Sakoma, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, bet per pietus (ar vakarienę) gali susirinkti visa šeima ir draugai ir prie stalo ne tik valgyti, bet ir pabendrauti vieni su kitais. Štai ką žmonės valgo per pietus kai kuriose pasaulio šalyse. Galbūt ir jūs pasisemsite idėjų!

 

10 pasaulio šalių ir jų tradiciniai pietūs:

 

pietūs

  • Kinija. Tradiciniai kinų patiekalai – Pekino antis, Šanchajaus koldūnai, „Chow Fun“ makaronai, miso sriuba, krevetės arba kiauliena su saldžiarūgščiu padažu ir pan. Patiekalai gardinami sojų padažu, actu, karštu aitriųjų paprikų aliejumi ir pan.
 
  • Indija. Manoma, kad 20 – 40 % Indijos populiacijos yra vegetarų. Dažniausiai šioje šalyje valgomi ryžiai, „Roti“ arba „Naan“ duona, lęšiais, mėsa ir virtomis daržovėmis. Indija yra labai didelė, tad tradiciniai pietūs gali skirtis pagal regioną.
 
  • Indonezija. Šioje šalyje sakoma, kad be ryžių negalima pasijausti sotiems. Ryžius jie patiekia su virtiena, tofu (sojų varške), žuvimi, žaliomis arba karštame vandenyje nuplikytomis daržovėmis bei prieskoniais. Papildomai dažnai patiekiama sriuba su krekeriais arba „Kerupuk“.
 
  • JAV. Mėsa ir bulvės dominuoja amerikiečių mityboje. Jie mėgsta mėsainius su skrudintomis bulvytėmis, gruzdintą vištieną su bulvių koše ir kepsnius su keptomis bulvėmis.
 
  • Brazilija. Nacionalinis brazilų valgis – „Feijoada“. Tai tirštas troškinys su kiauliena ar jautiena, verdamas moliniame puode ir patiekiamas su ryžiais. Taip pat mėgstamos saldžiosios bulvės ir tapijokos. Lengvi pietūs gali būti sudaryti iš kavos, duonos, sūrio ir šaltų mėsos gaminių.
 
  • Iranas. Garuose virti ryžiai – Irano virtuvės pagrindas. Dažniausiai jie gardinami šafranu, abrikosais ir serbentais, žemės riešutais. Populiarūs mėsos troškiniai, kebabai ir žuvies patiekalai. Mėgstamos ir tirštos sriubos su makaronais ir perlinėmis kruopomis.
 
  • Italija. Šalis garsėja įvairių rūšių picomis ir makaronų patiekalais. Taip pat populiarūs mėsos, daržovių ir žuvies patiekalai. Pirmiausiai tiekiami šalti užkandžiai antipasto.
 
  • Jamaika. Šalies virtuvėje susimaišo ispanų, britų, afrikiečių, kinų ir indų virtuvės. Dažniausiai valgomi ryžiai, bet mėgstami ir, pavyzdžiui, žirniai. Tradicinis jamaikiečių patiekalas – sūdyta menkė su kriaušinėmis bligijomis.
 
  • Rusija. Rusijoje pietūs ir pagrindinis dienos valgymas, tačiau taip pat mėgstama pavalgyti sočiai ir vakare. Tipiški rusų pietūs susideda iš kelių šaltų užkandžių ir karštųjų patiekalų, kurių pagrindą sudaro bulvės, mėsa arba žuvis. Pavyzdžiui, bulviniai blynai, virtinukai su raugintais kopūstais, troškiniai su mėsa, žuvimi ir daržovėmis.
 
  • Nigerija. Įdomu, kad šioje įvairialypėje šalyje nebūtų galima išskirti vieno nacionalinio patiekalo. Tačiau daugelis mėgsta aštrius, virtus batatus arba „Isu“, troškinius su žuvimi ir aštrius ryžius „Jollof“. Nigeriečiai taip pat mėgsta manijokus, kukurūzus, pupeles, platanus.