Gomurį kutenantys grietinėlės desertai
2020-02-18 08:59Plaktos grietinėlės laižymas nuo piršto arba netyčia į baltą gardėsį įmerktas nosies galiukas daugeliui primena itin saldžias vaikystės minutes… Šiai akimirkai, vertai nuodėmės, neatsispiria ne tik mažieji, bet ir suaugusieji!
Panakota su mangais
100 g apie 250 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 6,5 val.
- 380 ml riebios grietinėlės
- 120 ml pieno
- 5 g želatinos
- 2 šaukštai cukraus
- Šaukštas medaus
Papuošti:
- Mangas
- 4 mėtų lapai
Gaminimas
Grietinėlę sumaišyti su pienu, želatina ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol ji ištirps. Tada suberti cukrų, sudėti medų ir kaitinti dar, kol cukrus ištirps. Gautą masę nukošti, nugriebti putas ir atvėsinti. Laikyti šaldytuve apie 6 val.
Patiekti papuošus mango kubeliais ir mėtų lapais.
Varškės tortas su braškėmis
100 g apie 190 kcal
10 žmonių
Paruošimo laikas apie 3,5 val.
- 300 ml riebios grietinėlės
- 500 g varškės
- 500 g braškių
- 3 šaukštai cukraus
- 50 ml vandens
- 40 g želatinos
Gaminimas
Grietinėlę išplakti su cukrumi. Tada sudėti varškę ir gerai išmaišyti. Karštame vandenyje ištirpinti želatiną. Gautą skystį lėtai supilti į grietinėlės bei varškės masę ir išmaišyti. Braškes perpjauti pusiau ir užpilti gauta mase. Laikyti šaldytuve apie 3 val.
Moliūgų ir spanguolių sluoksniuotis
100 g apie 150 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 220 g riebios grietinėlės
- 420 g moliūgų košės
- Šaukštas moliūgo pyragui skirtų prieskonių
- 780 g spanguolių
- 120 g miltelinio cukraus
- 230 g tepamojo sūrelio
- 170 g graikiško jogurto
- 80 ml imbierų sirupo
- 30 g apelsinų žievelių
Papuošti:
- 100 g purškiamos grietinėlės
- 100 g spanguolių
- 20 g migdolų drožlių
Gaminimas
Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi. Tepamąjį sūrelį taip pat išplakti. Tada sumaišyti su moliūgų koše ir jogurtu. Paskui supilti sirupą, suberti prieskonius ir gerai išmaišyti. Gautą masę atšaldyti. Apelsinų žieveles susmulkinti, sumaišyti su spanguolėmis ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 2 min. Tuomet atvėsinti. Į desertui skirtus indelius sluoskniais dėti moliūgų, grietinėlės ir spanguolių mases.
Patiekti papuošus grietinėle, spanguolėmis ir migdolų drožlėmis.
Gaivi vanilinė krembriulė
100 g apie 310 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 4,4 val.
- 560 ml riebios grietinėlės
- Vanilės ankštis
- 5 kiaušinių tryniai
- 120 g cukraus
Papuošti:
- 2 braškės
- Mėtų lapų pagal skonį
Gaminimas
Vanilės ankštį perpjauti išilgai, sumaišyti su grietinėle ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tada vanilės ankštį išimti. Kiaušinių trynius sumaišyti su 60 g cukraus ir išplakti. Abi mases sumaišyti. Paskui dėtui į karščiui atsparius indelius (¾ jų turi būti apsemti karštu vandeniu) ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C temperatūros. Tada atvėsinti ir laikyti šaldytuve apie 3 val. Krembriulė viršų apibarstyti likusiu cukrumi ir kaitinti specialiu prietaisu, kad karamelizuotųsi.
Patiekti papuošus braškėmis ir mėtų lapais.
Šokoladinių sausainių ir mėlynių duetas
100 g apie 220 kcal
3 žmonėms
Paruošimo laikas apie 35 min.
- 500 ml grietinėlės
- 200 g šokoladinių sausainių
- 60 g miltelinio cukraus
Papuošti:
- 200 g mėlynių
- Mėtų lapų pagal skonį
Gaminimas
Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi. Sausainius susmulkinti. Į desertui skirtus indelius sluoksniais dėti grietinėlės ir sausainių mases.
Patiekti papuošus mėlynėmis ir mėtų lapais.
Ledai su lazdynų riešutais
100 g apie 255 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 25 min.
- 130 g ledų su grietinėle
- 20 g cinamono
- 30 ml lazdynų riešutų sirupo
- 100 g vynuogių
Papuošti:
- 100 ml purškiamos grietinėlės
- 20 g pabarstukų
- 8 negliaudyti lazdynų riešutai
- 8 kavos pupelės
Gaminimas
Ledus apibarstyti cinamonu ir apšlakstyti sirupu. Vynuoges perpjauti pusiau ir jomis papuošti ledus.
Tada apipurkšti grietinėle. Patiekti papuošus pabarstukais, riešutais ir kavos pupelėmis.
Ledais įdaryta citrina
100 g apie 150 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 25 min.
- 70 g ledų su grietinėle
- 2 citrinos
Papuošti:
- 2 šaukštai braškių sirupo
- Mėtų lapų pagal skonį
Gaminimas
Ledus sumaišyti su iš vienos citrinos išpaustomis sultimis ir išplakti. Gauta mase įdaryti išskobtą likusią citriną.
Patiekti apšlaksčius braškių sirupu ir papuošus mėtų lapais.
Vaikystę menantys plikyti pyragėliai
100 g apie 190 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 190 ml pieno
- 100 g sviesto
- 150 g miltų
- 3 kiaušiniai
- Druskos, cukraus pagal skonį
Įdarui:
- 150 ml plakamosios grietinėlės
Papuošti:
- 100 g braškių
- Mėtų lapų pagal skonį
Gaminimas
Pieną sumaišyti su sviestu, pagardinti druska, cukrumi ir kaitinti iki užvirimo. Miltus persijoti, pamažu suberti į gautą masę ir gerai išmaišyti. Tada supilti kiaušinių plakinį ir dar kartą išmaišyti. Iš gautos masės formuoti pyragėlius. Juos kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Tuomet atvėsinti.
Pyragėlius įdaryti grietinėle.
Patiekti papuošus braškėmis ir mėtų lapais.
- Grietinėlė pirmą kartą išplakta XVI a. Italijoje receptai, į kurių sudėtį įėjo šis ingredientas, pasirodė 1549 m., Prancūzijoje – 1604 m.
- Remiantis Oksfordo anglų kalbos žodynu, plaktos grietinėlės terminas atsirado 1673 m. Tačiau prancūzų receptuose jis vartotas jau anksčiau – nuo 1629 m. Iki tol grietinėlė keliuose receptuose buvo pavadinta „pieno sniegu“.
- 1545 m. Anglijoje rastas receptas, kuriame galima įžvelgti grietinėlės užuomazgų. Tiesa, šis pagardas buvo pagamintas iš kiaušinio baltymo ir rožių vandens.
- Kaitinant grietinėlę aukštesnėje negu 50 °C temperatūroje ji tampa sviestu.
- 2011 m. Melissa Arkin ir Casey McLaughlinas pasiekė rekordą – ant karšto šokolado puodelio išpurškė daugiau negu 18,4 cm aukščio grietinėlės masę.
- Sausio 5-ąją minima plaktos grietinėlės diena.