Dirbtinai veisiami karpiai iš pradžių plaukiojo Azijos gėluose vandenyse, paskui buvo atvežti į Europą, kur tapo delikatesu rūmuose ir vienuolynuose. Šių laikų Čekijoje karpio patiekalai patiekiami ant tradicinio šv. Kalėdų vaišių stalo. Ko gero, ne rečiau nei ten, įvairiai paruoštas karpis populiarus ir Lietuvoje per didžiąsias žiemos šventes.

 

Nors karpius dėl savotiško dumblo prieskonio mėgsta ne visi, tačiau mitybos specialistai pabrėžia, kad šią, kaip ir kitas, žuvis valgyti labai sveika. Pirmiausiai todėl, kad ši žuvis yra liesesnė nei jautiena. Taip pat joje gausu vitaminų (A, C, E, B, PP), antioksidantų, daug makroelementų ir mikroelementų (cinko, magnio, fosforo, jodo, mangano, nikelio, vario, kalio, kalcio, geležies ir kitų). Rekomenduojama valgyti karpį, tiems, kurie turi problemų su stuburo ir galvos smegenimis. Taip pat gerina gleivinių ir odos būklę, normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, turi teigiamą poveikį virškinimo ir nervų sistemai. Žuvį sveika valgyti sergantiems skydliaukės ligomis.

 

Karpis – pramoninė žuvis, nereikli auginimo aplinkai, visaėdė (minta viskuo, kas pasitaiko: vabzdžių lervomis, moliuskais, kirmėlėmis). Dėl šios priežasties karpių kūne gali kauptis kenksmingos medžiagos. Renkantis žuvį būtina atkreipti dėmesį, kokiais pašarais būdavo šeriamos žuvys (ar juose nėra pridėtinių dažų, antibiotikų ir augimo stimuliatorių). Dažnai valgant tokią žuvį, gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų.

 

Grybais ir ryžiais įdarytas karpis

 

karpis

  • 1,5 – 2 kg karpis
  • 95 g ryžių
  • 200 g pievagrybių
  • 1 – 2 svogūnai
  • 2 – 3 šaukštai grietinės
  • Citrinos sulčių pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Citrinos, žalumynų puošti

 

Gaminimas

 

Pusiau išvirti ryžius. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, sudėti pievagrybius ir trumpai patroškinti. Ryžius sumaišyti su grybais. Karpį išdarinėti, nuvalyti ir nusausinti. Abi puses įtrinti prieskoniais. Į vidų prikimšti įdaro. Po to žuvį aptepti grietine. Karpį suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą. Iškepusį karpį apšlakstyti citrinos sultimis. Papuošti citrinos griežinėliais ir žalumynais.

 

100 g apie 137 kcal

Paruošimo laikas: 2 val.

8 – 12 porcijos

 

Karpis su daržovėmis

 

  • Karpis (išdarinėtas ir nuvalytas)
  • Cukinija
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai
  • 3 saldžiosios paprikos
  • 3 pomidorai
  • Obuolys
  • 2 baklažanai
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Žuvį stambiai supjaustyti. Įtrinti druska ir pipirais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir apkepti iš abiejų pusių (1 – 2 minutės vienai pusei). Obuolį nulupti, išpjauti sėklas ir supjaustyti. Sumaišyti su prieš tai pakepintais svogūnų pusžiedžiais. Cukiniją, baklažanus, paprikas ir morkas nulupti ir supjaustyti. Sumaišyti su šaukštu sviesto. Į kepimo indą sudėti daržoves, ant jų pomidorų griežinėlius, paskui žuvies gabalėlius, į kurių vidų įdėti obuolių ir keptų svogūnų. Uždengti folija ir kepti 30 – 40 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160 – 180 laipsnių.

 

100 g apie 85 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

6 – 8 porcijos

 

Vengriška žuvienė

 

  • 1,5 kg karpis
  • Pomidoras
  • Saldžioji paprika
  • 2 svogūnai
  • 1 – 2 aitriosios paprikos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, džiovintos paprikos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Išdarinėti ir nuvalyti žuvį, supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Pabarstyti druska ir pipirais. Smulkiai supjaustyti papriką ir pomidorą, svogūną – stambiau. Žuvies galvą, uodegą, didžiausius kaulus ir svogūnus, užpilti vandeniu. Kai užvirs vanduo, įdėti maltos paprikos. Virti apie valandą. Žuvies sultinį virti apie valandą. Po to nukošti. Į sultinį sudėti pasūdytos žuvies gabalėlius, daržoves ir virti nemaišant apie 20 minučių. Pagal skonį pagardinti aitriąja paprika.

 

 

100 g apie 105 kcal

Paruošimo laikas: 1,5 val.

6 – 8 porcijos

Spausdinti