mums šiltas asociacijas su gražiausiomis žiemos šventėmis. Tačiau jie ne tik skanūs, bet ir naudingi. Mandarinai suteikia nemažą vitaminų ir mineralų kiekį. Juose yra beta karotino, liuteino, zeaksantino, fosforo, kalcio ir magnio. Mandarinai, kaip apelsinai ir citrinos, yra puikus vitamino C šaltinis. Juose taip pat gausu įvairių fitocheminių medžiagų, kurios mažina uždegiminius procesus bei pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Mandarinai gali pagelbėti norintims mažinti svorį, nes tuomet yra rekomenduojama visiškai atsisakyti cukraus. Idealus sveikas pakaitalas patenkinti saldumynų poreikį tampa mandarinai, nes jie pakankamai saldūs ir skanūs. Juos galima valgyti ir kaip užkandžius, ir vietoj deserto. Taigi, mandarinai puikiausiai gali pakeisti daug kalorijų turinčius saldumynus, nes juose nedaug kalorijų: 100 g vaisių yra vos 38-45 kcal. Be to šie vaisiai gerina apetitą ir virškinimą. Tačiau kartais mandarinai gali ir pakenkti. Sergantiems skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu, enteritu, kolitu, cholecistitu, hepatitu, ūminiu nefritu vartoti šių vaisių nerekomenduojama.

 

mandarinai (1)

Šokoladiniai lietiniai su mandarinais

 

  • 4 kiaušiniai
  • 240 ml pieno
  • 60 g miltų
  • 30 g kakavos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 3 šaukštai sviesto
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 3 – 4 mandarinai
  • 200 g varškės
  • 2 šaukštai cukraus
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Dražė, melisos lapų puošti

 

Gaminimas

 

Išplakti kiaušinius, pieną, miltus, kakavos miltelius, cukrų ir druską. Keptuvėje išlydyti gabalėlį sviesto ir kepti blynus iš abiejų pusių. Varškę ištrinti su cukrumi ir vanile. Šiek tiek varškės užtepti ant blynų. Ant viršaus uždėti pjaustytų mandarinų skiltelių ir sulenkti blynus pusiau. Papuošti žvaigždučių formos dražė ir melisų lapeliais.

 

6 – 8 porcijos

100 g apie 167 kcal

Paruošimo laikas:  30 min

 

mandarinai (2)

Sūrio pyragas su mandarinais

 

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 2 šaukštai grietinės
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 100 g cukraus
  • 10 g kepimo miltelių
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį

1 nr. įdarui:

  • 200 g liesos varškės
  • Kiaušinis
  • 100 g cukraus

2 nr. įdarui:

  • 4 kiaušinių baltymai
  • 100 g cukraus

3 nr. įdarui:

  • 4 – 5 mandarinų
  • 200 ml apelsinų sulčių su minkštimu
  • 10 g želatinos

 

Gaminimas

 

Atskirti 4 kiaušinių baltymus ir trynius. Pasiruošti tešlą: kiaušinių trynius ištrinti su kambario temperatūros sviestu ir išplakti su grietine, cukrumi bei vanile. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir maišant supilti į kiaušinių masę. Lengvai išminkyti tešlą, kad šiek tiek liptų prie pirštų. Varške ištrinti su kiaušiniu ir cukrumi. Baltymus išplakti su cukrumi. Tešlą patiesti į riebalais išteptą kepimo indą, suformuoti nedidelius kraštelius. Dėti sluoksnį varškės įdaro, išlyginti paviršių ir dėti plaktų baltymų sluoksnį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200°, apie 30 – 40 min. Palikti, kad atvėstų. Želatiną sumaišyti su sultimis. Ant atvėsusio pyrago išdėlioti mandarinų skilteles ir aplieti želatina. Pyragą padėti į šaldytuvą 3 – 4 valandoms. Tada išimti iš formos ir supjaustyti gabalėliais.

 

6 – 8 porcijos

100 g apie 233 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

mandarinai (3)

Panakota su mandarinų želė

 

  • 200 ml 33 % grietinėlės
  • 200 ml natūralaus jogurto
  • 200 ml mandarinų sulčių
  • 150 g cukraus
  • 15 g vanilinio cukraus
  • 10 g želatinos

Želei:

  • 5 – 6 mandarinai
  • 150 g mandarinų sulčių
  • 2 – 3 šaukštai cukraus
  • Šaukštelis želatinos

Gaminimas

 

Želatiną panakotai ištirpinti 3 šaukštuose šalto vandens ir palikti 10 min. stingti. Sumaišyti grietinėlę, jogurtą, cukrų ir vanilinį cukrų. Pakaitinti, kol ištirps cukrus (neužvirti), tada sudėti želatiną ir vėl gerai išmaišyti. Nukošti ir supilti į stiklines, ir padėti į šaldytuvą 1 val., kad beveik sustingtų. Sultis sumaišyti su cukrumi, pašildyti, nukelti nuo ugnies, įdėti želatinos , gerai išmaišyti ir palikti atvėsti. Ant sustingusios panakotos uždėti mandarinų skiltelių ir aplieti mandarinine žele. Vėl padėti į šaldytuvą, kad visiškai sustingtų.

 

4 porcijos

100 g apie 266 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

 

 

Spausdinti