Keliaujame į Indiją!
2024-09-17 08:50Vasara baigėsi, kaip ir atostogos, taigi, kartu uždaromas kelionių sezonas. Tik ne virtuvėje! Čia keliauti galima kada panorėjus: greitai, paprastai ir nebrangiai. Šįkart keliamės į Indiją pažinčiai su egzotiškais jos skoniais.
Marinuoti mangai Aam Ka Achaar
8 porcijos
100 g 136 kcal
Ruošti 3 savaites
- 1 kg mangų minkštimo su žieve
- 200 g druskos
- 5 šaukštai aitriųjų paprikų miltelių
- 3 šaukštai pankolių sėklų
- 4,5 šaukšto garstyčių sėklų
- Šaukštas juodgrūdžių sėklų
- Šaukštas vaistinių ožragių sėklų
- 2 šaukšteliai maltos ciberžolės
- 720 ml garstyčių aliejaus
GAMINIMAS. Mangus supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais ir užberti druska, gerai išmaišyti. Sudėti į stiklainį ir sandariai uždengti. Palikti savaitei šiltai (geriausia saulėje). Atskirame indelyje sumaišyti prieskonius ir sėklas. Nuo mangų nupilti susidariusį skystį, suberti prieskonius ir gerai išmaišyti. Aliejų kaitinti, kol ims rūkti, nukaitus palikti visiškai atvėsti. Atvėsusį aliejų supilti ant mangų, išmaišyti. Stiklainį sandariai uždengti ir palikti mangus šiltai (geriausia saulėje) dar dvi savaites. Kasdien permaišyti ir vėl sandariai užsukti. Marinuotus laikyti šaldytuve.
Vištienos karis
6 porcijos
100 g 276 kcal
Ruošti 40 min.
- 60 ml saulėgrąžų aliejaus
- 2 dideli svogūnai
- 2 dideli pomidorai
- 2 šaukštai česnakų pastos
- Šaukštas imbiero pastos
- 2 šaukšteliai maltų kalendrų
- Pusė šaukštelio maltos ciberžolės
- Pusė šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
- 2 šaukšteliai garam masala
- 1 kg vištienos
- 360 ml karšto vandens
- Šviežių kalendrų patiekti
GAMINIMAS. Aliejų įkaitinti gilioje keptuvėje ir apkepti smulkintus svogūnus. Kai taps auksinio atspalvio, išgriebti ir dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Paskui sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Atskirai sutrinti pomidorus, česnakų ir imbiero pastas iki tyrės. Likusį aliejų vėl įkaitinti ir sudėti svogūnų pastą. Kaitinti 2–3 min. Sudėti pomidorų pastą ir visus prieskonius, gerai išmaišyti. Kepti, kol aliejus ims atsiskirti. Sudėti porcijos dydžio gabalėliais pjaustytą vištieną ir kepti 10 min., kol apskrus. Supilti karštą vandenį, išmaišyti ir uždengus troškinti apie 15 min., kol mėsa suminkštės. Patiekti papuošus kalendromis. Gardu valgyti su ryžiais.
Kitchari su daržovėmis
2 porcijos
100 g 226 kcal
Ruošti 1 val.
- 130 g sorų
- 3 šaukštai skaldytų spindulinių pupuolių
- 2 šaukštai skaldytų geltonųjų avinžirnių
- 2 šaukštai skaldytų raudonųjų lęšių
- Šaukštas skaldytų geltonųjų lęšių
- Šaukštas bolivinių balandų
- Šaukštelis aliejaus
- Šaukštelis lydyto sviesto
- 2 gvazdikėliai
- Cinamono lazdelė
- Laurų lapas
- Šaukštelis kuminų sėklų
- 2 žalios aitriosios paprikos
- Svogūnas
- Didelis pomidoras
- Morka
- Saujelė virtų pupelių
- 500 ml vandens
- Ketvirtis šaukštelio maltos ciberžolės
- 3/4 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Druskos pagal skonį
- Šviežių kalendrų patiekti
GAMINIMAS. Soras, bolivines balandas ir visas ankštines daržoves perplauti vandeniu – skalauti, kol bus skaidrus. 15 min. mirkyti. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir lydytą sviestą, suberti prieskonius ir apkepinti smulkintas daržoves. Kai šios bus minkštos, supilti nusausintas mirkytas kruopas ir ankštines daržoves. Pagardinti druska, užpilti vandeniu ir troškinti 30–40 min., kol viskas suminkštės. Patiekti papuošus kalendromis.
Bulvių samosa
12 vnt.
100 g 389 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 220 g miltų
- Šaukštelis šventkmynių (ajwain) sėklų
- Pusė šaukštelio druskos
- 4 šaukštai lydyto sviesto
- 90 ml vandens
ĮDARUI:
- 500 g su lupena virtų bulvių
- 2 šaukštai aliejaus
- Šaukštelis kuminų sėklų
- 1/4 šaukštelio garstyčių sėklų
- Pusė šaukštelio kalendrų sėklų
- Šaukštelis šviežio tarkuoto imbiero
- Šaukštelis smulkintos aitriosios paprikos
- 80 g šaldytų žaliųjų žirnelių
- Šaukštelis garam masala
- 1/4 šaukštelio džiovintų mangų miltelių (amchur)
- Pusė šaukštelio kvapiosios ferulos (asafoetida) miltelių
- 1/4 šaukštelio malto kumino
- Pusė šaukštelio maltos ciberžolės
- Šaukštelis druskos
- 2 šaukštai smulkintų kalendrų
VIRTI:
- Mažiausiai litras aliejaus
GAMINIMAS. Sumaišyti tešlai skirtus sausus ingredientus. Sudėti sviestą ir pirštais minkyti, kol primins stambius trupinius. Pamažu supilti vandenį ir suformuoti rutulį. Tešla turi būti minkšta, bet nelipni. Pridengti ir palikti 30 min. pastovėti.
Bulves nulupti ir sutrinti šakute, atidėti. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir suberti visas sėklas. Maišant kaitinti apie 30 sek., kol paskleis malonų aromatą. Tada sudėti imbierą, aitriąją papriką, žirnelius ir maišant kepti dar kelias minutes. Įmaišyti likusius prieskonius, kaitinti dar 30 sek. Sudėti bulvių masę ir kepti apie minutę. Nukaitus įmaišyti kalendras, palikti visiškai atvėsti. Paruoštą tešlą padalyti į šešias lygias dalis. Iš kiekvienos iškočioti kamuoliuką. Kiekvieną atskirai iškočioti padėjus ant kepimo popieriaus ir juo užklojus iš viršaus – taip nereikės miltų, tešla neišsausės. Turi išeiti apie 2 mm storio ir apie 16 cm skersmens apskritimai. Juos perpjauti pusiau. Suformuoti tešlos ragelius, pripildyti įdaro ir tvirtai užspausti kraštus. Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Iškepusias dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Bulvių kepsneliai Aloo tikki
6 porcijos
100 g 379 kcal
Ruošti 30 min.
- 600 g su lupena virtų bulvių
- 2 šaukštai anakardžių
- Šaukštas šviežiai tarkuoto imbiero
- 3/4 šaukštelio garam masala
- Šaukštelis citrinų sulčių
- Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Šaukštas lydyto sviesto
- 2 šaukštai smulkintų šviežių kalendrų
- Žalia aitrioji paprika
- 2 šaukštai kukurūzų miltų
- 4 šaukštai duonos trupinių
- Druskos pagal skonį
- 5 šaukštai aliejaus
GAMINIMAS. Bulves nulupti ir sutrinti iki vientisos tyrės. Suberti smulkintus anakardžius, imbierą, garam masala, citrinos sultis, druską ir maltą papriką. Išmaišyti. Įkaitinti lydytą sviestą ir užpilti ant bulvių masės. Suberti kalendras, smulkintą aitriąją papriką, permaišyti. Kai masė visiškai pravės, įmaišyti miltus ir duonos trupinius, pasūdyti. Formuoti kepsnelius ir kepti įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
Autorius Jūratė Survilė