Apskritai grybai yra naudingas sveikatai produktas, turi vitamino D, bet jie yra sunkiai virškinami. Dauguma gydytojų nėščiosioms ir krūtimi žindančioms moterims nerekomenduoja valgyti grybų. Mažiems vaikams ir pagyvenusiems asmenims taip pat geriau vengti grybų, nebent jie tinkamai paruošti ir susmulkinti.

 

grybai

Dažniausios apsinuodijimo grybais priežastys – nesugebėjimas atskirti valgomų grybų nuo nuodingų arba netinkamas valgomųjų grybų paruošimas. Pats pavojingiausias grybas – žalsvoji musmirė, taip pat neretai apsinuodijama žalsvamėlėmis ūmėdėmis ir smailiažvynėmis žvynabudėmės.

 

Pagrindiniai apsinuodijimo grybais simptomai gali atsirasti, praėjus 1,5 – 2 valandų po valgio. Gali varginti tokie simptomai:

 
  • pykinimas;
  • vėmimas;
  • stiprus pilvo skausmas ir viduriavimas 10 – 12 kartų per dieną;
  • aukšta kūno temperatūra;
  • silpnas pulsas;
  • šąlančios rankos ir kojos;
  • skrandžio ir plonosios žarnos uždegimas (ūminis gastroenteritas).
 

Apsinuodijus grybais (raudonosiomis, margosiomis musmirėmis, paprastosiomis poniabudėmis) gali pasireikšti tokie simptomai:

 
  • kliedėjimas;
  • haliucinacijos;
  • atsidūrimas ties pamišimo riba.
 

Pirmoji pagalba. Pajutus pirmuosius apsinuodijimo grybais simptomus, reikia nedelsiant kviesti gydytoją. Iki jo atvykimo, gerti daug skysčių. Gerti šaltą vandenį arba šaltą, stiprią arbatą. Taip pat galima vartoti aktyvintą anglį. Jeigu laiku suteikiama pirmoji pagalba, pasveikstama jau po dienos.

 

Botulizmas. Konservuoti grybai gali sukelti kitą, labai rimtą ligą – botulizmą. Jį sukelia anaerobinis sporinis mikroorganizmas, kurių daugiausiai randama dirvožemyje. Todėl prieš konservuojant grybus, juos reikia labai kruopščiai nuvalyti ir švariai nuplauti, nes net nedidelis kiekis žemių gali sukelti botulizmą.

 

Grybų apdorojimas namų sąlygomis ne visada sunaikina visus botulizmo sukėlėjus, o hermetiškai uždarytuose stiklainiuose, kai į vidų nepatenka deguonis, susidaro palankios sąlygos daugintis ir klestėti mikroorganizmams, kurie yra labai pavojingi žmonių sveikatai ir mirčiai.

 

Botulizmas pasireiškia, praėjus 12 – 72 valandų po valgio su konservuotais grybais. Botulizmas gali pasireikšti taip:

 
  • regėjimo sutrikimai (neryškus matymas, dvejinimasis akyse);
  • galvos skausmas;
  • sausa burna;
  • pykinimas;
  • vėmimas;
  • viduriavimas;
  • traukuliai;
  • sunkumas ryti.
 

Jeigu pasireiškia bent vienas iš aukščiau paminėtų simptomų, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją ir neužsiimti savigyda.

 

Alergija grybams. Nesvarbu, kad grybai yra tikrai valgomieji ir paruošti tinkamai, tačiau kai kuriems žmonėms net tokių patiekalų vartojimas gali kelti pavojų sveikatai ir gyvybei. Alergija grybams yra gana reta. Teigiama, kad tokių žmonių yra tik 1 %. Alerginė reakcija gali įvykti jau po 15 – 20 minučių, bet dažniausiai per 6 valandas po valgio. Simptomai:

 
  • niežulys, deginimo pojūtis;
  • liežuvio, lūpų, gleivinės paburkimas;
  • viso kūno arba tik tų kūno vietų, kurios lietėsi su grybais, niežulys;
  • sunkumas ir spaudimas krūtinės srityje;
  • nuovargis;
  • galvos svaigimas;
  • nukritęs kraujo spaudimas;
  • anafilaksinis šokas.
 

Svarbiausia alergiškiems asmenims vengti kontakto su grybais, nerinkti jų be pirštinių ir nevalgyti. Alergiją slopina antihistamininiai vaistai, odos niežulį mažinantys tepalai. Jeigu alerginė reakcija labai stipriai, nedelsiant kreiptis į gydytoją.